Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Alla hjärtans dag – en dag att visa kärlek!

Den 14 februari firas Valentindagen eller Alla hjärtans dag som dagen ofta kallas i Sverige. Sankt Valentins dag och vändagen är andra benämningar som också förekommer. Dagen anses ha sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England samt i en vårfest med rötter i antiken. Som dagen firas nu är till stor del inspiration av traditioner i Amerika.

Kärlek kan se ut på många olika sätt. Det finns inga rätt eller fel när det gäller att visa kärlek och uppskattning. Den 14 februari har kärleken fått en egen dag, Alla hjärtans dag eller Valentins dag. Vissa väljer att fira dagen, andra tycker att det är en dag som alla andra.

De allra flesta av oss uppskattar dock att bli uppmärksammade och få uppskattning. Det behöver inte vara från en kärlekspartner, det kan lika gärna vara en god vän, släkting, kollega eller någon annan i vår närhet som visar uppskattning.

– ”Försäljningen av blommor, choklad och smycken får ett uppsving i samband med Alla hjärtans dag. Handeln laddar upp med varor och blommor som kan bidra till att visa omtanke till de vi tycker om”, berättar Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Unga firar mest

Ett klassiskt sätt att visa sin kärlek är genom blommor. En tulpanbukett är ett fint sätt att sprida glädje. Tulpaner piggar upp i vintermörkret och skänker hopp om ljusare tider. De är lätta att sköta och passar såväl den som älskar växter som den som helt saknar gröna fingrar. Det är heller inga problem om budgeten är skral, en tulpanbukett behöver inte kosta mycket.

Inför Alla hjärtans dag den 14 februari Blomsterfrämjandet om 10 buketter i olika stilar. Buketter som på olika sätt visar på uppskattning och förmedlar kärlek.

Drygt fyra av tio, 44 procent, av de som uppmärksammade Alla hjärtans dag planerade att köpa en present till sin partner enligt svensk handels undersökning från 2020. Foto: Åsa Myrberg/Blomsterfrämjandet

Rosor är en klassisk present

Många förknippar kärleken med rött. Röda rosor och röda hjärtan är klassiska symboler för kärlek. Den som vill ge bort blommor som är odlade i Sverige, men ändå går i kärlekens röda nyans kan med fördel välja röda tulpaner. En bukett i rött är ett ypperligt val för den som tycker om det mer traditionella.

Foto: Åsa Myrberg/Blomsterfrämjandet

Det odlas ca 160 miljoner tulpaner i Sverige och det finns tulpanodlare från Malmö i söder till Sundsvall i norr så möjligheten att välja en hyfsat närodlad tulpanbukett är god. Svenska tulpaner är odlade enligt svenskt sigills certifiering och en majoritet av dem är klimatcertifierade. Tulpaner märkta med ursprungsmärkningen Från Sverige garanterar att de är odlade, hanterade, förpackade och kontrollerade i Sverige.

Inför Alla hjärtans dag är tulpaner i rosa och röda färgnyanser mycket populära.
Foto: Åsa Myrberg/Blomsterfrämjandet

Pastellsymfoni

En blandning av tulpaner i ljuva pasteller som andas vår är inte heller fel. Om du vill kan du komplettera med några kvistar av körsbär eller forsythia eller kvistar från andra tidigblommande buskar. Ett passande band runt vasen ger buketten ett charmigt utseende.

OM Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Blomsterfrämjandets hemsida
Blomsterfrämjandet på Facebook

Text och Bild

Bilden överst; Att ge bort svenska tulpaner är ett sätt att visa kärlek och omtanke.
Foto: Åsa Myrberg/Blomsterfrämjandet. Licens: Medieanvändning
Text; Blomsterfrämjandet