Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Visit Dalarna lanserar egen digital plattform!

Ny innovativ era för besöksnäringen: Visit Dalarna lanserar egen digital plattform!

Med inspiration från spelindustrin har Visit Dalarna utvecklat en egen teknisk plattform som möjliggör helt nya upplevelser för besökaren, ” Visit Dalarna Travel Guide”. Nu ges företag inom besöksnäringen möjligheten att nyttja plattformen för att utveckla egna applikationer som ska förstärka upplevelsen av Dalarna – både före, under och efter besöket.

Som ett steg i ledet att arbeta aktivt med affärsutveckling och digitalisering satsar Visit Dalarna på innovations- och utvecklingsprojekt, vilket gynnar både besöksnäringen och framtida besökare. Genom ett nära samarbete med det Falubaserade teknikföretaget Tension, med rötter i spelindustrin, har Visit Dalarna arbetat fram en teknisk innovation som förflyttar besöksnäringen framåt i digitaliseringsprocessen.

””Vi står inför en helt ny innovativ era. I en tid när över 80 procent av bokningarna sker digitalt är detta ett genombrott för digitaliseringen av besöksnäringen. Ett generationsskifte i jämförelse med när spelindustrin utvecklades från 2D till 3D och begreppet ”Det svenska spelundret” myntades”, säger Jonas Rosén”, vd Visit Dalarna.

Resultatet är en öppen teknisk plattform med unika funktioner där besöksnäringens behov och utmaningar möter spelindustrins lustfyllda sätt att levandegöra upplevelser, vilket attraherar till interaktion.

Visit Dalarna Travel Guide

För att visualisera och konkretisera vad den ny tekniska plattformen kan erbjuda pågår utveckling av Visit Dalarna Travel Guide – en app som ska möta besökarens behov av att, när som helst på dygnet och var som helst i världen, få information och inspiration om vad som finns att uppleva i Dalarna.

Plattformen bygger på kartor i 3D och i Visit Dalarna Travel Guide kan användaren nyttja dessa kartor för att visualisera bland annat cykel- och vandringsleder genom gps-tracking och höjdkurvor. Med 360-graders filmning och fotografering är det möjligt att uppleva ett besöksmål genom att vandra genom olika rum och ta del av spännande miljöer, precis som i spelvärlden. Med VR-glasögon blir effekten och upplevelsen ännu mer realistisk”, säger Magnus Björkman, vd Tension Graphics.

Carl Larsson-gården i Sundborn är en av flera aktörer inom besöksnäringen i Dalarna som engagerats i projektet.

Det här är jättespännande! För Carl Larsson-gården kan den nya tekniken bidra till att vi väcker nyfikenhet hos yngre målgrupper. Miljöerna, konsten och hantverket kan tillgängliggöras för fler att uppleva världen över”, säger Chia Jonsson, verksamhetschef på Carl Larsson-gården.

Visit Dalarna och Tension fortsätter att utveckla den tekniska plattformen som ger besöksnäringsföretagen möjlighet att kostnadseffektivt och med teknisk support utveckla och dela sina egna applikationer från en gemensam digital miljö.

Visit Dalarna Travel Guide finns att ladda ned där andra appar finns.

Text: Visit Dalarna  (Länken öppnas i ett nytt fönster)
Foto: Visit Dalarna