Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Queen Victoria – Dressed to Rule an Empire!

Storslaget kungligt 1800-talsmode visas på Tjolöholms Slott 2021. Följ med på en odyssé genom det viktorianska Storbritannien, från krinolin till kröningsdräkt. Drottning Victoria och hennes prins Albert skildras från majestätiska festligheter till familjens privata sfär, parallellt med historien om Tjolöholms-familjen Dicksons resa från Storbritannien till Göteborg.

Foto; Will Rose – Licens: Medieanvändning

Den viktorianska eran

I den här utställningen tas besökaren med till Storbritannien under 1800-talets mitt, det som kallas den viktorianska eran. Det var en omvälvande och motsägelsefull period, då samhället både var nyfiket och innovativt men samtidigt strängt moraliskt. Den första stora världsutställningen i London 1851 var en viktoriansk höjdpunkt och en överdådig uppvisning av brittisk utvecklingsiver och ingenjörsanda. Världsutställningen blev också en stor framgång för prinsgemålen Albert. Under Victorias styre växte den lilla ö-nationen till ett världsomfattande imperium där drottning Victoria regerade över en fjärdedel av jordens befolkning. Hon var en världskändis som i hög grad kom att influera sin samtid och hennes ättlingar återfinns i flertalet av Europas kungahus.

Familjen Dickson

Det är under den här perioden som familjen Dickson skapar sin förmögenhet och etablerar sig i Göteborg. I utställningen berättas om familjens tidiga historia i Sverige och hur deras brittiska arv och den viktorianska eran genomsyrar familjen.

-”Det brittiska ursprunget var enormt viktigt när James Fredrik och Blanche Dickson lät bygga Tjolöholms Slott, säger Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholm. Trots att familjen bott i Sverige i generationer höll de fast vid sina brittiska traditioner, de hade ett stort umgänge i Storbritannien och talade alltid engelska med varandra”.

Prinsessmode

Dräkterna som visas i utställningen är hämtade från den brittiska TV-serien Victoria, från 2016-2019. Huvudparten av serien utspelar sig under 1800-talets mitt då idealet var den typiska prinsessklänningen med stora puffärmar och vida kjolar och där moderniteten krinolin precis lanserats. Bland dräkterna som visas återfinns den storslagna kröningsdräkten, välskräddade riddräkter och extravaganta sidenklännningar. Herrar bar skräddarsydda rockar, tighta byxor och hög hatt och även Prins Alberts ståtliga kläder finns representerade. Kostymörerna James Keast och Rosalind Ebbutt hämtade inspiration från bevarade samlingar av Victoria garderob och från den stora mängd porträtt och tidiga fotografier som finns av den brittiska drottningen och hennes prinsgemål.

-”Vi är glada över att kunna presentera en utställning nästa år med praktfulla kläder, och samtidigt kunna berätta om en stark kvinna med stor makt, berättar Elisabeth Elfström, tf vd på Tjolöholms Slott. Det kommer att vara spetsar, volanger och vida kjolar, klänningar som anstod en drottning”.

Om utställningen

Utställningen ”Queen Victoria – Dressed to Rule an Empire” visas i slottets rum och salonger och pågår 20 februari-30 december 2021. Anpassning har gjorts till gällande pandemirestriktioner och ett begränsat antal biljetter kommer att släppas i slutet av januari. Utställningen arrangeras i samarbete med Region Halland och Folkuniversitetet.

Om Tjolöholms Slott

Tjolöholms gods är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning, belägen på en vidsträckt halvö i Kungsbackafjorden. Godset är utformat som ett eget idealsamhälle med slott, arbetarby, kyrka, slottsträdgård och fantastisk natur och havslandskap.

Det påkostade slottet ritades i Tudorstil av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904. Slottsfrun Blanche Dicksons ambition var att återskapa ett engelskt lantgods. Slottets välbevarade inredning visas regelbundet under hela året. Trädgårdarna och naturområdena är alltid öppna för besökare.

Godset ägs av Stiftelsen Tjolöholm med syfte att bevara och utveckla egendomens natur- och kulturvärden. Varje år gästas godset av omkring 250 000 besökare.

Läs mer på tjoloholm.se