Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

3 oslagbara höstaktiviteter

Det svenska sommarvädret är känt för att vara oberäkneligt – men när det kommer till hösten kan vi nästan alltid lita på att vädrets makter beter sig som vi förutspår: duggregn, blåst och kortare dagar. De goda nyheterna är dock att du har all världens chanser att göra denna årstid så mysig och avslappnande som möjligt med härliga höstaktiviteter. Oavsett om du föredrar underhållning och spel online på sveriges bästa casinon med högst utbetalning hemma i soffan eller hellre snörar på dig vandringskängorna och ger dig ut i skog och mark finns det massor av aktiviteter under denna svalare årstid som passar alla. 

 • Höstpyssla

Hösten är här och trädens gröna lövverk har sakta men säkert antagit färgsprakande nyanser från gult och orange till djupt rött. Ta vara på landskapets skönhet med ett riktigt säsongsbetonat pyssel! Denna aktivitet passar stora som små – oavsett om du vill piffa upp ytterdörren eller hålla barnen sysselsatta ett par timmar. 

 • Bind en vacker, färgglad höstkrans med hjälp av vildvin. Vira några rankor till en krans och fäst med en tunn tråd. Nu när du har din bas är det bara att pyssla på: Välj ut de vackraste höstlöven, stora och små blad, löv i udda former och kanske en och en annan höstblomma innan du binder samman din krans och hänger den på dörren. Alternativt kan du skapa en vacker höstbukett med färgglada grenar och löv som du binder med ett vackert band och hänger upp och ner.
 • Ta med barnen ut i skog och mark och plocka vackert blänkande kastanjer. Ta en höstfika när ni kommer hem och låt endast fantasin sätta gränserna för vilka kreativa konstruktioner ni kan skapa med era nyplockade kastanjer. Ta hjälp av tandpetare, piprensare och lösögon för att ge liv till allt från långa kastanjemaskar till hundar och spindlar.
 •  Välj ut ett gäng vackra löv i olika former och skapa en färgglad hösttavla. Planera din design och strö ut löven över en blank canvas eller ett grovt papper. När du är nöjd med din layout tar du bort löven och duttar färg på dem innan du pressar dem mot duken för att skapa ett vackert tryck. Använd gärna hobbyfärg och en svamp för att applicera färgen. Låt därefter tavlan torka innan du placerar ut den i ditt höstpyntade hem.
 1. Fixa en mysig mat- och spelkväll

Spel i olika format hör hösten till och kan mycket väl vara ett av de äldsta tipsen på höstaktiviteter – och det av goda anledningar! Oavsett vilken spel du fastnar för gäller det att slå på stort och få ut så mycket som möjligt av din spelkväll:

 • Förbered spelkvällen med värmande höstmat. Kanske väljer du en smarrig gryta eller en säsongsbetonad rätt gjord på nyplockad svamp? Det finns även en hel uppsjö av säsongsbetonade råvaror som passar perfekt för din höstliga middag: Broccoli, jordärtskocka, blomkål, potatis, purjolök, rödkål, vitkål och palsternacka är några förslag på smaskiga grönsaker som skördas mellan oktober och december.
 • Bunkra upp med roliga spel. När magen är full är det dags att fokusera på själva huvudaktiviteten. Om du väljer ett sällskapsspel kan du först se till att spelplatsen är höstmysig: tänd ljus och dekorera bordet med vackra höstlöv. Se bara till att de inte är i vägen för själva spelet. Känner du för en riktig långkörare är det bara att sätta i gång med Monopol, medan TP och andra frågesportsspel uppmuntrar till dialog och goda skratt.
 • Runda av med något sött. När ni spelat klart, eller behöver en paus från ert Monopol-maraton, sitter det perfekt med en värmande kopp varm choklad. Allra enklast är att per kopp blanda två deciliter mjölk, två teskedar strösocker och två teskedar kakao som försiktigt värms upp innan du toppar med mumsig vispgrädde och marshmallows. Det går självklart bra att byta ut mjölken mot ett veganskt alternativ som soja- eller havredryck. Sen är det bara att återgå till spelet!
 • Vandra i skog och mark
  Beroende på väder är det en klassisk höstaktivitet att ge sig ut och ta in höstlandskapet – det är så mycket trevligare att njuta av de färgsprakande löven mot en klarblå, regnfri himmeln. Skulle vädrets gudar inte samarbeta är det dock inte hela världen. Det finns som känt inget dåligt väder …
 • Hitta en lagom vandringsled i din närhet. Kanske bestämmer du dig för att prova en helt ny vandringsslinga, ta dig till din favoritskog eller helt enkelt promenera i din lokala park.
 • Ta med fika. Inget smakar så gott som en lunch ute i friska luften. Packa ner saker som är lätta att äta som muffins, frukt och smörgåsar –

och glöm bara för allt i världen inte termosen med varm choklad!

Den svenska hösten kan vara oberäknelig, men oavsett om vi bjuds på vackra, kyliga morgnar med strålande sol eller mörka duggregnsdagar kan aktiviteterna ovan göra din höst lite mysigare!