Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Kattegattleden går mot en ny rekordsäsong!

2022 blev ett rekordår för Kattegattleden då de utländska gästerna återkom efter två år av pandemi. Mycket pekar på att den positiva trenden fortsätter och att rekordmånga svenska och utländska besökare cyklar Kattegattleden 2023.

Foto/Källa; Pixabay

Gunnar Nyström på EverTrek, en svensk researrangör av vandrings- och cykelresor, bekräftar detta:
– ”Vår efterfrågan på vandrings- och cykelresor till Sverige har ökat massivt och vi hade ett rekordår 2022. För 2023 så är försäljningen för Kattegattleden upp mer än 100 % jämfört med samma period 2022. Så länge vi lyckas få tag i boende, och om inget oförutsett inträffar, så kommer vi att ha riktigt många cyklister i Sverige och på Kattegattleden i år”.

Det ökande intresset för cykling och Kattegattleden smittar också av sig på de halländska besöksnäringsföretagen. KiteKalle i Halmstad förbereder sig för fler bagagetransporter och uthyrda cyklar än någonsin tidigare.
– ”2022 genomförde vi drygt 6 000 bagagetransporter för cykelturister längs Kattegattleden och vi hyrde ut över 5 000 cyklar. Intresset bara ökar från år till år”, säger Kalle Svensson, vd för KiteKalle.

Även Hallands boendeföretag märker av det ökade antalet cyklister:
– ”Antalet campande cyklister längs Kattegattleden har haft en fantastisk utveckling sedan öppningen 2015. Vi har till och med skapat en egen del på campingen specifikt för cykelturister och fortsätter utvecklingen av denna. 2022 hade vi hundratals cyklister i veckan och vi tror på en fortsatt ökning av inte minst utländska cyklister 2023”, säger Peter Angergård, vd för Åsa Camping.

Det ligger ett gediget och långsiktigt arbete bakom leden som är Sveriges första nationella cykelled.

– ”Beslutet att utveckla Kattegattleden ligger så långt tillbaka som 2013 då Region Halland tillsammans med Region Skåne och 9 kommuner undertecknade en avsiktsförklaring”, säger Helene Andersson (C), ordförande Region Hallands tillväxtutskott.

Sedan dess har alla parter jobbat hårt för att få till en vacker, upplevelserik och trafiksäker led. Kattegattleden är nu en etablerad och attraktiv led genom nordvästra Skåne och Halland som möjliggör besöksnäringsutveckling, hållbar turism och arbetstillfällen.

– ”Vi fortsätter nu satsningen med utveckling av Hallandsleden och MTB på Region Hallands marker. Genom att möta invånares och besökares allt större behov av aktiv fritid, ger lederna möjlighet till friluftsliv och turismutveckling mot nya marknader och målgrupper utanför den absoluta högsäsongen”, avslutar Helene Andersson.

Cykelsäsongen för Kattegattleden startar officiellt den 15 april och avslutas den 15 oktober.

OM Visit Halland
Visit Halland är Region Hallands besöksnäringsavdelning och vi vill få fler att upptäcka det många av oss redan märkt – att det är något speciellt med Halland. För att lyckas få fler människor att uppleva allt det fina i Halland samverkar vi med både destinationerna och företagen i Halland.

RELATERADE LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Kattegattleden
Visit Halland