Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Elcykla runt Åsnen – ett unikt koncept!

Under sommaren kommer besökare runt Åsnen att kunna göra längre, hållbara utflykter på elcykel. Ett unikt koncept med 40 elcyklar fördelade på 7 olika platser där gästen har möjlighet att boka sin cykel med upphämtning på en plats och avlämning på en annan. Man vill stimulera besökare till att uppleva mer på ett klimatsmart sätt.

Bilden ovan; Upplev Destination Åsnen med cykel på Sirkövägen. Foto; Alexander Hall – Klicka på bilden för större format

Destination Åsnen har sedan starten utvecklats med ett tydligt fokus på en hållbar och långsiktig utveckling. Att man är på god väg bevisar flera internationella utmärkelser från Green Destinations. Utvecklingsarbetet leds nu från Destination Småland. I Åsnen finns ett stort utbud av besöksmål och aktiviteter liksom ett etablerat företagsnätverk. Med elcykel kan man nå fler under en dag och upplevelsen blir rikare samtidigt som fler företag besöks.

Möjligheten att hämta cykel på en plats och lämna på en annan gör det enkelt för besökare att kombinera cykling med andra transportsätt som till exempel paddling eller att åka buss till och från området. Aktiviteten genomförs i samarbete med Rentbike som bland andra utvecklat den digitala boknings- och betalningslösningen och ansvarar för service och support.

Cykling på bilfri cykelled i Destination Åsnen. Foto; Alexander Hall

– ”Många av områdets besökare anländer med bil från Sverige eller andra länder. Kan vi hjälpa dem att ta sig runt till fler besöksmål med cykel och låta bilen stå så ger det många positiva effekter, säger Karin Nilsson på Destination Småland som är huvudman för utvecklingen runt Åsnen. Vi får mindre koldioxidutsläpp, det blir mindre trafik på landsbygdsvägar, företag ges möjlighet till produktutveckling och besökare får konkreta tips på besöksmål och cykelturer. Detta gagnar den lokala ekonomin”, avslutar hon.

Urshult camping är ett av de sju företagen som ingår i aktiviteten
– ”Detta är en otroligt bra och viktig insats, säger Martin Stenberg som driver campingen tillsammans med Eva Jakobsson. För oss som bor och driver företag i området är det självklart att hållbarhetsfrågorna är centrala. Genom elcykelprojektet kan vi både stimulera våra gäster att förflytta sig miljövänligt samtidigt som det blir en inspiration att uppleva mer – och därmed kanske även stanna ytterligare en natt eller två”.

Insatsen har möjliggjorts genom Region Kronobergs hållbarhetsprojekt Transporteffektivt Kronoberg, med finansiering från europeiska regionalfonden och Region Kronoberg. Annika Öberg är projektledare och samordnare från Energikontor Sydost och Åsa Forss, Region Kronoberg, är huvudprojektledare för Transporteffektivt Kronoberg. Konceptutveckling och genomförande Karin Nilsson, Destination Småland.

Region Kronoberg har blivit beviljade projektet Transporteffektivt Kronoberg, med finansiering från europeiska regionalfonden och Region Kronoberg. Projektet pågår under perioden 2021-01-01 – 2023-04-30. Transporteffektivt Kronoberg stöttar företag och besöksnäring i Kronobergs län till att stimulera till energieffektiva och koldioxidsnåla transportsystem.

Green Destinations är en världsomfattande organisation för hållbar turism som har utvecklat ett komplett bedömnings- och certifieringsprogram baserat på GSTC*-kriterier. Bakom står ett nätverk bestående av organisationer från hela världen som t.ex. Future of Tourism Coalition, Sustainable First med flera.

(*GSTC: Global Sustainable Tourism Council. GSTC hanterar de globala standarderna för hållbart resande och turism och fungerar som det internationella ackrediteringsorganet för hållbar turismcertifiering.)

OM Destination Åsnen
Destination Åsnen är beläget kring sjön Åsnen, ca 20 minuter söder om Växjö, och omfattar en unik insjöskärgård med fler än 1000 öar och 700 km strandlinje, Åsnens nationalpark och 17 naturreservat. Arbetet med utvecklingen av Destination Åsnen har möjliggjorts genom engagemang och samverkan med Alvesta, Tingsryd och Växjö kommuner, Leader Linné, Sydost Leader, Region Kronoberg och Destination Småland. Åsnens utveckling sker numera med Destination Småland som huvudman samt att Alvesta, Tingsryd och Växjö kommuner bidrar med aktivt engagemang och en basfinansiering. Det konkreta utvecklingsarbetet bygger på årliga handlingsplaner som beslutas i samråd med företagsnätverket och kommunerna.

OM Destination Småland 
Destination Småland är turistbolaget i södra Småland, Kronobergs län. Tillsammans med övriga smålandslän utvecklar vi besöksnäringen och marknadsför landskapet till allmänhet, researrangörer och företag. Vi presenterar det kluriga Småland för dig som är nyfiken.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Visit Åsnen – tips för besökare
Rentbike – bokning

Text; Destination Småland 
Bilderna; Alexander Hall