Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Fira en naturnära jul!

Inför julhelgen erbjuder Länsstyrelsen en unik möjlighet att ta ledigt och uppleva en äventyrlig och mysig semester mitt i vacker natur. Varför inte boka en enkel men charmigt belägen stuga i Dalafjällen och skapa minnen för livet?

Länsstyrelsen erbjuder ett urval av stugor, varav några är enkla att nå. Ett exempel är Valdalsbygget, cirka 3 kilometer på turskidor från vägen. För de äventyrliga som söker en utmaning på turskidor med krävande terräng och brant stigning, rekommenderas södra Vardsätern i Tandövala naturreservat. Alternativt finns den nyrenoverade stugan vid Morvallen i Vedungsfjällens naturreservat. Morvallen når du med skoter eller på turskidor från Fjätervålen, det är cirka 13 kilometer. Du kan även åka turskidor eller skoter från Öjvasslan, det är cirka 8 kilometer.

Viktiga tips för inför resan:

 • Ta med mat! Alla stugor är avlägset belägna från närmaste livsmedelsbutik.
 • Ha med fjällkarta och kompass, eller en gps. Lämna alltid färdmeddelande om du är ute på egen hand.
 • En mobiltelefon är viktig, men var medveten om att täckningen kan vara begränsad beroende på ditt abonnemang.
 • Glöm inte ficklampan eller helst pannlampa.
 • Kniv för att kunna göra upp eld.
 • Var ansvarsfull och ta med en soppåse. Alla sopor tar du med tillbaka.
 • Ta med extra kläder för torrt ombyte.
 • Första förband.
 • Det är turskidor som gäller.

Andra användbara saker att ta med:

 • Toalettpapper/servetter.
 • Snabbtorkande handduk.
 • Powerbank för mobilen.
 • Tändstickor eller tändare. Ta med braständare.
 • Stearinljus eller lykta för extra mysig atmosfär.

Länsstyrelsen erbjuder ett brett utbud av stugor, alla belägna avskilt från bilvägar, särskilt under vintermånaderna. Välj att fira jul i en magisk och äventyrlig miljö!

Om Länsstyrelsen i Dalarna

Länsstyrelsen är en statlig myndighet som finns nära människorna i varje län. Vi är en viktig länk mellan människor och kommuner å ena sidan och regering, riksdag och centrala myndigheter å den andra. Landshövdingen är chef för Länsstyrelsen och har i uppdrag att följa utvecklingen och informera regeringen om länets behov.

I vårt arbete ska vi, ofta i samarbete med andra, ta tillvara länets möjligheter, värna om befolkningens rättigheter och arbeta för att uppnå de nationella målen. Det är ett viktigt och många gånger svårt arbete där vår möjlighet till framgång ökar om vi kan arbeta utifrån en gemensam värdegrund. Vår värdegrund bygger på en samsyn kring våra mål och prioriteringar och utgår från de fyra ledorden rättssäkerhet, kunskap, samarbete och bra bemötande.

RELATERADE LÄNKAR (Öppnas i ett nytt fönster)

Läs mer och boka stugor på webbplatsen
Norra Dalarnas fjällsäkerhetskommitté
Läs mer om en säker vistelse i fjällen och på isar

Text; Länsstyrelsen i Dalarna
Bilden; Lilla tangsjöstugan. Licens: Medieanvändning