Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Midsommar startar besökssommaren i Dalarna!

Midsommar står för dörren, en högtid som på många sätt är synonymt med ett firande någonstans i Dalarna. På grund av pandemin ställs de officiella firandena in även i år och besöksnäringen uppmanar att besökare som väljer att fira i Dalarna gör det med försiktighet i liten skala.

Bilden ovan; Foto; Åsa Lundqvist, Pixabay

Midsommarhelgen markerar på många sätt starten för sommarsäsongen för Dalarnas besöksnäring. Det är då den större mängden besökare börjar strömma till och flera besöksmål öppnar för året. I år blir på många sätt annorlunda.

– ”Dalarna är för många synonymt med midsommar och vi ser att det finns ett stort intresse för att komma hit både till helgen och under resten av sommaren. Samtidigt är det viktigare än någonsin att vi håller i och ut ett litet tag till. Där har företagen inom besöksnäringen varit otroligt duktiga på att ställa om och anpassa sina verksamheter efter rådande riktlinjer, för att kunna hälsa besökare välkomna under så trygga omständigheter som möjligt. Det blir inte några stora midsommarfiranden i år, utan vi får istället ta sikte på att fira i mindre skala. Det finns många fina platser runt om i länet där det går att dansa sina egna Små grodorna, duka upp en midsommarpicknick eller ta ett svalkande dopp”, säger Jonas Rosén, vd på Visit Dalarna.

Foto; Emma Erkers/Visit Dalarna

Ett av världens största midsommarfiranden äger vanligtvis rum i Gropen i Leksand, som ett vanligt år utan restriktioner samlar närmare 25 000 människor. Liksom förra året ställs det officiella firandet in, men kommunen försöker ändå skapa möjligheter att fira tillsammans –med bibehållen fysisk distans.

– ”Midsommar är Leksands största högtid och har stor betydelse för vår identitet och attraktion som ort med 94 levande byar. I år liksom förra året uppmanar vi till ett småskaligt firande, oavsett om du firar på ett hotell eller egen gård. För att ändå njuta av alla intryck och smaker som helgen normalt bjuder på uppmanar vi i år till att dela midsommarfirandet i sociala medier – fira litet men dela med dig till omvärlden. Trots att vi har många traditioner, handlar midsommarkänslan egentligen om gemenskap. Jag tycker att vi ska fokusera på nära och kära i år, gärna i närhet av vår vackra natur och undvika större samlingar en stund till. Vår besöksnäring har jobbat stenhårt med anpassning och omställning så att besöka Leksand och Siljansbygden är tryggt, men vi har alla ett ansvar att ändå röra oss med försiktighet”, säger Leksands kommundirektör Caroline Smitmanis Smids.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Destinationsbolaget Visit Dalarna

OM Destinationsbolaget Visit Dalarna
Destinationsbolaget Visit Dalarna har det regionala uppdraget att utveckla, marknadsföra och sälja besöksregionen Dalarna nationellt och internationellt. Dalarna är idag Sveriges fjärde största besöksregion med målet att år 2030 vara norra Europas ledande och mest attraktiva destination som erbjuder välkomnande och äkta upplevelser året runt.

Besöksnäringen i Dalarna är en viktig basnäring med en omsättning på 7,6 miljarder. Visit Dalarna företräder regionens besöksnäring, marknadsför och säljer Dalarna som attraktivt besöksmål samt driver utvecklingsfrågor i samverkan med företag och organisationer. Visit Dalarna AB ägs av Dalarnas 15 kommuner i nära samverkan med 700 medlemsföretag i Dalarnas Besöksnäring Ekonomisk Förening. Bolaget har ca 45 anställda och omsätter ca 50 miljoner SEK. Huvudkontoret finns i Rättvik.