Astrid Lindgrens barndomshem med hantverk & Julfirande

Huvudbilden: Astrid Lindgrens barndomshem på Astrid Lindgrens Näs.
Bild 1. Skulpturgruppen Källa Astrid av Berit Lindfeldt på Astrid Lindgrens Näs.
Bild 2. Paviljongen på Astrid Lindgrens Näs.
Fotograf/Källa: Alla bilderna, Astrid Lindgrens Näs

Kulturcentrumet Astrid Lindgrens Näs omfattar bland annat Astrid Lindgrens bevarade barndomshem, ett kunskapscenter med bibliotek samt en nybyggd Paviljong med filmsal, utställning och kafé. Området invigdes av Kronprinsessan Victoria 2007 och har sedan dess haft ett stadigt ökande besöksantal.

Den vackra trädgården och miljön runt Astrid Lindgrens barndomshem lockar ytterligare minst lika många besökare

En stor del av gästerna kommer från en mängd andra länder. Astrid Lindgrens berömmelse är stor världen över och en medveten strategi för Astrid Lindgrens Näs är att etablera internationella samarbeten.

Just nu!
Hantverksdag på Astrid Lindgrens Näs

För tredje året i rad är det nu dags för Hantverksdag på Astrid Lindgrens Näs – en julmarknad för hela familjen. Liksom tidigare år har du här chansen att uppleva en riktig julmarknad med äkta hantverk – en härlig blandning av konst- och mathantverk med tillverkning, slöjdande, försäljning och musik.

– Vi kommer att ha 35 hantverkare på plats som säljer sina unika varor och flera av dem visar också skapandet av sitt hantverk, berättar Anneli Karlsson, utställningsproducent på Astrid Lindgrens Näs.

– Bland de som visar upp sin tillverkning hittar du bland andra smed, korgmakare, knypplare och flera smyckestillverkare både i tenn och silver. Bland marknadsstånden på området kan du köpa fina saker som smide, smycken, luffarslöjd, keramik, och en mängd textila produkter i olika tekniker. I prästgårdsköket kommer du kunna se korvstoppning och självklart kan du köpa både prinskorvarna och jullimpan här. Chokladpraliner och andra godsaker finns naturligtvis också till försäljning.

Här kan du besöka marknadsgatorna i trädgården och utställare både i den gamla Prästgården, i Paviljongen och i de gamla bodarna.

Hållbarhet och kvalitet
Hantverksdagen på Astrid Lindgrens Näs lyfter fram närproducerade ekologiska varor, visar upp hantverk med stor hållbarhet och kvalitet och erbjuder ett varierat utbud med både traditionella och nyskapande produkter.

– Vår önskan är det ska bli en stämningsfull dag och att man här ska få lite känsla av en gammaldags julmarknad. Det här är ett sätt att berätta om hur julen såg ut när Astrid Lindgren var barn, och ett sätt att sprida hennes värderingar kring djurhållning, matkvalitet och miljö, säger Anneli Karlsson.

Tomte och lucia
Under dagen har alla barnen möjlighet att hälsa på tomten på loftet som berättar sagor. Liksom tidigare år avslutas dagen med ett stämningsfullt luciatåg som framförs av Vimmerby Kulturskola.

Guidad julvisning i Astrid Lindgrens barndomshem
Under tiden 24 nov – 6 jan kan du också följa med på en särskild julvisning i Astrid Lindgrens barndomshem.

– När vi utarbetat våra julvisningar har vi hämtat inspiration ur Astrids egen beskrivning av sin barndoms jular. Vi vill förmedla den julstämning och glädje inför julen som hon och hennes syskon upplevde, säger Maria Tunek bibliotekarie på Astrid Lindgrens Näs.

– I våra julguidningar tar vi med dig till Astrids egna jular för länge sedan. Du får uppleva Astrid Lindgrens barndomshem i julskrud precis så som det var när hon var barn. Bland annat får du lyssna till julevangeliet som Astrid far Samuel August läser.

Julguidningarna förbokas.
Hantverksdagen 15 december kl. 10.00-16.00
Fri entré

Kontakt
Astrid Lindgrens Näs
Prästgårdsgatan 24
598 36 Vimmerby
Tel: +46 (0)492-769 400
E-post: info@astridlindgrensnas.se

Läs mer på hemsidan: http://www.astridlindgrensnas.se/sv/hem

Bilder

Hitta hit

Prästgårdsgatan 24
598 36 Vimmerby

Information

Kontaktinformation


Prästgårdsgatan 24
598 36 Vimmerby