Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Space – Sveriges nya kulturcentrum för den digitala generationen är invigd

Äntligenvar det dags att öppna Sveriges nya kulturcentrum Space, tillika världens största spelcenter med över 400 spelupplägg, som lanseras för allmänheten den 27 november. De sju våningarna i femte Hötorgets byggnad kl. Sergels torg invigdes av Stockholms borgmästare Anna König Jerlmyr och rymdchef Åsa Caap. På plats fanns också Stockholms vice kultur- och stadsmiljöborgarråd Jonas Naddebo, Mats Hederos, vd AMF Fastigheter och Per Sundin, vd Pophouse Entertainment.

Foto; Knut Capra Pedersen

Space är, både storleksmässigt och innehållsmässigt, ett världsunikt hus som kombinerar de viktigaste ingredienserna i digital kultur: spel, musik, esport och innehållsskapande för digitala plattformar. Huset kommer att engagera och inkludera människor genom underhållningsupplevelser, digital kultur och spel.

Norra Europas största permanenta esportarena ligger längst ner i byggnaden, skapad för hybridevenemang inom spel, konserter och esport. Flytta upp två våningar till gatunivå för att hitta Fat Cat, ett japanskt och koreanskt brasserie. På övriga våningsplan hittar du, förutom Space Gaming, både barer och caféer samt generösa ytor för arbete, möten och utbildning.
Avicii Experience kommer att öppna våren 2022.

Det är med stor glädje och förväntan vi nu öppnar Space vid Sergels torg i Stockholm. Med över 400 spelupplägg kommer vi att vara världens största spelcenter och en öppen, dynamisk och kreativ plats mitt i stan. Vårt mål är att alla besökare ska kunna utvecklas och inspireras, fördjupa sin digitala kunskap och känna samhörighet med samhället, säger Åsa Caap, Head of Space.

Den omfattande omvandlingen av det femte Hötorgetsbyggnaden är en del av stadens uppdrag att göra Sergels torg till ett mer öppet, tryggt och inbjudande område.

För mer information om byggnadens historia, nuvarande stadsutveckling, byggnation och renovering, se det separata faktabladet från AMF Fastigheter som äger byggnaden.

– Stockholm får äntligen en central mötesplats för spel, esport och digital kultur. Utrymmet kommer att locka fler talanger till staden och bidra till Stockholms fortsatta utveckling som en kreativ destination för kultur-, upplevelse- och teknikindustrier, säger Anna König Jerlmyr, kommunchef i Stockholms stad.

Platsen öppnar för allmänheten kl 10:00 den 27 november

Bakgrund
Rymd som koncept och idé initierades 2019 av Gustav Käll, Lars Blomberg och Per Sundin. Senare samma år inleddes också samarbetet med AMF Fastigheter och deras vd Mats Hederos, som är fastighetsbolagets entusiast bakom att omvandla Femte Hötorget till ett kreativt nav.

I slutet av 2019 klev Pophouse Entertainment in som majoritetsägare och Space kunde realiseras i sin nuvarande form, vilket har skett i nära samarbete med AMF Fastigheter och Stockholms stad. Arkitektbyrån är DAP. Konceptet har utvecklats för att kunna exporteras internationellt.

OM rymden
Space är ett digitalt kulturcentrum i hjärtat av Stockholm city. En fysisk mötesplats för den digitala generationen. Vårt koncept kombinerar nyckelingredienser i digital kultur – spel, musik, innehållsskapande och digitalt kunnande, allt under ett tak. Vi erbjuder en inkluderande miljö för människor att ansluta, samarbeta och skapa – vilket gör det möjligt för samhällen att frodas och utforska nya möjligheter.
Läs mer på space.cc

Om Pophouse Entertainment
Pophouse Entertainment grundades av Björn Ulvaeus och Conni Jonsson 2014. Bolaget äger och driver ABBA The Museum, Pop House Hotel, Cirkus, Hasselbacken och Space.
Läs mer på pophouse.se