Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Clownkåren i Dalarna

Nu kan Clownkåren fortsätta sprida glädje på regionens barnkliniker.

Bilden; Lotta Lagerström ”Tant Prick” och Monika Lidberg ”Vimsan” är sjukhusclowner och besöker barnkliniker i Dalarna. Foto; Leksands Sparbank. Licens: Medieanvändning

Dalarnas fyra sparbanker går samman och stöttar Clownkårens sjukhusclownverksamhet i Dalarna. Därmed kan clownerna Vimsan och Tant Prick fortsätta sitt viktiga arbete på länets barnkliniker, där de med lek, fantasi, sång och musik blir en stunds avlastning i en annars allvarlig vardag.

Clownkåren är en ideell förening som sedan hösten 2022 bedrivit sjukshusclownsverksamhet i Region Dalarna, på lasaretten i Falun och Mora. Inför våren 2023 fanns dock inte ekonomin att fortsätta och grundaren Monika Lidberg, tillika clownen Vimsan, var osäker på om det skulle gå att driva verksamheten vidare. Då gick Dalarnas fyra sparbanker ihop för att gemensamt finansiera Clownkåren ytterligare ett år.

”När jag fick beskedet började jag storgråta. Det är så fint och viktigt att vara ute och möta barnen och deras familjer. Vissa barn bokar till och med in sig specifika dagar bara för att de vill träffa clownerna. Vi kan inte göra dem friska, men vi kan underlätta, kanske få dem att skratta och för en stund glömma sjukdomen och sjukhusmiljön. Nu har vi ett år till att fortsätta jobba, bygga upp och utveckla verksamheten. Samtidigt måste vi också sprida ordet och få fler att förstå vad sjukhusclowner faktiskt gör och vad de kan bidra med. Det här har funnits i över 30 år i Sverige, men det är nytt i Dalarna att det finns en lokalt förankrad och kontinuerlig verksamhet. Barnklinikerna och personalen står med öppna armar och vi står redo att komma”, säger Monika Lidberg, som förutom clown också är legitimerad barnsjuksköterska och artist.

Hon jobbar tillsammans med Lotta Lagerström, ”Tant Prick” tillika leg. arbetsterapeut och artist, och Clownkåren besöker Falun en dag i veckan och Mora en dag i månaden. Alla möten byggs på improvisation och kan bli en stunds avlastning i vardagen på sjukhus, med allt vad den innebär. Med metoder som lek, fantasi, musik, sång och berättande möter clownerna barnet och familjen med stor lyhördhet och respekt, varje möte är unikt och barnet visar vägen.

”Clownkåren gör ett otroligt jobb under sina besök på barnavdelningarna i Falun och Mora. De sprider sådan glädje och blir en välkommen ljusglimt i annars väldigt allvarliga situationer. Därför är det också självklart att vi på Dalarnas sparbanker vill bidra till att de får fortsätta med sina viktiga insatser. Det märks hur både barnen, deras anhöriga och personalen lyser upp så fort clownerna är i närheten. Vi hoppas också att fler aktörer och regionen ska få upp ögonen för vilket värde sjukhusclownerna skapar och på så sätt se till att säkra verksamheten ännu mer långsiktigt”, säger Björn Rinstad, vd på Leksands Sparbank.

Leksands Sparbank, Bjursås Sparbank, Södra Dalarnas Sparbank och Norrbärke Sparbank bidrar tillsammans till att Clownkåren nu kan fortsätta sin verksamhet.

Om sjukhusclowner

Sjukhusclownverksamhet finns idag på de flesta sjukhus i Sverige och bedrivs ofta som en ideell förening. Syftet med verksamheten är att göra livet lättare och sprida glädje till barn, ungdomar och deras familjer under tiden de vistas på sjukhuset. I Dalarna finns den ideella föreningen Clownkåren, där Monika Lidberg, ”Vimsan”, och Lotta Lagerström, ”Tant Prick”, besöker barnklinikerna i Falun och Mora.

Forskning visar att närvaro av sjukhusclowner kan reducera oro, stress, smärta och ångest. Istället för att komma ihåg det jobbiga som hände på sjukhuset, kan barnet komma ihåg upplevelsen av clownerna. Barn kan ha stor nytta av när clownerna deltar vid behandlingar och procedurer. Att använda humor och skratt när det passar kan vara läkande. Sjukhusclowner är idag en del av en barnanpassad vård som ett komplement till vården och arbetet sker alltid i samarbete med vårdpersonalen.

OM Leksands Sparbank

Oss äger ingen. Leksands Sparbank är en fristående bank utan aktieägare. Vårt mål är att människor och företag i bygden ska må bra och utvecklas. Vår vinst återinvesteras för att bygden ska blomstra. Vi är nämligen ingen vanlig bank.

RELATERADE LÄNKAR (Öppnas i ett nytt fönster)
Leksands Sparbanks hemsida
Leksands Sparbank på Facebook
info