Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Premiär för Furuviks nya fartfyllda berg- och dalbana Lightning

Äntligen är det premiär för Furuviks nya och blixtrande berg- och dalbana Lightning som är en fartfylld åktur för stora som små och accelererar upp till 75 km/h på tre sekunder. På lördag den 3 juni står berg- och dalbanan redo för gäster.

Foto: Fredrik Söder. Licens; Medieanvändning

På lördag den 3 juni öppnar Furuvik äntligen den nya och blixtrande berg- och dalbanan Lightning – Built for Speed som utan tvekan är den största attraktionen i Furuviks historia. Lightning är en så kallad ”Launch Coaster” där man åker i väg direkt i starten och accelererar upp till 75 km/h på tre sekunder. Dessutom åker tåget inte bara ett varv utan två. Efter första varvet glider du igenom stationen, där du vanligtvis kliver av, men i stället för att stanna åker du i väg på nytt med samma acceleration som tidigare.

Foto: Fredrik Söder. Licens; Medieanvändning

– Äntligen är banan färdig och redo att öppnas för våra gäster, som vi har längtat. Det känns fantastiskt kul och jag är helt säker på att den kommer att uppskattas av både stora som små. Jag är själv superpeppad på att få åka, säger Sandra Wilke, vd Furuvik.

– Lightning är en enormt stor satsning och utan tvekan den största attraktionen i Furuviks historia. Det är väldigt häftigt att Furuvik nu har en så kallad ”Launch Coaster”, en riktig bauta berg- och dalbana som går med blixtens fart direkt från start, säger Peter Osbeck, Senior Ride Manager på Parks and Resorts.


Foto: Fredrik Söder. Licens; Medieanvändning

FAKTA OM LIGHTNING – BUILT FOR SPEED
Premiär: lördag 3 juni
Högsta punkt: 16,4 meter
Högsta hastighet: 75 km/h
Antal G-krafter: 2,8 G
Banans längd: 2×430 meter
Längdgräns: 120 cm (100 cm i vuxens sällskap)
Kapacitet: 20 personer per tåg. Tåget har tio vagnar för två åkare per vagn.
Berg- och dalbanetyp: Launch coaster (tåget åker i väg i starten)
Placering på Furuvik: Tivoliområdet, samma plats som tidigare berg- och dalbanan Rocket stod.
Tillverkare: Vekoma

OM Furuvik
Furuvik är en kombinationspark med djurpark, hotell, tivoli, badland och konsertarena, naturskönt belägen vid havet ca 1 mil söder om Gävle. Furuvik öppnade redan 1900. Sedan 2008 återfinns Nordens enda primatforskningsstation i parken. Furuvik är medlem i Svenska Djurparksföreningen samt den europeiska branschorganisationen EAZA. En av parkens viktigaste uppgifter är att sprida kunskap om djur och natur. Furuvik anställer totalt ca 550 medarbetare under säsong och gästas av ca 350 000 besökare per år. Furuvik är sedan 2010 en del av Parks and Resorts, Nordens ledande aktör inom upplevelseindustrin. I gruppen ingår några av Sveriges mest populära resmål; Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland.

RELEVANTA LÄNKAR (Öppnas i ett nytt fönster)
Furuviks hemsida
Parks and Resorts hemsida