Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Nu börjar sommarsäsongen på Örebro läns museum

Lördagen den 17 juni började sommarsäsongen för Örebro läns museum på slottet, på Arbetarmuseet Gråbo och på Siggebohyttans bergsmansgård. I år har museet satsat extra mycket på barnvänliga aktiviteter på Siggebohyttan.

Bilden; Siggebohyttan vår från baksidan. Licens: Medieanvändning. Foto: Per Torgén/ÖLM

Siggebohyttan är ett perfekt besöksmål för den som både vill njuta av vacker natur och uppleva ett stycke svensk historia, säger Lisa Lundqvist, pedagog på Örebro läns museum.

Förutom mangårdsbyggnaden från slutet av 1700-talet finns café, butik och en utställning på logen om hur man utvann kraft för att bryta järnet i gruvan. För barnen finns leksaker i naturmaterial till låns som käpphästar, kubb, jättepussel och styltor. I området finns gott om härliga grönområden att leka på. Det finns en vandringsled upp till det gamla gruvområdet och en badplats i närheten.

Nytt för i år är de spännande ”upptäckarryggsäckarna”. Låna en ryggsäck i receptionen och använd den under hela din vistelse och lämna tillbaka den när du går hem.

– I upptäckarryggsäckarna finns redskap för barn i 6-12 års åldern för att kunna upptäcka platsen på egen hand eller med stöd av en vuxen. Och för de lite äldre barnen finns en rolig sakletarutmaning i museets app, säger Lisa.

På Arbetarmuseet Gråbo i Karlskoga visas tre tidstypiska och levandegjorda arbetarhem från 1885, 1918 och 1942. Huset byggdes av Bofors bruk omkring år 1870 som bostad åt några av arbetarnas familjer. Runt huset pågår ett samodlarprojekt som syftar till att skapa en kulturhistorisk trädgård, med kopplingar till tiden då människor bodde på platsen.

– Trädgården är en plats för människor som vill odla tillsammans, en plats för pollinerare att frodas och för besökare att njuta av samt lära sig något om pollinerares betydelse för vår mat.

För den motorsportsintresserade finns utställningen Kanonloppet – folkfesten på nedervåningen. Fotografier, pressklipp och affischer från 1950- och 60-talen berättar om motorsporttävlingarna som lockade tiotusentals besökare till Gelleråsen och den stora folkfesten runt omkring evenemanget.

På Örebro slott har länsmuseet fyra utställningar och under sommaren finns också en bildjakt för barn. Med anledning av 500-årsjubileet finns Gustav Vasa och Hertig Karl på tillfälligt besök i utställningarna.

– Vi ser fram emot en sommar med många roliga aktiviteter och glada besökare ute i länet! säger Lisa Lundqvist.

Öppettider från den 17 juni
Örebro läns museum på Örebro slott: dagligen kl. 10 – 17
Siggebohyttans bergsmansgård: dagligen kl. 11 – 17
Arbetarmuseet Gråbo: lördagar & söndagar kl. 11 – 17

OM Örebro läns museum
Örebro läns museum är en levande mötesplats för alla åldrar. Genom möte med konst och kulturhistoria vill vi att besökare ska få nya perspektiv på sig själva och omvärlden. Vi producerar utställningar på Örebro slott men även vandringsutställningar som turnerar i Örebro län. Museet erbjuder också visningar barnverksamhet, workshops, föreläsningar och mycket annat.

Vi arbetar i hela Örebro län med bred kulturhistorisk kompetens inom områden som slöjd, kulturmiljö och arkeologi. Museet äger och driver också Siggebohyttans bergsmansgård utanför Nora, Gråbo arbetarmuseum i Karlskoga och Kullängsstugan i Askersund. Vi har stora samlingar av fotografier, konst och kulturhistoriska föremål som vi visar både i utställningar och på Digitalt Museum. Länsmuseibyggnaden på Engelbrektsgatan 3 är för närvarande stängd för renovering.

RELEVANTA LÄNKAR (Öppnas i ett nytt fönster)