Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Visit Trelleborg växlar upp i Smygehuk

Visit Trelleborgs flytt från Smygetorp ger nya möjligheter för näringslivet att bidra till den fortsatta utvecklingen av Sveriges Sydligaste besöksmål. Samtidigt växlar Visit Trelleborg upp det redan pågående arbetet med behovsanpassad besökarservice inför nästa sommar.

Bilden ovan; Smygehuk, Sydkustleden. Foto; © Kornelia Thörn

I samband med årsskiftet lämnade Visit Trelleborg Smygetorp, som har fungerat som Turistcenter och fast informationsplats för besökare i Smygehuk.

– Vi ser tydligt att Smygetorp inte längre är anpassat till det som besökarna numera efterfrågar och även den verksamhetsförändring Visit Trelleborg har genomgått ställer nya mer flexibla krav på våra lokaler, säger VD Maarja Edman, Visit Trelleborg.

Öppnar upp för ökat utbud i Smygehuk

Likaså menar Visit Trelleborg att den pittoreska fastigheten tillsammans med dess lummiga trädgård istället ska vara en plats där näringslivet bidra till ökad ekonomisk aktivitet vid ett av destinationens mest besökta utflyktsmål. Smygehuk har under de senaste åren varit föremål för flera infrastruktursatsningar och fler besökare betyder högre efterfrågan på mat, dryck och lokalproducerade varor.

– Vi vill bereda plats för något nytt. Allt som främjar näringslivets förutsättningar att vara en del av den påbörjade utvecklingen i Smygehuk är till gagn för kommunen, och på det här viset kan även Visit Trelleborg bidra. I Smygetorp ska det säljas smarrigt fika, konsthantverk, en kall öl från Hönsinge bryggeri eller rymmas en liten gårdsbutik i stället för att vi ska vara begränsade av lokaler som inte längre är anpassade för att ett möte med platsens besökare. Därför bestämde vi oss för att säga upp avtalet, konstaterar Maarja Edman.

Fortsatt utveckling av behovsanpassad besökarservice

Det betyder dock inte att Visit Trelleborg har lämnat Smygehuk för gott. I slutet av februari ifjol invigde Visit Trelleborg sin första InfoPoint som är en bemannad turistserviceplats. Konceptet är en del av ett nationellt varumärke som förvaltas av Visita, besöksnäringens branschorganisation. Nuförtiden finns det 4 av dessa runtom i destinationen och fler ska det bli redan inför nästa sommar. I Smygehuk kommer det dock fortsatt finnas ett auktoriserat Turistcenter, dock numera i modernare skrud. Visit Trelleborg har i dagarna sökt bygglov för att placera en glascontainer i direkt anslutning till parkeringsplatsen. Här bedöms både synlighet och tillgänglighet vara optimal.

Smyge – Foto; Therese Vorbau

– ”Vi har en tydlig strategi för hur och var vi ska finnas både fysiskt och digitalt för att möta besökarnas behov av information och inspiration. Syftet med vår fortsatta närvaro i Smygehuk är helt enkelt att fler ska upptäcka mer av det som finns i vår destination. Det i sin tur leder till ökade affärer för näringslivet runtom i kommunen. Idéen om själva glascontainern kom efter vårt besök på Helsingborgs stadsmässa H22 ifjol. Konceptet känns modernt och flexibelt vilket är precis det vi var ute efter”, säger Maarja Edman.

OM Visit Trelleborg
Visit Trelleborg har som uppdrag att främja turismens roll i samhällsutvecklingen. Steg för steg. Hjärta för hjärta. Vi bjuder in till en plats där människor är välkomna precis som de är. Till ett Trelleborg som är genuint i allt från bemötande till mat, hantverk och platsens unika värden. Framför allt bjuder vi in till glädje – året om.

RELATERADE LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)

Här kan du läsa mer om InfoPoints
Om Smygehuk