Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Östersjöregionens första hållbara turismpris delas ut – Sverige får pris i samtliga kategorier!

För första gången någonsin delas pris ut till aktörer som verkar för hållbar turism i Östersjöregionen. Initiativet är ett led i att stimulera återhämtningen i turistbranschen, samt att uppmuntra nya hållbara idéer och initiativ under och efter den globala COVID-19-pandemin, som har slagit hårt mot turistindustrin.

Foto/Källa; The Council of the Baltic Sea States

Idag, under det trettonde Baltic Sea Tourism Forum – som ordnas som en del av Litauens ordförandeskap i Östersjöstaternas råd – presenterades vinnarna i tre olika kategorier; mest hållbara destination, mest hållbara produkt eller tjänst samt mest hållbara leverantör av turisttjänster.

Vinnare i kategorin ”mest hållbara turistdestination”:

1.Pärnu stad, Estland
2.Saaremaa, Estland (Visit Saaremaa/Saaremaa kommun)
3.Valdemarsvik, Sverige (Valdemarsviks kommun)

Ett specialpris delades även ut till företrädare för den litauiska landsbygdens turistförening (Lithuanian Countryside Tourism Association).

Vinnare i kategorin ”mest hållbara produkt eller tjänst”:

1.Sinatur Hotel & Konference, Danmark
2.Aavameri Sea Kayaking, Finland
3.Do the North, Sverige

Vinnare i kategorin ”mest hållbara leverantör av turisttjänster”:

1.Aavameri Sea Kayaking, Finland
2.Herrankukkaro Oy, Finland
3.Marcus Eldh, Sverige

Vinnarna utsågs bland 30 nominerade företag, tjänster och organisationer inom turistbranschen i Danmark, Estland, Finland, Lettland, Litauen, Polen och Sverige. Juryn bestod av internationella experter från Östersjöstaternas råd, Estland, Finland, Lettland, Litauen, Polen, Sverige och Tyskland. Tävlingen ordnades av EU:s strategi för Östersjöregionens policyområde turism och Baltic Sea Tourism Center, i nära samarbete med Litauens ministerium för ekonomi och innovation.

Syftet med det 13:e Baltic Sea Tourism Forum, som ordnas online, är att återuppliva turismen i regionen genom att framhålla regionen som en attraktiv och hållbar destination, samt att introducera innovationer som kan främja återhämtningen efter den globala pandemin. Några av forumets talare är Mr Rimantas Sinkevičius (Minister för ekonomi och innovation, Litauen), Mr Zurab Pololikashvili (Generalsekreterare för FN:s Världsturismorganisation), Mr Eduardo Santander (Verkställande direktör Europeiska resekommissionen), Mr Grzegorz Poznanski (Generaldirektör för Östersjöstaternas råd), Mr Neris Germanas (Vice utrikesminister, Litauen) och Mr Šarūnas Vaitkus (Borgmästare i Palanga, Litauen).

Som en del av forumet kommer Östersjöstaternas råd och det litauiska ordförandeskapet även att ordna ett högnivåmöte med representanter från Östersjöstaternas berörda regeringsdepartement. Under mötet, som äger rum den 13:e november, kommer man att diskutera turistnäringens framtid.

RELATERADE LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Pressmeddelandet på engelska
Östersjöstaternas råds hemsida
Forumets hemsida

The Council of the Baltic Sea States (CBSS) is an intergovernmental organisation, building collaboration and trust in the Baltic Sea Region since 1992. The Members of the Council are Denmark, Estonia, Finland, Germany, Iceland, Latvia, Lithuania, Norway, Poland, Russia, and Sweden, as well as the European Union. The CBSS provides a platform for governments, organisations, communities, and people to build and strengthen partnerships. The Presidency of the Council rotates among the Member States annually. Lithuania currently holds the Presidency of the Council of the Baltic Sea States 2020-2021.