Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Uddevalla – ett utmärkt resmål för vandraren!

Att vandra i Uddevalla ger dig det bästa av den bohuslänska naturen. Här finns ett stort utbud av vandringsleder som är både omväxlande och vackra. Bo kan du göra bekvämt på hotell i staden belägen i hjärtat av Bohuslän. Här finns kustnära vandringsleder över bohuslänska granithällar och inlandsvandringar i lummiga skogar, sjöar och gungande myrmarker på fjället, spännande kulturmiljöer med fossiler från istiden och badortshistoria på Gustafsberg. Naturen väntar på att du upptäcker den!

Oavsett om du vill ge dig själv en rejäl utmaning och ta dig an en längre sträcka på Bohusleden eller om du hellre njuter av vacker natur i lugnare takt och väljer en distans på några timmar så är Uddevalla platsen att utgå från. Staden är omgiven av en varierande och lättillgänglig natur.

– Det är den omväxlande naturen som gör vandring i Uddevallaregionen så spännande och unik, menar Roger Salomonsson som är verksamhetsledare på Destination Uddevalla. Få platser i Sverige kan erbjuda en sådan kontrast med vandringsleder som erbjuder både kustnära sträckor och etapper i det vi bohusläningar envist kallar för fjäll, fortsätter han.

Vandringslederna i området är många, välskötta, lättillgängliga och noga utmärkta. Info om leder och naturreservat finns samlat på uddevalla.com.

Utmärkta vandringsleder
Rundslingor har blivit alltmer populärt, där du börjar och slutar på samma ställe, för att göra det så enkelt och bekvämt som möjligt. I Uddevalla finns ett stort utbud av omväxlande rundslingor i vacker storslagen natur. För att nämna några, så kan du på Gustafsberg, Sveriges äldsta badort, ta en stärkande promenad på vandringsslingan ”Jorden runt” på 5,5 km, en naturupplevelse med himmel, hav, berg och dalar. På naturfenomenet Skalbankarna finns två slingor som tar dig på en resa genom tiden med början för ca 10 000 år sedan då skalbankarna skapades. Den kortare slingan är ca 2 km och du passerar ett antal informationsskyltar som handlar om bankarnas bildningshistoria.

Herrestadsfjället är ett skogsområde med stort inslag av hällmarker, myrar och sjöar. I området finns flera vandringsleder att välja på. Den äldre skogen i de sydöstra och nordvästra delarna av reservatet har en ålder av 100 till 130 år. Ädelfisk har planterats in i vissa sjöar, så med fiskekort finns fina fiskemöjligheter.

Bredfjället i Ljungskile å sin sida bjuder på sjöar, bäckar, ståtlig granskog och ett flertal varierande leder. I Tjöstelseröds naturvårdsområde finns mäktiga, uråldriga ekar och varierad natur – hagar, kulturmark, bäckraviner, med mera. Här finns också det vackra brusande Silverfallet. Runt Stora Skarsjön, som ligger i kanten av Bredfjällets naturreservat, finns en fin led på ca 8,5 km.

Vill man istället vandra längs med havet är Kuststigen ditt val. Här utlovas en kustnära vandring utöver det vanliga. Leden går över berg och genom dalar, skogar och betesmarker. Det saltstänkta havet och skaldjuren är aldrig långt borta – inte ens om du sitter i blåbärsriset i den mörkaste urskogen. Kuststigen finns antingen sammanhängande eller som rundslingor utmed den bohuslänska kusten.

Bohusleden är regionens längsta vandringsled. Totalt bjuder leden på 35 mil av natursköna och omväxlande vandringsstråk. Bohusleden sträcker sig från Älvsåker i söder till Strömstad i norr. Bohusleden är uppdelad i 27 etapper, varav några ligger i Uddevalla, lagom för en dagstur eller helgvandring. Här följer du glesbevuxna myrar och hällmarker, delvis orörda skogar och passerar torpruiner. Kuststigen och Bohusleden ansluter på några ställen till varandra. Tillsammans bildar de ett unikt ledsystem som knyter samman kontrastrik kust- och skogsmiljö i Bohuslän.

Uddevalla har mycket att erbjuda


Att sova i vindskydd eller tält är spännande och för vissa att föredra medan andra föredrar bekvämare övernattningsalternativ. I Uddevalla, som ligger beläget mitt i vackra Bohuslän, bor du bekvämt på hotell eller camping. Här har du västkustens alla pärlor på nära avstånd. Men här finns också utomhusbad, Sveriges äldsta och mest välbevarade badort Gustafsberg, de världsunika skalbankarna, en prisbelönt strandpromenad, kulturutbud, musik, motionslopp, samt ett stort utbud av restauranger, caféer och möjligheter till shopping – i centrum eller i det närbelägna Torp köpcentrum.

Skalbankarna i Uddevalla. Foto: Anna Storm – Licens: Medieanvändning

– Möjligheten att kombinera vandringsutflykter med bekvämt boende och närhet till restauranger som lagar god och närproducerad mat, tillsammans med det breda utbudet av kultur gör Uddevalla till det perfekta resmålet, avslutar Roger.

OM Destination Uddevalla

Destination Uddevalla arbetar för att stärka varumärket och utveckla besöksnäringen i Uddevalla kommun. Vi marknadsför Uddevalla i syfte att öka antalet besökare och skapa tillväxt som ger nya spännande arbetstillfällen.

Relaterade länkar

Text & Bild

Text; Destination Uddevalla
Bilden överst; Vandring på leden Jorden Runt vid Knapes Utsikt på Gustafsberg i Uddevalla. Foto: Max Ljungberg – Licens: Medieanvändning