Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Biosfär ska skapa “en dörr till ett gemensamt liv”!

Att förbättra livskvalitén för personer på äldreboenden och vårdhem genom aktiviteter och upplevelser såsom att komma ut i naturen och uppleva egna intressen är både svårt och utmanande eftersom möjligheterna ofta är begränsade. Aktiviteter som de flesta av oss tar för givet är något av en lyx för personer på vårdhem och äldreboenden. En lyx som Biosfär, grundat av Elise Johanson och Kayla Van Cleave, nu siktar på att ge till alla äldreboenden och vårdhem i hela Sverige!

Foto/Källa; Christel SAGNIEZ, Pixabay

Elise Johanson har tidigare studerat Digital Media Creative program vid Hyper Island och har en Kandidatexamen i Management and Control från Uppsala Universitet. Tillsammans med sin kollega Kayla, som har en Magisterexamen i Cultural Anthropology och en Masters i Statsvetenskap ligger de bakom idén Biosfär.

Duon beskriver Biosfär som “en digital dörr till ett gemensamt liv”. Biosfär ger personer på äldreboenden och vårdhem möjligheten att uppleva aktiviteter i virtuell verklighet. Aktiviteter som annars kan vara omöjliga för dom att genomföra i verkliga livet. Biosfär kan anordna allt från virtuella middagar med släkt och vänner till en motorcykeltur som upplevs från förarens perspektiv. Efter bara ett år har Biosfärs innovation dokumenterat ökat humör, välbefinnande, lugn och livskvalitet hos dess användare. Det tydligaste exemplet grundarna själva lyfter på Biosfär framgång är när en av testpersonerna, som var diagnostiserad som stum, använt Biosfärs innovation och därefter börjat prata och interagera med personalen på sitt boende.

Elise och Kayla som först fick idén till Biosfär genom ett gemensamt projekt i deras studier menar att deras idé kan komma att demokratisera äldreomsorgen i Sverige genom att Biosfär ger alla tillgång till samma livskvalité. Förutom IDEA-utmärkelsen har Biosfär även tagit hem priset Flemingsberg Science Award genom deras koppling till Flemingsberg. Med dessa vinster kan nu deras passion utvecklas till en livskraftig affärsidé.

Duon ser erkännandet från Venture Cups Jury som ett viktigt steg i att ge öka det mänskliga behovet inom äldreomsorgen och öka kännedomen kring Biosfär och utmaningarna de siktar på att lösa.

Vilka planer har ni för Biosfär framöver?

För närvarande söker vi privata och offentliga vårdhem och investerare som är intresserade av vår idé. Vi letar efter en audiovisuell partner och andra partnerskap för att säkerställa hållbar uppskalning och installationer som passar för boende och vårdhem. På lång sikt ser vi Biosfär som en uppenbar tillgång i äldrevården i Sverige och runt om i världen. Venture Cup har verkligen gett oss bränslet för att fortsätta framåt.

Idé: Biosfär

Team: Elise Johanson and Kayla Van Cleave

OM Venture Cup

Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer.
Läs mer på www.venturecup.se