Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

MÅNGA FJÄLLBESÖKARE UNDERSKATTAR FJÄLLVÄDRET

FJÄLLEN LOCKAR MÅNGA FÖRSTABESÖKARE I SOMMAR. DE OVANA BESÖKARNA HAR OCKSÅ BLIVIT ALLT FLER DE SENASTE FEM ÅREN. MED DET KAN RISKERNA FÖR OLYCKOR OCH TILLBUD I FJÄLLEN ÖKA. DET VANLIGASTE MISSTAGET ÄR ATT UNDERSKATTA FJÄLLVÄDRETS SNABBA VÄXLINGAR. DET FRAMGÅR AV DEN ENKÄTUNDERSÖKNING SOM FJÄLLSÄKERHETSRÅDET RIKTAT TILL FJÄLLDESTINATIONER OCH FJÄLLSTATIONER 2020.

Foto; Pelle Andersson – Artikel uppdaterad den 2022-03-20 – Klicka på bilden för större format

– ”När svenskarna semestrar på hemmaplan i år är det många som gör sin första fjällvandring. De kommer till en fantastisk miljö men det är av stor betydelse att man kommer väl förberedd inför ett fjällbesök. Allt för många ovana besökare kommer med förväntningar om sol och allmänt vackert väder utifrån bilder de sett i sociala medier”, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Mellan 17 juni och 2 juli 2020 genomförde Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd en enkätundersökning riktad till fjällens destinationsbolag och fjällstationer. Enkäten besvarades av 27 vd:ar och motsvarande befattningshavare, verksamma i bland annat Sälen, Funäsfjällen, Åre, Hemavan/Tärnaby, Kirunafjällen samt STF:s största fjällstationer utmed den svenska fjällkedjan.

Nästan åtta av tio svarar att antalet ovana besökare har ökat senaste fem åren. Hälften instämmer helt eller delvis i påståendet att ”en ökande andel av våra förstagångsbesökare är alltför påverkade av vackert-väder-bilder i sociala medier och är inte tillräckligt förberedda på hård vind, kyla och regn”.

Bra utrustning för campinglivet hittar du här! 

Åtta av tio underskattar fjällvädrets snabba växlingar
Att underskatta fjällvädrets snabba växlingar är också det vanligaste misstaget som fjällbesökarna gör när de förbereder och genomför en fjällvistelse. Åtta av tio av de tillfrågade pekar på detta. Det näst vanligaste misstaget är att lita för mycket på mobiltelefontäckningen som sex av tio pekar på.

För att öka förståelsen för fjällvädret har SMHI gjort en sammanställning av olika väderfaktorer under 16 år vid sex väderstationer i fjällen. Statistiken visar att det i genomsnitt faller nederbörd i någon utsträckning under 15 till 20 dagar varje månad mellan maj och september. Statistiken visar också att det förekommer frostnätter under samma period, framför allt i maj och september. Vindar upp till 15 meter per sekund inte är ovanliga på kalfjället under sommarmånaderna.

Några tips från Fjällsäkerhetsrådet för en tryggare fjällvistelse

Fjällsäkerhetsrådet har ställt samman tips som särskilt riktar sig till förstagångsbesökare men som även kan hjälpa mer erfarna vandrare:

1. Ta med kläder som klarar snabba väderomslag. Ta alltid med vind- och regntäta skalplagg liksom värmeplagg och ett torrt ombyte i ryggsäcken.
2. Ta del av lokala väderprognoser. Vädret kan slå om snabbt. Beakta lokala vädervarningar.
3. Lämna färdmeddelande. Meddela alltid en vän eller släkting din planerade färdväg.
4. Följ markerade leder. Använd en fjällkarta tryckt på fukttåligt papper. Fjällkartor finns att köpa i välsorterade sport- och friluftsbutiker eller kan laddas ned digitalt från flera leverantörer.
5. Använd karta och kompass. I fjällen saknas ofta mobiltäckning, lär er att använda karta och kompass innan ni ger er iväg.
6. Rådfråga erfarna människor, människor som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar din planering. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med stora kunskaper om fjällen i sina närområden.

EXTERN LÄNK  Kontaktuppgifter för Fjällsäkerhetskommitteérna

7. Om du behöver kontakta fjällräddningen, om du blir sjuk eller lättare skadad i fjällen så gäller i princip samma regler som hemma – du får själv kontakta lämplig vårdinrättning. Det kan innebära att du får stanna ett extra dygn där du befinner dig eller själv anlita och bekosta lämpligt transportmedel. Om du behöver hjälp så ringer du 112 eller ber någon att hjälpa dig att kontakta fjällräddningen.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Läs mer om hur och när du kontaktar fjällräddningen
SMHI:s väderstatistik för fjällen (Fjällsäkerhetsrådet)
Delrapport sommarfjällenkäten 2020 – många besökare underskattar fjällvädret