Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Äventyrsgruvan i Tuna-Hästberg nominerade till Stora Turismpriset

Nu är nomineringarna till årets Stora Turismpris klara. I Dalarna nomineras Äventyrsgruvan i Tuna-Hästberg. Äventyrsgruvan har byggt upp sin verksamhet på ett genomtänkt och inspirerande sätt och med stor respekt för platsens historia erbjuds hisnande äventyr som ger eko långt utanför Sveriges gränser.

För 30:e året i rad delas Svenska Turismpriset ut till en aktör som på ett nytänkande och innovativt sätt bidragit till att utveckla besöksnäringen. Varje län nominerar varsin kandidat som sedan tävlar om den nationella vinsten. Visit Dalarna nominerar Dalarnas representant, som 2023 är Äventyrsgruvan, med motiveringen:

”Äventyrsgruvans unika och mäktiga upplevelser 80 meter under jord lockar besökare från när och fjärran. Passion, kreativitet och målmedvetenhet har gett platsen ett nytt liv och Dalarna en reseanledning av världsklass. Transformationen från övergiven gruva till ett blomstrande och hållbart besöksmål är enastående!”

”Att bli nominerad är ett pris i sig och ett bevis på uppskattning. Vi älskar det vi gör och strävar efter att utveckla unika äventyrliga upplevelser som vi själva brinner för. Äventyrsgruvan är en liten verksamhet som har vuxit sig stor genom samarbeten och starka leverantörsrelationer. Från att ha börjat som en lokal verksamhet har vi nu nått nationell uppmärksamhet, och med hjälp av kompetenta partners har vi utökat vår närvaro på den internationella marknaden. Nomineringen är något som också lyser på våra partners, då det är tillsammans med dem vi är som starkast”, säger Daniel Karlsson, verksamhetschef på Äventyrsgruvan.

– ”Produkterna som Äventyrsgruvan har arbetat fram håller riktigt hög kvalitet och sticker ut på marknaden vilket märks på det stora intresset från media och researrangörer. Dessutom har ju företaget haft en otroligt stark tillväxt de senaste åren så nomineringen är verkligen välförtjänt”, säger Cecilia Linnteg, affärsutvecklare på Visit Dalarna.

Kriterierna för Stora Turismpriset är att de nominerade ska:

-bidra till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen

-utveckla, sprida och dela nya färdigheter och kunskaper för att stärka besöksnäringen och dess roll i samhället

-metodiskt och målmedvetet utveckla en hållbar verksamhet

Tillväxtverket är huvudman för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism som delar ut Stora Turismpriset samt Årets ciceron och arbetar för att sprida kunskap till besöksnäringens aktörer. De 21 kandidaterna nomineras i sina respektive län. Priset delas ut på Münchenbryggeriet i Stockholm den 6 december.

OM Visit Dalarna – Din officiella guide till Dalarna!

Destinationsbolaget Visit Dalarna har det regionala uppdraget att utveckla, marknadsföra och sälja besöksregionen Dalarna nationellt och internationellt.

Vi företräder regionens besöksnäring och driver utvecklingsfrågor i samverkan med företag och organisationer. Destinationsbolaget Visit Dalarna AB ägs av Dalarnas 15 kommuner och agerar i nära samverkan med 700 medlemsföretag i Dalarnas Besöksnäring Ekonomisk Förening. Huvudkontoret finns i Rättvik.

RELATERADE LÄNKAR (Öppnas i ett nytt fönster)
Läs mer om Äventyrsgruvan!
Läs mer om Stora Turismpriset!
Alla nominerade till Stora Turismpriset!

info

TEXT & BILD; VISIT DALARNA