Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Imorgon är det Giving Tuesday – uppstickardagen som fokuserar på generositet!

Intresset är stort inför morgondagens Giving Tuesday, givandets egen dag. Miljontals människor över hela världen engagerar sig, och i Sverige planerar ett stort antal företag och organisationer aktiviteter som ska få oss att fokusera på omtanke och generositet.

– Giving Tuesday växer globalt och vi har bara sett början här i Sverige. Jag tror även att den pandemi som nu drabbar världen har gjort oss mer medvetna om betydelsen av omtanke och positiva handlingar, stora som små, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare på Giva Sverige som är nationell partner för Giving Tuesday i Sverige.

Imorgon den 1 december är det dags. Privatpersoner, organisationer och företag räcker ut en hjälpande hand och arbetar för att få fler att göra detsamma. Det är allt från mindre organisationer som Barnfonden och Kompis Sverige till stora som Barncancerfonden och Hjärt-Lungfonden som deltar. Bland företagen finns GodEl, Apotea och Villervalla.

– Att ha en speciell givardag sätter lite extra tryck på vikten av att dela med sig. Giving Tuesday handlar inte bara om att skänka pengar – man kan ge av sin tid, ge bort saker eller ge en god handling. Dagen rymmer verkligen givande i bred bemärkelse, säger Charlotte Rydh.

Även bland privatpersoner är engagemanget stort, bland initiativen finns människor som pärlar för KOL-forskningen, vinterbadare som badar till förmån för strokedrabbade och människor som cyklar eller springer för att samla in pengar till cancerforskningen.

Giving Tuesday startades 2012 av Belfer Center for Innovation & Social Impact vid 92nd Street NY i samverkan med United Nations Foundation. Giva Sverige; branschorganisationen för tryggt givande, är sedan 2017 nationell samordnare för Giving Tuesday i Sverige.

Tips: Det kan du göra på Giving Tuesday

  • Ge bort något du inte längre behöver till en second hand-butik som skänker vinsten till goda ändamål.
  • Ge av din tid. Gör en volontärinsats eller hjälp någon i din närhet.
  • Ge en gåva till en organisation som arbetar för något du tycker är viktigt.
  • Bli blodgivare.
  • Ta beslut för att börja leva ett mer klimatvänligt liv.
  • Starta en egen insamling på Facebook för en organisation du sympatiserar med.
  • Hör av dig till någon du tror behöver en hälsning.

RELATERADE LÄNKAR (Öppnas i ett nytt fönster)
Giving Tuesday Sverige
Giving Tuesday globalt

 

Giva Sverige är en branschförening som arbetar för tryggt givande. Våra drygt 160 medlemmar representerar en bredd av ideella organisationer med olika ändamål, av olika storlek och på olika platser i landet. Gemensamt är viljan att bidra till en bättre värld och tillsammans samlade de in 9,1 miljarder kronor (2019) från allmänheten, företag och organisationer.