Besök Lugnarohögen – en unik bronsåldersgrav!

Den 15 juni öppnar Lugnarohögen för säsongen, och vi ser fram emot ännu en fantastisk sommar!  Nytt för i år är att vi erbjuder dagliga guidade visningar under juni, juli och augusti.

Lugnarohögen är en unik bronsåldersgrav, där besökaren kan beträda gravkammaren via en underjordisk gång. Lugnarohögen i Hasslöv i södra delen av Laholms kommun är en gravhög från yngre bronsåldern (cirka 800–600 f.Kr) och blev en smärre sensation när den grävdes fram 1926. Graven visade sig innehålla en stensättning i form av ett skepp, vilket var den första i sitt slag i Sverige. I graven hittades brända ben av en människa, nedlagda i en kruka av keramik och tre små bronsföremål: en syl, en pincett och en dolk.

Ett snabbt beslut togs att bevara denna upptäckt för eftervärlden. En kupol gjöts över skeppet och från den intilliggande stugan byggdes en underjordisk gång. Lugnarohögen blev därefter ett populärt utflyktsmål för såväl skolor som arkeologer och historieintresserade turister. Lugnarohögen ägs och drivs av Laholms kommun

FIKA
På Lugnarohögen finns möjlighet att köpa dricka och godis. Lugnarohögen har en vacker utemiljö med utsikt över omgivande åkrar och den lummiga Hallandsås. Ta gärna med dig en picknickkorg och slå dig ner på bänkarna eller i gräset.

TILLGÄNGLIGHET
Vänligen observera att Lugnarohögen på grund av sin kulturhistoriska skyddsklassning tyvärr inte är tillgänglighetsanpassad. Det förekommer trappor, trösklar och smala utrymmen. Utemiljön består av gräsytor och en mindre backe, men är i övrigt tillgänglig. Vänligen kontakta Laholms turistbyrå på 0430-154 50 för mer information.

LITE HISTORIA
I samband med utgrävningen på 1920-talet iordningställdes högen och en underjordisk gångtunnel från det angränsande torpet byggdes för att göra det möjligt att se graven inifrån. Lugnarohögen blev därefter ett utflyktsmål för såväl skolor som arkeologer och historieintresserade turister. Lugnarohögen stängdes för besökare 2009 eftersom graven var i dåligt skick. Sju år senare köpte Laholms kommun gravhögen från Statens fastighetsverk. Efter en omfattande renovering nyinvigdes Lugnarohögen den 27 juni 2020.

MER ATT SE OCH UPPLEVA
Strax sydväst om Hasslöv på Hallandsåsen ligger naturreservatet Osbecks bokskogar som bär hans namn. Från Lugnarohögen utgår en 2,5 km lång stig som för upp på Hallandsåsen, in i reservatet Osbecks bokskogar och upp till Brante källa och åter. Om man följer denna Osbecksrunda får man möjlighet att jämföra Pehr Osbecks observationer med nutida förhållanden.

BILDERNA
Kullen; Foto; lin 208

Bilder

Hitta hit

Laholms Kommun

Lugnarovägen 2 Laholm
31297 Laholm

Information

Kontaktinformation

Laholms Kommun
Lugnarovägen 2 Laholm
31297 Laholm

0430-154 50
https://visitlaholm.se/poi/lugnarohogen/

Öppettider
15 juni–29 augusti: Tisdag–söndag klockan 12.00–16.00.
4 september–26 september: Lördag och söndag klockan 12.00–16.00 (stängt måndag–fredag).
(Stängt midsommarafton och midsommardagen 25–26 juni)

Prisuppgifter
Entré: Vuxen, 20 kr (betalning endast med kort eller Swish). Barn och unga under 18 år går in gratis. Under juni–augusti hålls det en guidad visning varje dag klockan 13 (endast på svenska).
Guidningen tar ca 30 minuter och ingår i entréavgiften. Observera att guidningen sker utomhus!