Funäsfjällen – vita vidder, gnistrande skare

Funäsfjällen Vintertid – Vi snöade in redan 1882!

Platsen var Fjällnäs och året var 1882. Händelsen var stor. Och som bakom varje stor händelse, fanns det en person. Vår person hette Jonas Åslund. Vad Jonas inte visste var att hans nyöppnade lilla pensionat skulle komma att bli startskottet för en miljardindustri! Mycket har hänt sedan 1882. Liftar, hotell, stugor och vandrarhem har byggts. Skidspår och nedfarter har pistats. Små hjältar har lärt sig åka skidor och stammisar har återvänt. År efter år. I dag är vi Skandinaviens största skidområde. Men vi är ingen vinterfabrik, utan vi tror fortfarande på det äkta, det genuina och det jordnära. Och precis som Jonas Åslund vill vi att du ska få uppleva de sköna vyerna och den klara luften här i fjällen.

Funäsfjällen är 170 företag som samarbetar i byarna Ramundberget, Bruksvallarna, Fjällnäs, Tänndalen, Tännäs, Ljusnedal, Messlingen, Mittådalen och Funäsdalen by. Funäsfjällen omfattar skidanläggningar, skidskolor, skiduthyrare, längdsystem, skoterleder, rösade leder, äventyrsföretag, hotell, stugbyar, restauranger, caféer och butiker.

Funäsfjällen är snösäkert och brukar dela förstaplatsen i svenska snöligan tillsammans med Riksgränsen. Här finns 60 toppar över 1 000 meter. De höga fjällen pressar upp molnen från väst som släpper ifrån sig snö över Funäsfjällen, även när det regnar norröver och söderut.

Funäsfjällen har flest nedfarter på ett skipass i Skandinavien, hela 135 stycken. Här finns även ett generöst system av längdspår på totalt 300 kilometer. Skoterlederna omfattar 450 kilometer och de pistas regelbundet.

Funäsfjällen i siffror
Bäddar: 25 000.
Hotell: 14.
Stugbyar: 29.
Privata stugor: 8 000.
Restauranger: 29.
Dans & disco: 9.
Muséer: 2.
Vi är ca 2 000 personer som bor här året runt. Under högsäsong är vi ca 25 000 personer i området.
Turismen ger 670 årsarbeten.
Antal gästnätter är ca 950 000/år. En knapp tredjedel av besökarna kommer hit på sommaren.
88 % av gästerna kommer hit med bil, 10 % med buss och 2 % med flyg.
Antal nedfarter 136.
Antal liftar: 40.
Antal skid- och snowboardskolor: 8.
Systemet av längdspår är 300 kilometer. Rösade fjälleder: 450 kilometer.
Pistade skoterleder: 450 kilometer.
Snöskoteruthyrare: 6.
Utbud utanför pisterna: offpistturer, häst och släde, snöskotersafaris, isklättring, vesseltrafik, iglooturer, isfiske, gruvturer med mera.

Funäsfjällen under sommarhalvåret

Funäsfjällen är ett eldorado för njutvandrare. Här finns många härliga leder för den som vill vandra lagom långt i lagom tempo och sedan komma tillbaka till hotellet eller pensionatet på kvällen. Du finner flera exempel på sköna dagsvandringar i Funäsfjällen och förslag på boende. Svårighetsgraden på lederna varierar mellan 1 och 4, där 1 är lättast och 4 mest utmanande. Grön – mycket lätt, Blå – lätt, Röd – medelsvår och Svart svår. Ring eller maila alltid innan och boka så att du säkert vet att hotellet och restaurangen har öppet. Bo kan man även göra på vandrarhem, i stugor och lägenheter.

På sommarhalvåret kan du även cykla, paddla, besöka sameby, fiska, rida, spela golf, eller bara unna dig en massage, ta en behandling eller någon annan skön och avkopplande aktivitet. Du hittar även förslag på aktiviteter med bra tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Bilder

Videopresentation

Hitta hit

Destination Funäsfjällen

Rörosvägen 30
84095 Funäsdalen

Information

Kontaktinformation

Destination Funäsfjällen
Rörosvägen 30
84095 Funäsdalen

0684-155 80
https://www.funasfjallen.se/