Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Låt påsklovet locka till rörelse

Snart är det dags för påsklov runt om i landet – och visst är det härligt att vara utomhus så mycket det bara går? I tider där unga i Sverige tillbringar 70 procent av sin vakna tid stillasittande är lovet ett ypperligt tillfälle att inspireras till rörelseglädje i naturen.

Bilden ovan; Skidor i Hemmabacke (Kättilsås i Vetlanda). Foto; Niclas Vestefjell

­– Har du möjlighet att vara ledig finns det massor av enkla tips för att ta sig ut i skog och mark. Det behöver inte kosta något, friluftsliv är till för alla, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare på Friluftsfrämjandet.

Under påsklovet åker många till fjällen för skidåkning men långt ifrån alla har ekonomiska möjligheter till en vecka med boende, utrustning och liftkort. Ett bra tips är att kolla upp var den närmaste hemmabacken finns.

– De lokala skidbackarna är en fantastisk möjlighet till att komma ut och röra på sig. De välkomnar både barn och vuxna och har oftast betydligt lägre priser än i fjällen, säger Kristina Ljungros.

Snö kan dock vara en bristvara i många delar av landet – vad kan man då göra på påsklovet? Här följer några enkla tips;

Ta fram cykeln…

…men glöm inte att göra den vårfin! Tvätta den, smörj in broms och växelvajrar, undersök gummidelar och se till att de inte har större sprickor, kontrollera alla hårda ytor som bultar, ram och sadelstolpe. Kom också ihåg att barn växer och att du kan behöva justera sadel och styre. Sedan är det bara att ge sig ut på cykeltur i naturen!

Ut och vandra

Många tänker att vandring hör hemma på fjället, men i låglandsnatur finns mycket att upptäcka. Många guldkorn finns på pendlingsavstånd från storstäder. Ofta finns iordningsställda rastplatser med vindskydd, eldstäder och ved. Utrustning som du redan har hemma räcker långt – du behöver ett par skor som sitter bra, en skyddande jacka mot vind och lättare regn, dagsryggsäck med vatten och mat.

Foto/Källa; Pixabay

Gå reflexvandring

Även i mörkret är naturen spännande! Sätt upp reflexer med lagom avstånd. Leta upp dem med varsin ficklampa och följ dem tillsammans. Kanske hittar ni en skatt? Ha middagen med er så kan ni äta den i naturen som avslutning!

Öva på er hemberedskap

Bli krisvis i påsk! Om elen går, vattnet slutar rinna och telefonen inte fungerar – vad gör du då? Genom att planera för mat, vatten, värme och kommunikation, och lära känna dina grannar är du bra förberedd om krisen skulle komma. Ett roligt sätt att komma ut i naturen kan till exempel vara att laga krisvis mat till lunch över öppen eld. Varför inte bjuda med en granne eller två?
Läs mer om Friluftsfrämjandets initiativ Krisvis här! (Länken öppnas i ett nytt fönster)

Gå på ledarledda äventyr

Kolla upp var Friluftsfrämjandet har aktiviteter nära er! Kanske finns något extra kul som arrangeras på påsklovet? På vår webbplats kan du söka bland äventyr över hela landet!

Ps – om du är medlem och vill samåka till äventyren kan du använda den samåkningsplattform som Friluftsfrämjandet lanserat tillsammans med Skjutsgruppen och Naturskyddsföreningen.
Läs mer här: Medlemsförmåner – Friluftsfrämjandet  (Länken öppnas i ett nytt fönster)

Om Friluftsfrämjandet
Friluftsfrämjandet är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden, ideell organisation som genom friluftsliv verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. Med ca 112 000 medlemmar, 7000 ledare, 300 lokalavdelningar, verksamhet i 400 förskolor och skolor, och skidskola i 80 skidbackar är Friluftsfrämjandet Sveriges största friluftsorganisation.

RELATERADE LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Friluftsframjandet.se