Helena Blomqvists mytiska bildvärld på Fotografiska

Helena Blomqvist: Stories from Another World, 20 april–3 juni 2012
Helena Blomqvist (f 1975) tillhör en ny, säregen generation fotokonstnärer i Sverige. Nu visas hon för första gången på Fotografiska som öppnar upp hela entréplanet för en stor, retrospektiv utställning.

Bilderna
Alla bilder;  © Foto; Helena Blomqvist

Huvudbilden: Group Portrait in Forest
Bild 1. Waterlilies
Bild 2. Mourning Procession
Bild 3. Le Petit Soldat
Bild 4. Field of red Carnations

Helenas bilder har ofta en känsla av utsatthet och oro och det ligger ettmytiskt och drömskt skimmer över dem. Bilderna för tankarna till sagornas och fablernas värld och hon arbetar ofta med många olika objekt i en och samma bild för att få till en myllrande känsla.

Helena Blomqvist arbetarmed iscensatta fotografier och ser bildskapandet som en konstnärlig process.Hon arbetar ofta med dagens händelser som utgångspunkt och flera av hennes verk är i viss mån självbiografiska.

Hon säger själv att hon idag gärna arbetarmed fotografier på barn och djur vilket är en följd av hennes egen livssituation.

– Jag jämför den konstnärliga processen det innebär att skapa en bildmed den somen filmregissör går igenom.

Jag börjar med idéskisser för att sedan gå över till att sy kläder till modellerna. Nästa steg i processen är att leta miljöer för att sedan ta bilder i dessa, berättar Helena Blomqvist.

Modellerna fotograferar hon ofta i studio och tillbringar sedan flera månader med att integrera modeller och miljö och skapa den rätta stämningen i Photoshop. Hon beskriver det som att hon målar fram bilderna i datorn.

– Vi ser en ny generation fotokonstnärer ta plats just nu. De vänder det dokumentära ryggen och bygger egensinniga världar, ofta självbiografiska, där foto, modeller och scenografi blandas och förstärks av utsökta platser och miljöer. Helena Blomqvist är en av de starkaste inom denna genre och vi är fantastiskt glada över att nu visa en stor retrospektiv över hennes konstnärskap, säger Jan Broman, grundare Fotografiska.

Inspiration hämtar hon i äldre fotografier, bild och musik men även från dagens händelser. En stor inspirationskälla är äldre filmer som Bambi och Trollkarlen frånOZ. En film som dock har fastnat extra djupt är dokumentären Grey Gardens från 70-talet som handlar om en fattig societetskvinna och hennes dotter som bor i ett förfallet hus i fashionabla Hamptons i USA. Denna film har inspirerat Helena till att göra ett helt fotoprojekt med övergivna barn som lever i en förfallen institutionsmiljö.

Helena Blomqvist är född 1975 och uppvuxen i Dalarna. Hon är utbildad på Fotohögskolan i Göteborg men bor och verkar i Stockholm. Helenas verk har visats i Sverige och utomlands under de senaste tio åren och finns representerade på Moderna Museet och Borås Konstmuseum, i Statens konstråd och Hasselblad Foundations samling samt även i privata samlingar i Sverige och internationellt.

Kontakt
Fotografiska
Stadsgårdshamnen 22,116 45 Stockholm
Telefon: 08 – 50 900 500
Hemsida; www.fotografiska.eu

Bilder

Hitta hit

Stadsgårdshamnen 22
116 45 Stockholm

Information

Kontaktinformation


Stadsgårdshamnen 22
116 45 Stockholm