Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Upplev naturen nära dig i vinter!

Om du har ställt in vinterresan till sydligare breddgrader är du inte ensam. Även om vintern 2021 bjuder på destinationer för rese-sugna svenskar är det många som väljer att stanna hemma. I väntan på ett fungerande vaccin mot Covid-19 är det dags att upptäcka naturen alldeles runt knuten!

Med lite kreativitet kan din hemort bjuda på all den spänning du hade fått med en resa utomlands. Ta ett snabbt smslån online och köp en fyrhjuling för att köra ut i skogen och upptäcka den på ett helt nytt sätt. Eller använd dig av dina apostlahästar och ge lungorna en match med sten- och bergsklättring med hela familjen.

När UD avråder från resor
Det är lätt att tappa sugen när den där efterlängtade resan till solen i januari inte blir av då UD fortsatt avråder från utlandsresor. Detta särskilt när sommarsemestern inte heller blev som tänkt. Men det hjälper inte att fokusera på det som inte blev av. Öva på att tänka positivt och gör något åt saken rent praktiskt genom att tänka i helt nya banor för hur din vinterledighet ska se ut.

Vad kan du göra i skogen bakom knuten?
En hel del! Faktum är att det inte måste bli så komplicerat. De flesta svenskar har närhet till naturen. Varje landskap har unika upplevelser. Många gånger krävs det inte mer än en bussresa och så står du inför ett naturområde med vandringsslingor och platser där det går att vila en stund med matsäck.

Börja med att söka i ditt närområde. Ta reda på var det kan vara trevligt att ta promenader, klättra eller kanske köra längdskidor. Bor du i Stockholm kan områden som Nyckelviken starkt rekommenderas.

Matlagning utomhus på vintern
Något som kan vara riktigt roligt att testa på vintern är att laga mat utomhus. Det här kan göras på lite olika sätt. Om du inte vill sitta oskyddat utomhus kan du uppsöka en grillkåta där det redan finns plats för öppen eld på ett säkert sätt.

Mat smakar ofta väldigt gott utomhus. Det tycker både vuxna och barn. Över en öppen eld går det att göra en hel del. Inte bara grillkorv! I vissa fall går det kanske till och med att få fatt i maten i naturen. Efter en lyckad fisketur kan fångsten tillagas vid en lägereld alldeles vid sjön.

 

Om det inte blir någon fångst går det lika bra att grilla benfria fiskfiléer hemifrån! Beroende på var du bor kan du arrangera en utflykt med matlagning utomhus. I vissa kommuner finns det angivna platser för den här typen av aktivitet. Var noga med att inte utsätta dig själv och naturen för fara då du drar igång matlagningen.

Hitta ätbart utomhus
Som en del av upplevelsen i naturen nära dig kan du lära dig mer om vad som går att äta. Det finns antagligen ätbara växter mycket nära ditt hem. Exempel på detta är barr och bär. Du kan till exempel hitta barr som går att göra te med. Det kan också finnas rönnbär, tranbär eller enbär som du kan plocka och äta på vintern.

Du behöver inte äta direkt utomhus. Det kan vara väldigt kul att gå på jakt efter ätbara bär och barr och sedan ta med dessa hem. Hemma i ditt eget kök kan du laga mat på olika sätt med ingredienserna som du plockat i skogen. Det här blir aktivitet för minst två dagar och dessutom är detta något som passar mycket bra för en familj.

När barnen inte går i skolan kan de lära sig saker på riktigt genom att gå ut med dig och leta efter ätbart i naturen. Det spelar ingen roll vad du kan om detta i förväg. Tillsammans kan ni upptäcka hur mycket gott och nyttigt som gömmer sig där ute.

Glöm inte bort fågelottan
Kanske har du någon gång testat fågelotta som en utflykt med skolan. Fågelotta är en särskild upplevelse som absolut inte kräver en stor grupp. Om du kan hitta en expert som går med och förklarar vad det är du hör och ser kan det vara extra spännande.

Annars kan det räcka fint med att mata fåglarna på en plats där de ofta finns. På vintern är det skönt att ta med något att sitta på. Lite varm dryck i en termos kan också sitta fint. Sedan är det bara att andas frisk luft och kika på fåglarna som du ger mat till.

Vilka djur finns runt din knut?
Utöver fåglar finns det en rad olika djur som lever alldeles runt knuten till ditt hus. Du ser dem sällan och tänker kanske inte på att det kan vara minst lika spännande djurarter som de som du reser över halva jorden för att se.

Just på vintern går det att upptäcka djur på ett fascinerande sätt. När det har snöat kan du nämligen hitta spår. Då kan du ta reda på vem det är som har tassat förbi. Följ spåren för att se vart djuret har gått.

Sov i tält utomhus på vintern
Om du tycker att friluftsliv är kul kan du se fram emot någon natt eller två i tält. På natten finns det en hel del att uppleva i naturen. Om du bor längre norrut är det här tiden då det går att se norrsken. Aurora Borealis kan faktiskt ses längre söderut i Sverige. Det beror lite på förutsättningarna, men en sak är säker. Om du är långt ute i skogen en sen natt kan du se mycket mer på himlen.

När det inte finns en massa ljus omkring dig som stör går det att se stjärnorna ordentligt. Stjärnskådning är något som precis alla kan syssla med. Det är bara att hålla sig vaken och kliva ut när natten är sen och himlen är klar!