Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Konserter varje torsdag och söndag under Artipelags scensommar

Sommaren 2022 på Artipelag är fylld av levande musik i nära samspel med konsten och de grönskande omgivningarna.

Årets program, som likt förra året är curerat av Jacob Kellermann, inkluderar allt från jazz, visa, folkmusik och klassiskt till dans och läsning av poesi. Den sammanhängande tråden är möten – interaktion mellan kultur och natur och sampel mellan skilda konstnärliga uttryck.

Bilden ovan: Foto; Hilda Arneback – Klicka på bilden för större format

Från och med den 26 juni blir det tillfällen varje torsdag och söndag fram till och med den 21 augusti. Evenemangen blir både inomhus och utomhus samt på dagtid och kvällstid.

Den 30 juni och 4 augusti blir det kvällar om Kiefer, där programpunkterna genomförs inne i konsthallen och samspelar med den nu pågående utställningen Anselm Kiefer – Essence-Eksistence.

Utmärker sig gör även fem föreställningar av Svansjön den 22 juli, 24 juli, 28 juli samt 30-31 juli. I en lätt kortad och omskriven form utan dansare presenteras Pjotr Tjajkovskijs balett här som ett musikaliskt skådespel med rörelsemönster och sjungna samt talade partier.

26 juni Nina Stemme och Roland Pöntinen 
Romansafton i foajén
Ett nära möte med en av världens främsta dramatiska sopraner och Sveriges kanske mest framstående konsertpianist. Missa inte denna unika konsert i Artipelags foajé med en panoramavy över skärgården som fond. Musik av Sibelius, Stenhammar, Wagner och Weill.
Läs mer >>

30 juni Lendvai stråktrio, Hannes Meidal och Lina Englund 
Kväll om Kiefer

Upplev Anselm Kiefers konstnärskap på ett nytt, fördjupat sätt i denna föreställning speciellt sammansatt för den nu pågående utställningenAnselm Kiefer – Essence-Eksistence. Dramaten-skådespelarna Hannes Meidal och Lina Englund läser utvalda dikter och delar ur brevväxlingen mellan poeterna Paul Celan och Ingeborg Bachmann – båda vars texter starkt influerat Kiefers konstnärskap. Föreställningen ramas in av den internationellt hyllade stråktrion Lendvai som spelar verk av bland annat Donanhyi och Bach.
Läs mer >>

3 juli Siqueira Lima
Brasiliansk gitarrduo

Med sin utsökta timing, finslipade teknik och enastående musikalitet är varje konsert med gitarrduonSiqueira Lima en upplevelse. Cecilia Siqueira och Fernando Lima är två av världens i särklass främsta duogitarrister. De har en helt unik scenutstrålning och deras liveframträdanden är något alldeles särskilt.
Läs mer >>

7 juli Anna Gréta trio
Kvällskonsert i foajén

Det unga stjärnskottet på piano och sång Anna Gréta gästar Artipelag med ensemble och framför musik från nya skivan Nightjar in the Northern Sky. Ursprungligen från Island har Anna Gréta på kort tid etablerat sig som en av de intressantaste nya artisterna inom nordisk jazz. Som pianist har Anna Gréta jobbat med hela den svenska jazzeliten. Från Bobo Stenson till Norrbotten Big Band. Hon har belönats med en rad priser och nomineringar, bland annat Monica Zetterlund-stipendiet 2019.
Läs mer >>

10 juli Konstvandring med kammarmusiker
Fransk impressionism i naturen

Upplev Artipelags utomhusutställning Skulptur i natur på ett helt nytt sätt tillsammans med konstguide och några av Skandinaviens mest meriterade kammarmusiker. Promenaden avslutas med Claude Debussys magnifika sonat för flöjt, viola och harpa.
Läs mer >>

14 juli Krister Henriksson och Joel Lyssarides
Kvällskonsert i foajén

Ett unikt möte mellan skådespelaren Krister Henriksson och pianisten Joel Lyssarides kring Tomas Tranströmers lyrik.
Läs mer >>

17 juli Stina Ekblad och Mime Brinkmann
Poesi och musik i en skogsglänta

Skådespelaren Stina Ekblad och cellisten Mime Brinkmann möts i ett program där Edith Södergrans naturlyriska diktning utgör en röd tråd och där musiken huvudsakligen består av satser ur Bachs cellosviter. Upplev ett intimt samspel i en av Artipelags magiska skogsgläntor.
Läs mer >>

21 juli ODE spelar Taube
Kvällskonsert i foajén

En konsert med folkmusik och visor av Taube.
Läs mer >>

22-31 juli Svansjön
som musikaliskt skådespel

I en lätt kortad och omskriven form utan dansare presenteras Pjotr Tjajkovskijs balettSvansjön som ett musikaliskt skådespel med rörelsemönster med sjungna och talade partier. Tjajkovskijs musik kommer att spelas av Duo Francett plus en keyboardist som tar hand om exempelvis harp- och träblåssolon, slagverk och stora orkestersatser.
Läs mer >>

4 augusti Kväll om Kiefer
Hannes Meidal, Lena Endre och ensemble

Dramatenskådespelarna Hannes Meidal och Lena Endre läser ur brevväxlingen mellan exilförfattarna Paul Celan och Nelly Sachs vars texter starkt influerat Kiefers konstnärskap. Några av Skandinaviens mest eftersökta unga solister framför musik av Bach, Brahms och Messiaen.
Läs mer >>

7 augusti Yuko Hara, Jacob Kellermann och Elin Klinga 
Ordlösa sånger och naturlyrik

Ett program som tar sin avstamp i ordlösa sånger av Schubert, Britten och den japanske tonsättaren Toshio Hosokawa. Upplev även Schuberts älskade sonat i A moll Arpeggionne under granarna framförd av den Japanske violavirtuosen Yuko Hara och gitarristen Jacob Kellermann. Skådespelaren Elin Klinga läser naturinspirerad lyrik.
Läs mer >>

11 augusti Mats Bergström Trio
Med Ilaria Capalbo & André Ferrari
Gitarristen Mats Bergström och slagverkaren André Ferrari har spelat tillsammans ända sedan 1980-talet, då de utgjorde två fjärdedelar av Stefan Nilssons kvartett, tillika Tommy Körbergs kompband vid den tiden. I den nu aktuella triokonstellationen, som debuterade i april i år, har de sällskap av kontrabasisten Ilaria Capalbo. Hon kommer från Neapel men är numera bosatt i trakten av Stockholm. På repertoaren står flera kompositioner av Georg Riedel men också en och annan amerikansk evergreen.
Läs mer >>

14 augusti Stockholm Chamber Brass
Konstvandring med brasskvintett

Upplev Artipelags utomhusutställning Skulptur i natur på ett helt nytt sätt tillsammans med konstguide och Skandinaviens främsta brasskvintett – Stockholm Chamber Brass.
Läs mer >>

18 augusti Isabella Lundgren tolkar Bob Dylan 
Kvällskonsert i foajén

Isabella Lundgren, en av Sveriges mest meriterade sångerskor med kritikerrosade album i Sverige och Japan. Belönad med Orkesterjournalens Gyllene skivan Sveriges Radios Jazzkatten, Monica Zetterlund-stipendiet, och Grammis-nominerad. Här är hon med albumet Out of the Bell Jar där hon tolkar Bob Dylan ur ett jazzperspektiv.
Läs mer >>

21 augusti Karin Dornbusch, Marcelo Nisinman och Imke Frank 
Tango möter folkmusik i en skogsglänta

Temperamentsfulla argentinska tango nuevos från Ástor Piazzolla till nutida tangos ofta med humoristiska inslag av Marcelo Nisinman möter här filigran och rytmisk attraktiv svensk folkmusik från de djupa skogarna i norr. Två musikaliska världar som delar stark melankoli och längtan, vävs samman med barockmusik av mästarna J. S Bach och Dietrich Buxtehude. Här framfört av tre scenstarka musikpersonligheter som låter sina säregna instrument smälta samman till ett unik trioprogram.
Läs mer >>

OM Artipelag
Artipelag är en världsunik mötesplats där konstutställningar, kulturella aktiviteter, arkitektur, musik, eventmöjligheter, svensk design och god mat lever sida vid sida med den vackra skärgårdsmiljön. Artipelag är beläget på Hålludden som ligger på Värmdö, ca 20 min med bil från Stockholms city. Byggnaden omfattar 10 220 kvm och är varsamt placerad bland tallar och klippor med storslagen utsikt över Baggensfjärden. Artipelag var 2017 års vinnare av Stora Turismpriset och fick 2019 utmärkelsen ”Årets konditori” av White Guide.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Scensommar 2022 på Artipelags hemsidaText; Artipelag
Bild; Hilda Arneback