Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Fler dagsturer på Göta kanal i sommar

Ett av de mest klassiska sätten att resa på Göta kanal är med passagerarbåt. Den som vill uppleva kanalmagi under några timmar i sommar får nu fler valmöjligheter än tidigare. Inte mindre än fyra nya passagerarbåtar lockar med kortare och längre dags- och kvällsturer på Göta kanal kommande säsong.

–Ända sedan kanalen invigdes för 200 år sedan har olika rederier bedrivit passagerartrafik med båtar som varit specialbyggda för att passa i slussarna, säger Roger Altsäter, vd på AB Göta kanalbolag. Än idag trafikerar 150 årsjubilerande M/S Juno och M/S Diana sträckan Stockholm-Göteborg och M/S Wilhelm Tham gör kortare kryssningar på ett par dagar. Är du intresserad av en kryssning finns mer att läsa här.

–Vanligare idag är dock att åka på en dags- eller kvällstur, och uppleva våra förtrollande miljöer. Det finns ett flertal rederier som erbjuder dagsturer och båtarna avgår från flera olika hamnar längs hela kanalens sträckning. Gemensamt för alla är att du både kan äta lunch och fika ombord, allt medan du sakta glider fram på kanalen och genom de mäktiga slussarna, fortsätter Roger Altsäter.

–Vi ser med glädje att fyra nya passagerarbåtar etablerar sig på Göta kanal denna säsong. Tre av dem utgår från Söderköpings gästhamn och en från Töreboda. Vår strävan är att erbjuda minnesvärda upplevelser för alla våra gäster. Det nya utbudet kombinerar både Göta kanal och turer ut i Skärgården exempelvis med stopp i Stegeborg, Capella Ecumenica och Arkösund. Men också kortare turer mellan Söderköping och Mem och förstås klassiska räkturer. Läs mer om Göta kanals dags- och kvällsturer här!

Besökscentrum Göta kanal

Göta kanalbolaget och Linköpings kommun startade jobbet för ett besökscentrum i Bergs slussar redan 2015. Arbetet med detaljplanen är inne i sitt slutskede. Det nya besökscentret i Berg får en fantastisk utsikt över Roxen, på höjden innan sista slusstrappan.

­– Vår ambition är att öppna dörrarna våren 2026. Den som besökt oss ska definitivt bära med sig en wow-känsla, säger Roger Altsäter. Det är en känslig plats och det är nästan så att naturen skapar byggnaden.

Vi investerar drygt 100 miljoner kronor i Berg i och med denna etablering. Besökscentret kommer att öka attraktiviteten för en av Göta kanals mest fascinerande platser. Det är en investering som turistekonomiskt är viktig för hela regionen. Besökscentret ska harmonisera med det kulturhistoriska byggnadsverket Göta kanal och kommer att locka såväl lokala som nationella och internationella besökare, fortsätter Roger Altsäter.

Platsen är kulturskyddad, rik på fornlämningar och Natura-2000 område. Så under resans gång har det gjorts både mark- och trafikundersökningar liksom andra utredningar. Nu återstår en arkeologisk undersökning. Vår förhoppning är att detaljplanen godkänns i sommar, avslutar Roger Altsäter.

Passagerarbåtar på Göta kanal 2024:

M/S Athene, Söderköping (ny) M/S Josephine, Söderköping (ny) M/S Victoria, Söderköping (ny) M/S Ceres, Töreboda (ny) M/S Bellevue M/S Wasa Lejon M/S Göta Lejon M/S Kung Sverker M/S Modig M/S Juno M/S Diana M/S Wilhelm Tham S/S Slupen Oskar II

OM Göta kanal

Göta kanal är ett av Sveriges största byggnadsverk och populäraste besöksmål, med 3 miljoner besökare varje år. AB Göta kanalbolag ägs av staten och ansvarar för att bevara och utveckla Göta kanal, samt för att skapa förutsättningar för turism längs kanalen. Farleden är öppen maj-september. www.gotakanal.se

info
Text; Göta kanal
Bilden; Foto; Anhede – Licens: Medieanvändning