Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Unna dig en hemester på vackra Gotland

Att besöka Gotland är en fantastisk upplevelse för hela familjen. Här finns charmiga städer, vackra vyer och de speciella raukarna. Det är kanske allra vackrast på sommaren, när vädret är som bäst. 

Om du reser under sommaren får du dock vara beredd på att det är mycket folk. I vanliga fall bor det omkring 60 000 människor på ön, men under sommaren får de besök av ytterligare hela 80 000 turister. Även under lågsäsong har Gotland mycket att erbjuda för alla smaker.

Du kan resa med flyg eller båt

Om du vill ta dig till Gotland gör du det enklast med båt eller flyg. Det är endast Stockholm som erbjuder direktflyg. Bor du till exempel i Göteborg får du alltså räkna med en mellanlandning. Trots mellanlandningen tar dock det bara cirka 2 timmar att nå Gotland med flyg. 

Det finns dessutom en smidig parkering landvetter flygplats där du kan ställa bilen. Du kan alltid gå in på https://parkos.se/ om du vill se de bästa erbjudandena för dina datum.

Missa inte raukarna

Det finns knappast något som är så synonymt med Gotland som raukarna. De bildas när mjuka bergarter på stränderna åker ut i havet och den hårdare kalkstenen blir kvar. Vissa står på land medan andra står vid vattenbrynet. Den kändaste rauken är förmodligen Hoburgsgubben som står längst ner på Gotlands södra spets. Det finns även raukar på ett 20-tal andra platser på Gotland. 

Bada på de vackra stränderna

Om du besöker Gotland under en av de varmare månaderna får du inte missa att bada på någon av de vackra sandstränderna. En av de mest kända är Tofta strand, men här får du vara beredd på att det är ganska trångt under högsäsong. 

Du kan även besöka till exempel Ljugarn Strand eller Sandviken som är minst lika fina. Är du på Fårö kan du åka till Sudersand som bjuder på mycket långgrunt vatten – perfekt för hela familjen med andra ord. 

Upptäck den unika och vackra naturen

En anledning till att många besöker Gotland är den speciella naturen. De unika Lummelundagrottorna är en av de populäraste sevärdheterna på ön. Du kan få en guidad tur i grottorna om du önskar. 

Något som kanske inte är lika känt är att Gotland har många olika orkidéer. Om du vill upptäcka dem ska du göra ett besök i maj. Du kan också köra runt på ön och njuta av de fantastiska blommorna vid vägkanten. Det är verkligen ett speciellt landskap som du inte hittar någon annanstans i Sverige.