Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Kinda kanal i Linköping firar 150 år

I år är det 150 år sedan Kinda kanal stod färdig. Färdigställandet av det åtta mil långa sjö- och kanalsystemet innebar ett paradigmskifte som påminner om dagens diskussion om Ostlänken. De rika naturtillgångarna i Kindabygden kunde nu transporteras till centrala Linköping. Detta var en avgörande pusselbit för stadens tidiga industrialisering och tillväxt.

Under jubileumsåret kommer Kinda kanals historia att lyftas fram men också allt det som är Kinda kanal idag.
-”Både fritidsbåtsbaserade aktiviteter och naturturism fick ett stort uppsving 2020. Nu kraftsamlar AB Kinda Kanal tillsammans med ett stort antal offentliga-, privata- och ideella organisationer för att visa upp allt kanalområdet har att erbjuda”, säger Karin Nybrolin, VD AB Kinda Kanal.

Oavsett om besökarna väljer att uppleva Kinda kanal med båt eller kajak eller från land så är naturen ständigt närvarande. De 150-åriga slussarna, som än idag manövreras för hand av slussvakter, ger en påtaglig påminnelse om historien.

Årets Vinterljus var förlagt till Stångån Kinda kanal i centrala Linköping, vilket markerade starten på Kinda kanals jubileumsår. Som en extra krydda manifesterades starten av jubileumsåret med en ljuspaddling med kajakister från Linköpings Kanotklubb och Linköpings kajak i tisdags kväll.

-”Ljuspaddlingen var ett härligt sätt att lysa upp i mörkret och en perfekt aktivitet att utöva på ett Coronasäkert sätt. När värme i vatten och luft kommer är paddling på Kinda kanal ett tryggt alternativ för ovana paddlare och även ett kul sätt att se Linköping från sin finaste sida”. – säger Katinka Ingves, Linköpings Kanotklubb.

Om Kinda kanal 150 år

Kinda Kanal öppnades för trafik 1871 och sträcker sig drygt 8 mil genom hjärtat av Östergötland från Horn och Hycklinge vid sjön Åsundens södra spets till sjön Roxen i norr. AB Kinda Kanal driver och underhåller 9 slussanläggningar med totalt 15 slussar samt flertalet fastigheter längs kanalens sträckning. Kanalen är ett kulturhistoriskt byggnadsminnesmärke av såväl lokal- som riksintresse och utgör ett av regionens prioriterade områden för besöksnäringsutveckling. I Kinda kanals jubileumsprogram medverkar en stor mängd aktörer i området för att visa upp allt vad kanalområdet har att erbjuda.

OM Visit Linköping & Co
Visit Linköping & Co är Linköpings besöksnäringsbolag. Vi marknadsför och utvecklar Linköping som en av Sveriges ledande besöks-, evenemangs-, och mötesdestinationer. Tillsammans med kommun och näringsliv jobbar vi med att öka tillväxten i besöksnäringen i Linköping och skapa en attraktiv destination för både Linköpingsbor och besökare.

RELEVANTA LÄNKAR

Visit Linköping & Co
Linköpings Kanotklubb
Linköpings kajak


Text & Bild; Visit Linköping & Co