Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

SkiStar öppnar för en coronasäkrad vintersäsong: Hemsedal först ut 11 december

Under hösten har SkiStar arbetat intensivt tillsammans med destinationsbolagen, lokala och nationella aktörer inklusive vården och räddningstjänsten samt branschorganisationerna i Sverige och Norge för att kunna erbjuda en trygg och säker vistelse i vinter med omtanke för gäster och medarbetare.

Hemsedal. Foto; SkiStar – Klicka på bilderna för större format

De senaste veckorna har dessutom snöproduktionen gått för högtryck och tillsammans med en del natursnö som fallit de senaste dagarna och kallare temperaturer är Hemsedal redo och först ut att öppna utav SkiStars destinationer den 11 december kl.9. I Trysil pågår de sista förberedelserna för fullt och kommer tillsammans med de svenska destinationerna Sälen, Vemdalen och Åre att öppna inom kort.

-”Det blir en annorlunda säsong i år men vi tar ansvar och har gjort allt vi kan för att anpassa oss till situationen och följer utvecklingen noga och inte minst myndigheternas rekommendationer. Högsta prioritet denna säsong är att våra gäster och medarbetare kan erbjudas en trygg och säker miljö i kombination med minnesvärda alpina fjällupplevelser och bra skidåkning”, säger Stefan Sjöstrand, vd för SkiStar AB.

Att vara ute i friska luften och åka skidor är bra för folkhälsan och människors välmående och hos SkiStar är dessutom 84% av liftarna i öppen fjällmiljö. Många av SkiStars gäster kommer även med egen bil och bor i stuga eller lägenhet tillsammans med familj och vänner vilket är positivt för att underlätta för gästerna att hålla en fysisk distans till andra utanför sitt eget sociala umgänge. Dessutom rekommenderas gästerna att förboka SkiPass, skidhyra och skidskola i förväg för att undvika onödiga köer och fysiska kontakter.

-”Det är väldigt glädjande att snöförhållandena är så pass goda att vi äntligen kan öppna upp vintersäsongen och välkomna alla gäster till oss i Hemsedal. Vi har infört en rad försiktighetsåtgärder för att göra det tryggt och smidigt för gästerna hos oss i alltifrån liftkön och värmestugan till när du laddar på ditt SkiPass. Det är också oerhört viktigt att vi alla hjälps åt att följa försiktighetsåtgärderna från oss och myndigheternas rekommendationer då individen också har ett stort ansvar. Vi välkomnar våra gäster att semestra hos oss i fjällen i vinter men man kan inte ta semester från att följa coronarestriktionerna”, säger Andreas Smith-Erichsen, destinationschef för SkiStar Hemsedal.

SkiStar i St. Johann i Österrike kommer efter regeringsbeslut att öppna liftarna med begränsad kapacitet den 24 december men hotell och restauranger är stängda till 7 januari. Öppningsdatum för SkiStar i Trysil samt Sälen, Vemdalen och Åre kommer att kommuniceras i nästa vecka.

Exempel på försiktighetsåtgärder som SkiStar genomför med anledning av covid-19:

-Anpassade kösystem: Särskilda rutiner kommer att gälla för att optimera flöden, minska kontakterna mellan åkare och öka avståndet och därmed säkerheten, bland annat införs uppmaningen att hålla en stavlängds avstånd i liftkön.

-Ökat utrymme i värmestugor: Värmestugor kommer att ta emot färre gäster och värdar kommer att finnas på plats för att guida gästerna rätt. Fler ytor i form av tält kommer också att erbjudas.

-Verksamheter flyttas utomhus: Exempelvis all skidskoleverksamhet kommer att se utomhus.

-Hemleverans: För att ytterligare minska fysiska kontakter kommer SkiStar i Sälen – norra Europas största skidområde där SkiStar förmedlar 14 500 bäddar – att erbjuda hemkörning av hyrd skidutrustning till boendet.

-Kontaktlös hantering av SkiPass, digital incheckning till boende och viktiga funktioner i SkiStar-appen: SkiPass kan du enkelt ladda med mobilen och 80% av alla SkiStars boenden erbjuder fr o m denna säsong digital in- och utcheckning. I SkiStar-appen kan du även ta del av när det t ex är minst folk i liften, boka bord till restaurangerna och få information om när det är och minst folk i mataffären. Dessutom erbjuds ett digitalt kösystem för skiduthyrning.

-Flexibla avbokningsregler: Gäster erbjuds också flexibla avbokningsregler för att öka tryggheten genom SkiStars avboknings- och ombokningsförsäkring. SkiPass, skidskola och skidhyra kan alltid av- och ombokas fram till dagen innan ankomst/första giltighetsdag.

-Särskilda rutiner för personal: Särskilda rutiner införs. Det gäller allt ifrån personalboenden inkl karantänsboenden vid sjukdom till särskilda utbildningsinsatser för personalen till hur medarbetare som jobbar tillsammans ska samverka.

-Stanna hemma om du är sjuk: Gästen uppmanas att inte åka till fjällen om man har förkylningssymtom och skulle man bli sjuk på plats behöver man ha en plan i förväg för hur man tar sig hem på ett säkert sätt.

RELATERADE LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)

Alla SkiStars försiktighetsåtgärder hittar du på skistar.com/corona

Alla nyheter på SkiStars destinationer vintersäsongen 2020/21

För senaste nytt om status i backarna, öppettider mm, följ gärna SkiStars uppdateringar om Lift, Pist och Väder