Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Vandra i den svenska fjällvärlden

Genom åren, främst i ungdomsdagarna, har jag besökt många vackra platser som jag skulle vilja besöka igen med familjen. En av dem är Vindelfjällen naturreservat, som är ett bergslandskap med glaciärer, snötäckta toppar och fjällhedar. Det är också hem för många djur som renar, järvar och fjällrävar.

En annan plats är Abisko nationalpark, som är känd för att vara en av de bästa platserna att se norrskenet på vintern. Där kan man också vandra längs Kungsleden, en av Sveriges mest berömda vandringsleder. Se även Världsarvet Laponia, här på ListitSweden! (Länken öppnas i ett nytt fönster)

En tredje plats är Sarek nationalpark, som kallas för Europas sista vildmark. Det är ett område med dramatiska dalar, mäktiga floder och över 200 bergstoppar över 1800 meter. Det är en plats för erfarna äventyrare som vill uppleva naturen på egen hand.

Det finns många fler platser i fjällen som jag skulle vilja utforska igen och besöka med familj och vänner men dessa tre ligger mig varmast om hjärtat.

Vilken årstid är bäst att vandra i fjällvärlden?
Det beror på vad du vill göra och se i fjällen. Om du vill uppleva en riktig vinter med snö, is och norrsken, så är november till april den bästa tiden att besöka fjällen1. Då kan du åka skidor, skridskor, hundspann eller snöskor och njuta av det magiska landskapet1. Men var beredd på kalla temperaturer och korta dagar.

Om du vill vandra, cykla, paddla eller bada i fjällen, så är juni till augusti den bästa tiden att besöka fjällen. Då är det varmt och soligt, och du kan uppleva midnattssolen i norr. Det är också högsäsong för turism, så det kan vara mer folk och dyrare priser.

Vandringsleder året runt
Det finns många fantastiska vandringsleder i fjällen, men en av de mest kända och populära är Kungsleden som jag skrev om ovan. Det är Sveriges längsta vandringsled, som sträcker sig över 440 km från Abisko i norr till Hemavan i söder. Den går genom några av de vackraste och mest varierade landskapen i landet, med glaciärer, floder, berg och skogar. Man kan vandra hela leden på en månad, eller dela upp den i mindre etapper. Det finns stugor och vindskydd längs leden där man kan övernatta.

En annan populär vandringsled i fjällen är Jämtlandstriangeln. Det är en 47 km lång rundtur som går mellan tre fjällstationer: Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. Den erbjuder fantastiska utsikter över fjällvärlden, samt möjlighet att se djur som renar, fjällrävar och ripor. Man kan vandra leden på tre till fem dagar, beroende på tempo och kondition. Det finns också möjlighet att äta god mat och ta ett bastubad på fjällstationerna.

Om du vill se höstfärgerna och undvika folkmassorna, så är september till oktober den bästa tiden att besöka fjällen. Då är det svalt och klart, och naturen bjuder på ett fyrverkeri av rött, gult och orange3. Det är också en bra tid att se vilda djur som älgar, björnar och fåglar.

Så det finns egentligen ingen dålig tid att besöka fjällen, bara olika upplevelser att välja mellan.

Skånska vandringsleder
En vandringsled som inte ligger i fjällen men som jag tycker är mysig är Skåneleden. Det är en samling av 13 olika leder som tillsammans utgör över 1200 km av markerade stigar i Skåne län. De går genom olika typer av natur, från kust till skog till åkerlandskap. Man kan välja att vandra en eller flera leder, beroende på intresse och tid. Det finns gott om boendealternativ längs lederna, från campingplatser till vandrarhem till hotell.

Hur förbereda mig för en vandringstur i fjällen?

En vandringstur i fjällen kan vara en fantastisk upplevelse, men det kräver också en god fysisk förberedelse. Här är några tips på hur du kan träna och utrusta dig inför en vandring i fjällen:

 • Börja träna i god tid
  Skapa ett träningsprogram som du följer i minst 12 veckor innan din vandring. Det hjälper dig att hålla koll på din framgång och förbättra din kondition och styrka.
 • Värm upp innan varje träningspass
  Det kan vara en snabb promenad eller några minuter på crosstrainern. Det gör att dina muskler blir varma och din puls ökar.
 • Vandra så mycket som möjligt
  Det bästa sättet att förbereda sig för en vandring är att vandra. Ta på dig dina vandringskängor och gå ut på några dagsturer innan din vandring. Börja med korta och lätta turer och öka sedan distansen, intensiteten och lutningen. Om du ska vandra flera dagar i rad, prova att gå några turer efter varandra för att vänja dig vid det.
 • Träna din kondition För att orka med långa dagar i fjällen behöver du ha en bra kondition. Gör någon form av kardiovaskulär aktivitet några gånger i veckan, till exempel springa, simma eller cykla. Det gör att du får upp din puls och förbättrar din uthållighet.
 • Träna din styrka
  För att klara av att bära en ryggsäck och gå i kuperad terräng behöver du ha starka ben, rumpa och bål. Gör någon form av styrketräning några gånger i veckan, till exempel med hantlar, gummiband eller kroppsvikt. Fokusera på övningar som tränar dina vadmuskler, lårmuskler, höftböjare och magmuskler. Till exempel kan du göra vadlyft, knäböj, utfall och sit-ups.
 • Varva ner efter varje träningspass
  Det är lika viktigt att kyla ner som att värma upp. Gå lugnt i 10-15 minuter och gör några lätta stretchövningar1. Det gör att din kropp återgår till sitt normala tillstånd och hjälper till att förebygga muskelvärk.
 • Skaffa bra utrustning
  Det är viktigt att ha bra vandringskängor som passar dina fötter och ger dig stöd och grepp. Använd dem så mycket som möjligt innan din vandring för att undvika skavsår, nageltrång och andra problem. Skaffa också några par bra vandringsstrumpor som transporterar bort fukt och håller dina fötter torra. Packa också kläder som passar för olika väderförhållanden, ett rymligt tält, en varm sovsäck, en bekväm ryggsäck, en vattenflaska, ett första hjälpen-kit och andra nödvändigheter.
  Det var några tips på hur du kan förbereda dig för en vandringstur i fjällen. Om du följer dem kommer du att ha en mycket roligare och säkrare upplevelse.

Lite mer specificerat om utrustningen
Att ha bra utrustning i fjällen är viktigt för att vandra säkert och bekvämt. Här är några tips på vad du ska ha med dig för en vandring i fjällen:

 • En ryggsäck. Du behöver en rymlig och robust ryggsäck som kan rymma all din utrustning och mat. Storleken på ryggsäcken beror på hur länge du ska vandra och hur mycket du vill bära. För en dagstur räcker det med en ryggsäck på 20-30 liter. För en längre tur behöver du en större ryggsäck på 40-70 liter. Välj en ryggsäck som har ett bra bärsystem som fördelar vikten jämnt över dina axlar och höfter. Se till att justera remmarna så att ryggsäcken sitter bra mot din rygg.
 • Ett tält. Om du ska övernatta i fjällen behöver du ett tält som kan skydda dig mot väder och vind. Välj ett tält som är lätt, kompakt och lätt att sätta upp och ta ner. Tältet ska också vara stabilt och tåla starka vindar och regn. Ett kupoltält eller ett tunneltält är bra alternativ för fjällvandring. Se till att tältet har tillräckligt med utrymme för dig och din utrustning, samt god ventilation för att undvika kondens.
 • En sovsäck. Ett måste för att hålla dig varm under natten i fjällen. Välj en sovsäck som passar för den temperatur du förväntar dig att möta på din vandring. Sovsäckar kan vara antingen av dun eller syntetfyllning. Dunsovsäckar är lättare, varmare och mer komprimerbara än syntetsovsäckar, men de är också dyrare och känsligare för fukt. Syntetsovsäckar är billigare, mer slitstarka och behåller värmen bättre när de blir blöta, men de är också tyngre, bulkigare och mindre isolerande än dunsovsäckar.
 • En liggunderlag. Är ett isolerande skikt som du lägger mellan dig och marken när du sover i tältet. Det hjälper dig att hålla värmen och ger dig mer komfort. Liggunderlag kan vara antingen uppblåsbara eller fasta. Uppblåsbara liggunderlag är mjukare, tjockare och mer bekväma än fasta liggunderlag, men de är också tyngre, dyrare och mer känsliga för punkteringar. Fasta liggunderlag är lättare, billigare och mer hållbara än uppblåsbara liggunderlag, men de är också tunnare, hårdare och mindre bekväma.
 • Kläderna du har med dig till fjällen ska vara anpassade efter väderförhållandena och aktivitetsnivån. Ett bra tips är att klä sig i lager på lager, så att du kan anpassa din temperatur genom att ta av eller på dig plagg efter behov. Det första lagret ska vara ett underställ av ull eller syntet som transporterar bort fukt från din hud och håller dig torr. Det andra lagret ska vara ett mellanlager av fleece eller dun som isolerar dig och håller dig varm. Det tredje lagret ska vara ett ytterlager av skaljacka och skalbyxor som skyddar dig mot vind och regn.

Vad äta under en fjällvandring?
Att äta bra under en vandringstur i fjällen är viktigt för att hålla sig frisk, stark och glad. Här är några tips på vad du ska äta före, under och efter en vandring i fjällen:

 • Före vandringen: Ät en balanserad måltid med protein, kolhydrater och lite fett innan du ger dig ut på vandringen. Det ger dig energi och mättnad som varar länge. Några exempel på bra mat är havregrynsgröt, quinoa, nötter, frön, ägg, yoghurt eller smörgås. Drick också tillräckligt med vatten för att vara välfuktad.
 • Under vandringen: Ät små och lätta måltider eller snacks varannan eller var tredje timme under vandringen2. Det håller din blodsockernivå stabil och ger dig bränsle för att fortsätta. Några exempel på bra mat är nötter, torkad frukt, energibars, choklad, ost, korv, kex eller frukt. Drick också vatten regelbundet för att undvika uttorkning. Om du vandrar i hög höjd kan du också dricka något varmt som te eller soppa för att hålla dig varm och minska risken för höjdsjuka.
 • Efter vandringen: Ät en näringsrik måltid med protein, kolhydrater och fett så snart som möjligt efter vandringen. Det hjälper dig att återhämta dig och reparera dina muskler. Några exempel på bra mat är pasta, ris, potatis, kött, fisk, bönor, grönsaker eller sallad. Drick också mycket vatten för att återställa din vätskebalans.Om du har förberett dig väl vad det gäller mat och dryck under vandringen kommer du att känna dig piggare och gladare under hela din resa. Det är lätt att bli missmodig och trött om man saknar energi.

Hur laga mat under en vandringstur i fjällen?

Att laga mat under en vandringstur i fjällen kan vara en utmaning, men också en rolig del av äventyret. Här är några tips på hur du kan laga mat under en vandring i fjällen:

 • Skaffa en bra köksutrustning. Du behöver en lätt och kompakt köksutrustning som du kan bära i din ryggsäck. Det kan vara ett spritkök, ett gasolkök eller ett multibränslekök1. Du behöver också en kastrull, en sked, en kniv, en tallrik och en mugg1. Glöm inte att ta med tändstickor eller en tändare och tillräckligt med bränsle för din vandring.
 • Välj mat som är lätt att laga och förvara. Du vill inte slösa tid och energi på att laga komplicerade rätter i fjällen. Välj mat som är lätt att laga med lite vatten och värme, som till exempel frystorkad mat, nudlar, pasta, ris eller potatismos. Du kan också ta med färdiga rätter som du bara behöver värma upp, som till exempel burritos, chili eller soppa. Välj mat som är hållbar och inte behöver kylas, som till exempel nötter, torkad frukt, ost, korv eller choklad.
 • Planera dina måltider i förväg. Bestäm vad du ska äta till frukost, lunch och middag varje dag på din vandring. Packa din mat i portionspåsar eller ziplock-påsar som du märker med dag och måltid. Det gör det lättare att hitta din mat i din ryggsäck och undvika matsvinn3. Packa också några extra snacks för nödfall eller extra energi.
 • Håll det rent och säkert. När du lagar mat i fjällen måste du vara försiktig med att inte lämna några spår eller locka till dig djur. Använd alltid ett kök istället för att göra upp eld. Laga mat på ett avstånd från ditt tält och din sovplats. Förvara din mat i en tättslutande behållare eller häng upp den i ett träd på natten. Diska din köksutrustning med lite vatten och tvål efter varje måltid och släng inte ut diskvattnet nära vattendrag eller växter. Ta med dig allt skräp och lämna inget kvar i naturen.

Liten dikt av Carl Stridsberg

Fjällen de höga och stolta

”Fjällen är höga och stolta. De vakar över landet.
De bjuder in till äventyr och skönhet utan slut.

Fjällen är vilda och fria. De gömmer många hemligheter.
De utmanar den som vågar och belönar den som lyckas!

Fjällen är lugna och stilla. De andas med årstiderna.
De visar olika färger och speglar sol och måne i sina fjällsjöar.

Fjällen är våra vänner, de ger oss kraft och glädje.
De väntar på att vi ska komma och dela deras drömmar.”