Frostviken, en gömd pärla i nordligaste Jämtland

Foto; Madeleine Aaraas – OBS! Klicka på huvudbilden för större format….

Välkommen till Frostviken, en plats som redan vid sitt namn skapar förväntningar och bilder. För det är verkligen så; här finns några av Sveriges mest unika sevärdheter, stilla inbäddade mellan de små byar som befolkas av Frostvikens invånare.

Här kan man sitta och dingla med benen vid Hällingsåfallet och norra Europas längsta kanjon. Stenväggarna här är 50-60 meter höga och långt därnere virvlar Hällingsån ivrigt efter att ha passerat ett imponerande fritt fall på 43 meter.

Eller varför inte vandra längsmed prunkande blomsterstigar i det unika naturreservatet Bjurälven med dess älv som förtrollande försvinner under jord och bildar spännande naturformationer, t ex grottor och doliner. Här genomför man dessutom dykexpeditioner på vintern för att djupare utforska de salar och gångar som döljer sig långt där nere.

I Frostviken finns också Sveriges längsta grotta; Korallgrottan. En tur in i denna mörka och mycket vackra värld är fantastisk och väggar och stalaktiter berättar tyst sin egen historia. Grottan är ännu inte helt utforskad och man tror att området hänger ihop med det spännande karstområdet vid Bjurälven.

Vid den vackra mötesplatsen Ankarede, kan man riktigt känna historiens vingslag. Ankarede är en samiskt viktig mötesplats och fungerar som det än idag. Vid midsommar samlas här tusentals samer för att fira sina viktigaste högtidsdagar och många fängslande möten mellan ung och gammal äger rum.

Vildmarksvägen går som en röd tråd genom delar av Frostviken och längst i norr kommer man upp på den majestätiska Stekenjokkplatån. Ovanför trädgränsen har man en nästan obegränsad utsikt ut mot norska och svenska fjällvärlden. Här finns oändliga möjligheter till fantastiska vandringar och har du tur, får du kanske syn på någon av de fjällrävar som huserar här. Men mest spännande är det nog att åka upp till Stekenjokk på våren då vägen plogats fram och snövallarna längs vägen kan bli flera meter höga.

Att Frostviken har en speciell gränshistoria märks dessutom då man tittar närmare på bl a 2:a världskriget och Frostvikens strategiska läge mot den norska gränsen. Det finns många som än idag kan berätta oerhört spännande och dramatiska historier om livet på den tiden.
Runtomkring i de små byarna finns ett stort intresse för matkultur. I Fågelberget finns en prisbelönad gårdschark som generöst visar besökare sitt hantverk och hoppas på att locka fler mathantverkare till utveckling. I Gäddede och Jorm bryggs lokalt öl och vid fäbodvallen Vållan kan man på sommaren äta den traditionella römgröten.
Filmen om Dunderklumpen spelades in till stora delar i Frostviken och man kan fortfarande se Dunderklumpsfigurerna på både Jormskolans fasad och på stora lastbilar som trafikerar här.
Trots att Frostviken är en glesbygd så finns det en återväxt där flera unga företagare tagit över och utvecklat sin verksamhet. Skola och omsorg jobbar dessutom hårt med att samordna sin verksamhet med den norska sidan. Men framförallt är den en bygd som är stolt över sin ort och väldigt glada att få visa upp den.

Bilder

Hitta hit

Madeleine Aaraas

storgatan 40
83090 Gäddede

Information

Kontaktinformation

Madeleine Aaraas
storgatan 40
83090 Gäddede

http://frostviken.se