Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Ny rekordsommar för gästnätter i Linköping

Linköping fortsätter att utvecklas som sommardestination. För tredje sommaren i rad slår antalet övernattningar genomförda i Linköping nytt rekord. Antalet gästnätter på hotell, stugor och vandrarhem för sommarens tre månader uppgick till 217 826 i Linköping. Regn i kombination med nya starka reseanledningar ledde till att juli och augusti blev utropstecken.

Totalt genomfördes 217 826 gästnätter i Linköping under sommaren, vilket motsvarar en tillväxt på 3,6 procent jämfört med förra sommaren. För såväl juli som augusti resulterade antalet gästnätter i rekord för varje enskild månad.

Skillnaden på den här sommaren mot de senaste somrarna är förstås vädret, men även svenskarnas plånböcker som i rådande konjunktur blivit svagare. Dessutom har flera nya reseanledningar skapats i Linköping. Nya inomhusattraktioner som LasseMajas Deckarhus, en ny simhall och en Titanic-utställning har starkt bidragit till att attrahera besökare till Linköping. Samtidigt har de utländska besökarna verkligen hittat tillbaka. De tyska besökarna vid Göta kanal och Bergs Slussar har kommit hit långt in i september, säger Jörgen Nilsson, ansvarig besöksnäring, Visit Linköping & Co.

Antalet svenska gästnätter ökar med en procent från den rekordhöga nivå som nåddes förra sommaren. En särskilt stark återhämtning ses kopplat till gästnätter genomförda av utländska besökare. Dessa ökade med 15,3%. Totalt genomfördes 44 794 gästnätter av utländska besökare och 173 032 av svenska besökare under årets sommarmånader.

Hotellen i Linköping ser en tydlig utveckling i att destinationen attraherar fler besökare under sommarmånaderna. Utvecklingen har från låga nivåer pekat uppåt i två årtionden, men det känns som att det är nu efter pandemin som Linköping intagit en ny position i jämförelse med andra städer, säger Jonas Ridderström, vice ordförande i Linköpings hotellförening.

Flera av Linköpings besöksmål vittnar om en stark sommar. Exempelvis blev Gamla Linköping Sveriges fjärde mest besökta museum och även Flygvapenmuseum, som öppnade nya utställningen Flygfärdig, ökade jämfört med förra sommaren.

Jag vågar hävda att Linköping aldrig tidigare haft så många starka reseanledningar att erbjuda inför en höst- och vintersäsong. Det känns lovande inför framtiden, säger Jörgen Nilsson, ansvarig besöksnäring, Visit Linköping & Co.

Totalt sedan årsskiftet har antalet gästnätter i Linköping uppgått till 449 039, vilket innebär en ökning med 5,2 procent i jämförelse med föregående år och innebär återigen en ny rekordnivå i antal gästnätter i Linköping.

Källa: Preliminär statistik från Statistiska Centralbyrån, inkvarteringsstatistik för hotell, stugor och vandrarhem. Camping, privat förmedlade stugor, Airbnb och boende hos släkt och vänner är exkluderat.

Visit Linköping & Co är Linköpings besöksnäringsbolag. Vi marknadsför och utvecklar Linköping som en av Sveriges ledande besöks-, evenemangs-, och mötesdestinationer. Tillsammans med kommun och näringsliv jobbar vi med att öka tillväxten i besöksnäringen i Linköping och skapa en attraktiv destination för både Linköpingsbor och besökare.

RELATERADE LÄNKAR (Öppnas i ett nytt fönster)
Visit Linköping

Text & Bild; Visit Linköping