Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Göta kanal blir nationell cykelled – vill bli Sveriges familjevänligaste

Nu står det klart att hela Göta kanal klassas som nationell cykelled, Sveriges sjunde i ordningen. Invigningen av cykelleden sker i Töreboda lördag 10 juni. Ambitionen är att cykelleden ska locka till sig fler, inte minst familjer, genom att erbjuda kortare och längre sträckor samt en bredd av service och upplevelser längs hela leden.

Foto; Göta kanal. Licens: Medieanvändning

Väghållningsmyndigheten och Trafikverket har godkänt Göta kanal som nationell cykelled. Därmed kvalitetssäkras samtliga sträckor längst den 200 kilometer långa kanalen upplevelsemässigt, säkerhetsmässigt och servicemässigt. En enhetlig och tydlig skyltning sätts upp längs sträckan. Dessutom har det cykelrelaterade utbudet utökats så besökare enkelt kan hyra en cykel eller ta med sig sin cykel på någon av båtarna som trafikerar kanalen.

Vi har länge varit en populär destination för cykelentusiaster. Nu när hela sträckan blir en officiell cykelled med allt vad det innebär hoppas vi kunna attrahera ännu fler besökare, inte minst familjer och andra som vill cykla och uppleva kanalens breda och unika utbud, säger Roger Altsäter, VD för AB Göta kanalbolag

Den 20 mil långa cykelleden har sju delsträckor vilket innebär att besökaren kan välja en kortare cykeltur eller en längre cykelsemester. Dessutom är 87 kilometer bilfri väg.

– Med nära till matstopp och nödvändiga faciliteter erbjuder vi en enkel och behaglig cykelupplevelse för hela familjen. Här glider man fram med kanalen på den ena sidan och naturen på den andra. En oslagbar kombination oavsett vilken sträcka man väljer att cykla, säger Roger Altsäter VD för AB Göta kanalbolag

Invigningen för Göta kanal som officiell cykelled sker i Töreboda 10 juni. Från 10:00 ger sig barn och ungdomar ut på en fem kilometer cykeltur från visthuset i Töreboda mot Hajstorp och blir därmed historiska som den officiella ledens första cyklister.

På scenen i Hajstorp invigningstalar Göta kanalbolags VD Roger Altsäter och därefter väntar en kavalkad med musik, kultur och BMX-show. I det välfyllda scenprogrammet återfinns bland annat den hyllade barn och ungdomssångaren Pappa Kapsyl, en föreläsning om kanalens historia och en uppvisning av ett av kanalens stora dragplåster, passagerarbåten Wilhelm Tham – om än i något mindre format.

DELSTRÄCKOR LÄNGS GÖTA KANAL

Etapp 1 Sjötorp – Töreboda

Sträckan tar sin början vid kanalens västra ände alldeles intill Vänern i Sjötorp. Behöver du fylla på depåerna innan cykelfärden tar sin början finns här både restauranger och kaffer som tillsammans med slussar och sommarbesökande gäster skapar en mysig atmosfär. Längs grusvägen på kanalens södra sida där dragdjur drog båtarna en gång i tiden färdas du nu genom lummig grönska och kluckande vatten. På sträckan cyklar du förbi kanalpärlorna Lyrestad, Norrkvarn och Hajstorp – alla både lunch och fika att erbjuda. Efter ett par timmar väntar målet Töreboda med både allt en sommarstad kan erbjuda.

Etapp 2 Töreboda – Tåtorp

Sträcka nummer två är en resa genom Sveriges natur i miniformat. Hagar, skogar, ängar och vatten. Allt finns där. Blir du hungrig stannar du till på Wassbackens camping för en bit mat, och om du har tur ett musikaliskt framträdande. På scenen uppträder såväl lokala som nationella musiker. Väl framme i Tåtorp kan du hjälpa slussvakten att dra en av kanalens två handdrivna slussar eller ta en glass på Tåtorps café och Logi.

Etapp 3 Tåtorp – Karlsborg

Du lämnar Tåtorp på sjön vikens södra sida och byter grusväg mot små landsvägar kantade av pittoreska byar. På vägen kan du stanna vid den magnifika Beatebergs kyrka (en rund sådan!) och hämta andan till utsikten av Viken i all sin prakt. Ett par kilometer längre fram väntar en av kanalens riktiga pärlor – Forsvik. Samhället med kanalens äldsta sluss. Nästa stopp är Karlsborg – sträckans slutmål. Här väntar både historiska Karlsborgs fästning, all tänkbar service och en sommarlivlig gästhamn att spendera några timmar vid.

Etapp 4 Motala-Borensberg

Den östra delens (från väster sett) första sträcka tar sin början i Motala, precis intill Göta kanals huvudkontor. Innan du lämnar staden för natursköna vyer passar du kanske på att besöka den svenska industrins vagga – Gamla Motala Verkstad eller varför inte fylla på energi med Cafë Matbodens nästintill världsberömda våffelkreationer. Efter att ha passerat Borensbergs slussar fortsätter du längs den gamla landsvägen med en strålande utsikt av Boren som sällskap. Efter en dag på sadeln anländer du till Borensberg som erbjuder såväl livsmedel, restauranger och fika. Varför inte avsluta dagen på anrika Göta hotell precis intill kanalen.

Etapp 5 Borensberg – Berg

Utanför anrika Göta hotell hoppar du på cykeln och påbörjar färden mot Bergs slussområde. Hela sträckan består av en bilfri och naturskön grusväg precis intill kanalen vilket gör den till något av kanalens mest familjevänliga sträcka. Utöver utmärkta fika och lunchstopp i form av Glasbrukets Café eller Brunneby Musteri möter du här även kanalfåren för första gången. En nyfiken skock med får intill cykelleden som gärna låter sig klappas (men inte matas!). Efter en dag av cykling kommer du till Bergs slussområde vilket är kanalens största slussar. Här lyfts och sänks båtar nästan 29 meter via två dubbelslussar och en slusstrappa med sju slussar. En upplevelse och underhållning för både båt och cykelbesökare.

Etapp 6 Berg – Asplången

Med start i Bergs slussområde beger du dig mot Linköping, en stad med allt du kan tänkas behöva, kultur, mat, sevärdheter, eller kläder. Listan kan göras lång. Vill du inte stanna cyklar du vidare i stadens utkanter i riktning mot Norsholm. Strax öster om Norsholm finns en vackert belägen grillplats perfekt för en matsäckspaus. Ett par kilometer längre fram hittar du också den pittoreska gamla slussvaktstugan som idag är ett café. Den sista biten på sträckan byter du grus mot vatten då du färdas med cykelbåt på sjön Asplången.

Etapp 7 Asplången -Mem

Kanalens sista (eller första) sträcka. På vägen mellan Asplången och Mem är det grusad dragväg intill kanalbanken som gäller. Likt sträcka 5 är det här därför en utmärkt sträcka för hela familjen. Längs färden behöver du varken cykla hungrig på mat eller naturupplevelser. Vid Vänneberga bro hittar du Jollans gamla café med uteservering i den lummiga trädgården och cykelservicestation och fortsätter du till mysiga sommarpärlan Söderköping hittar du ett av Östergötlands mest välbesökta glasställen kallat smultronstället, värt ett besök. I Mem slutar/börjar Göta kanal och här kan du avrunda dagen med vällagad mat och fika på Kanalmagasinet.

Om Göta kanal

Göta kanal är ett av Sveriges största byggnadsverk, besöksmål och destinationer. Här kan du slussa med din fritidsbåt, hoppa på någon av passagerarbåtarna eller boka ett av alla cykelpaket längs kanalen. Vid övernattning finns det gott om kanalnära hotell, pensionat, vandrarhem eller campingar att välja bland, och detsamma gäller god mat på en mängd restauranger och caféer.   Farleden Göta kanal är öppen från maj till september, men besöksmålet är öppet året runt.