Armémuseum

Nära Östermalms torg, ligger Armémuseum som del i den helhet som kallas Artillerigården med anor från mitten av 1600-talet. I huvudbyggnaden har det varit militärhistoriskt museum sedan 1879 och under årens lopp har utställningarna skiftat.

Huvudbilden:
”Fältskären var den doktor som fanns på plats vid krigen, t ex 30-åriga kriget. Fältskären är en av personerna i våra dramatiserade visningar t ex Korset, kniven och kopparmynten.”
Fotograf/Källa:Erik Lernestål

Bild. 1. Barn på Armémuseum, Foto: Martin Nordström
Bild 2. Besökare på Armémuseum, Foto: Armémuseum
Bild 3. Karoliner till attack, Foto: Martin Nordström
Bild 4.  Soldater under 30-åriga kriget, Foto: Ceen Wahren

Historiska permanenta utställningen
Följ män, kvinnor och barn genom krig och fred i Sveriges historia. Vandra från vikingatid via 30-åriga kriget, stormaktstiden i Sverige till 1900-talet med två världskrig, ett Sverige i beredskap, kalla kriget och Berlinmurens fall. De olika skeendena illustrerar med dramatiska scenerier i full skala, unika originalföremål i montrar kompletterar upplevelsen. Se de unika krigsbyten och troféer tagna i krig mot bland annat Ryssland, Polen och Danmark i Trofékammaren, en av de äldsta museala samlingarna i Sverige.

Det här är Armémuseum
Armémuseum är ett historiskt och dagsaktuellt museum som skildrar Sveriges historia från vikingatid till nutid med betoning på militärhistoria. Dramatiska scenerier i full skala gestaltar viktiga händelser i svensk historia och spännande föremål visas i modern tappning. De permanenta utställningarna speglar människan och hur vi påverkas i krig, de tillfälliga utställningarna belyser dagsaktuella ämnen.

I museets samlingar finns vapen, uniformer samt 5 000 troféer framförallt från 30-åriga kriget, Trofésamlingen är unik och ingår i ett internationellt kulturarv. Till Armémuseum hör ett arkiv och bibliotek.

Läs mer på http://www.sfhm.se

Bilder

Hitta hit

Riddargatan 13
104 41 Stockholm

Information

Kontaktinformation


Riddargatan 13
104 41 Stockholm