Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Ny kulturled lyfter historien i Lofsdalen!

En kulturhistorisk cykel- och vandringsled har tagit till vara på Lofsdalens unika historia. Kulturleden är fem kilometer lång och omfattar 25 kulturhistoriska skyltar som tar besökaren genom en historia fylld av allt från guldgrävare, de första skidturisterna till gårdarna som försvann i och med sjöregleringen.

– ”Det är fantastiskt att kunna bevara och dela med sig utav Lofsdalens härliga historia. Kulturvandringen har blivit en aktivitet där alla kan delta och vi är glada att se till att historien lever vidare”, säger Helena Fjellgren Projektledare.

Kulturleden är en del av Pilgrimsleden MTB som är en stigcykelled som går längs den gamla Romboleden uppe på kalfjället, förbi fäboden Rutvallen och Våffelstugan. Cyklisten får uppleva alltifrån gammal tallskog till flera mil av fjällcykling över myrar och förbi en fornhistorisk gravplats. Vandraren som till fots tar sig de fem kilometrarna börjar i Lofsdalens bykärna och får en fin vandring runt byn.

”Lofsdalens historia är något unikt och genom det här samarbetet kan vi även dela med oss av den till alla våra besökare och bofasta i Lofsdalen”, fortsätter Fjellgren.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)

Lofsdalen
Pilgrimsleden MTB

Projektet har drivits av Lofsdalsfjällens Turistnäring Ekonomisk Förening i samarbete med Lofsdalsspår Ekonomiska Förening, Lofsdalens Kulturförening och samebyn Ruvhten Sijte. Leader Sjö, Skog och Fjäll, Europeiska jordbruksfonden för landskapsutveckling och näringen i Lofsdalen har finansierat projektet.

Lofsdalens Kulturled är öppen året runt och cyklingen öppnar från midsommar till 25 augusti.


OM Destination Lofsdalen 

Destination Lofsdalen är en fjälldestination med aktiviteter som lockar besökare från Sverige och Europa året runt. Byns lilla storlek och fjällens och sjöns närhet gör alla aktiviteter, restauranger och nöjen lättillgängliga. Vintertid lockar utförsåkning med rejäl fallhöjd, välpreparerade längdspår i varierande terräng, 150 km turleder och skoterleder. Här finns både anlagda aktiviteter såväl som orörd natur med enorma vyer.

På sommaren är Lofsdalen Bike Park ett stort dragplåster. Med ca 16 km familjevänlig downhillcykling är den en given favorit för den äventyrslystne. På stigcykellederna njuter du av fjällcykling med milsvidd utsikt från sadeln. Det finns gott om vandringsleder med möjlighet att starta både i skog såväl som uppe vid trädgränsen. Varierande fiske och viltspaning lockar också många gäster. På toppen av skidfjället Hovärken ligger Europas högst belägna whiskylager, Lofsdalen Skybar. Här lagras ca 400 personliga 30-litersfats med Mackmyrawhisky och skybaren har öppet året runt med enklare luncher, dryckesprovningar samt finns tillgänglig för privata middagar, fester och events.