ICEHOTEL i Jukkasjärvi

Varje år, i takt med att Torne älv fryser till is skapas ett nytt ishotell i det lilla samhället Jukkasjärvi i norra Sverige. Älvens is blir till konst, design och arkitektur på ICEHOTEL, ett konstprojekt och världens allra första och största ishotell. Just bredvid det vinteröppna ishotellet finns sedan 2016 också den året runt öppna delen av ICEHOTEL, som drivs med hjälp av solenergi och har tjugo konst- och lyxsviter av is och snö, ett isgalleri och ICEBAR BY ICEHOTEL Jukkasjärvi.

Där midnattssolen lyser dygnet runt under sommaren och inte stiger ovanför horisonten under två veckor på vintern, där ligger den lilla byn Jukkasjärvi. Här, 200 kilometer norr om Polcirkeln, är naturen näst intill orörd med omkring 6 000 sjöar och sex stora älvar. En av älvarna är Torne älv som är den livsviktiga nerven i ICEHOTELs ryggrad eftersom den varje år förser ICEHOTEL med is nog att bygga ett helt hotell. Sanningen är att 10 sekunders vattenflöde i Torneälven motsvarar 4 000 ton is. Det är tillräckligt för att bygga fyra ishotell. Ledstjärnan och inspirationen på ICEHOTEL är att utveckla sinnliga och unika upplevelser utifrån Torne älv, och det har ICEHOTEL gjort sedan 1989.

ICEHOTEL lever 365 dagar om året och gästerna välkomnas till att sova i rum skapade av is och snö året om i den permanenta delen av ICEHOTEL. Den unika upplevelsen kan kombineras med såväl naturens stillhet som med spännande äventyr. Cykling, forsränning, isskulptering och fiske är några av aktiviteterna som erbjuds – allt medan solen skiner under 50 dagar och nätter om sommaren. När hösten sedan blir till vinter invigs varje år ett helt unikt ICEHOTEL och aktiviteter som skidåkning, hundspann, norrskensturer och isskulptering lockar precis som upplevelsen av att sova i ett unikt hotell och konstsymposium helt skapat av is och snö. Att uppleva ICEHOTEL på plats i Jukkasjärvi är en viktig del, men ICEHOTEL jobbar också med att förädla naturisen för försäljning till events och kunder, konst och designprodukter. I Jukkasjärvi arbetar över sextio personer året runt för att sy ihop upplevelser, idéer, ritningar, konstnärsansökningar och isleveranser.

Genom åren har ICEHOTEL skapat nya interiörer på de permanenta isbarerna i Stockholm och London, gjort installationer av is till Milan Design Week och skapat skräddarsydda produkter för kunder som BMW och Chanel, för att nämna några. En kärnverksamhet på ICEHOTEL har sedan starten varit att experimentera och utveckla upplevelser och konst i naturmaterial – främst med is och snö, men även med magnetit och trä. På ICEHOTEL är konsten förgänglig, uttryck och installationer finns bara ett ögonblick, för att sedan försvinna helt eller ändra form.

Varje år besöks ICEHOTEL av nästan 70 000 gäster från hela världen. Varje år skördas 2 500 isblock rån Torne älv. Varje block väger två ton! Den permanenta delen av ICEHOTEL erbjuder 9 deluxsviter och 11 konstsviter av is och snö 365 dagar om året. Den permanenta delen av ICEHOTEL är 2100 kvadratmeter stor och här finns även en året runt-öppen isbar och ett isgalleri. Omkring 200 konstnärer ansöker varje år om att få vara med och skapa ICEHOTEL. Det blev det första hotellet av sitt slag i världen. Varje vinter i snart 30 års tid återföds hotellet i ny tappning. Varje år gifter sig 80 par på ICEHOTEL vars ceremonisal gjord av is och snö.

Sedan 1989 har ICEHOTEL skapats medan Torne Älv fryser till is och smälter ner med vårsolens ankomst. Hotellet kan sedan 2016 erbjuda en isupplevelse året runt tack vare solpaneler – något världsunikt. Den permanenta delen av ICEHOTEL är fylld av is och snö och är en naturlig del av ICEHOTEL, även under vintermånaderna. Hotellet har nio deluxe sviter med privat bastu, badrum och relax, elva konstsviter, ett isgalleri och ICEBAR Jukkasjärvi; allt snidat för hand av specifikt utvalda konstnärer från världens alla hörn. Byggnaden är utsökt designad och hotellets ikoniska välvda arkitektur kombineras med traditionella byggmetoder, som får exteriören att harmonisera med omgivningarna.

Inomhustemperaturen är satt till konstant minus fem grader Celsius och kylsystemet som ser till att hotellet hålls kallt under sommaren drivs med hjälp av energi från solpaneler. 200 km norr om Polcirkeln skiner solen för motsvarande 50 dagar i följd under sommarmånaderna. Solpanelerna skördar det nästan konstanta dagsljuset och ger ett energiöverskott som används till att driva andra byggnader, som restauranger, kontor och varma rum. Den arktiska naturen och miljön är en stor inspirationskälla och en förutsättning för att skapa hotellet år efter år. Solen som tidigare smälte konsten är den som nu gör året runt-upplevelsen möjlig och ger gästerna valet att kombinera en natt i minusgrader med hundspann och norrsken eller en älvbåtstur under midnattssolen – på naturens villkor.

Den året runt öppna delen av ICEHOTEL är den första av sitt slag och öppnade 2016, arkitekten var den svenske arkitekten och hållbarhetsdesignern Hans Eek. Isen i Torneälven är unik – tack vare att vattnet är fritt från föroreningar och rinner med en mild men stadig ström så blir isen på sträckan precis utanför ICEHOTEL alldeles kristallklar. Varje block har ett eget utseende och en unik historia, och det är denna is som förvandlas till konst, design och arkitektur på ICEHOTEL. När vintern är som kallast och mörkast anländer konstnärer och designers till Jukkasjärvi. Här sluter de upp med ICEHOTELs snö- och isexperter och är med och utformar den konstutställning av snö, is och ljus som sedan blir ICEHOTEL. Skaparna? Ja, det varierar från år till år, men allt ifrån grafiska formgivare, arkitekter, skulptörer, konstnärer till industridesigners.

Det viktigaste målet är att ta fasta på originella idéer för varje upplaga av hotellet. Om våren går en inbjudan ut om att bidra med idéer till skapandet av ICEHOTEL. Eftersom vi själva tillhandahåller instruktörer och verktyg så finns inga förkunskapskrav för att söka, det som är viktigt är idén – och att man har möjlighet att komma till Jukkasjärvi och förverkliga sin idé i praktiken. En konstnärspanel från ICEHOTEL går sedan igenom alla designförslag utifrån originalitet och med helheten i åtanke. De mest intressanta mötena mellan människor är när de skiljer vitt i idéer och stil. Då blir det konstrastrika och kreativa utbyten. Ur hundratalet ansökningar väljs 15–20 förslag ut och konstnärerna bjuds upp till Jukkasjärvi lagom till skapandeprocessen drar igång i november.

Ungefär hälften av konstnärerna är återkommande och hälften är nya. Många av nykomlingarna har aldrig arbetat med snö och is förut och vissa har aldrig upplevt snö alls, en stor utmaning men till hjälp finns ICEHOTELs art support team. Supportteamet består av erfarna isskulptörer som finns till hands under hela byggnadsperioden för att diskutera förändringar i ritningarna, tekniska frågor, ge tips eller annan hjälp som kan behövas. Utöver sviterna ges designuppdragen för bar, kyrka, reception, lyxsviter och pelarsal som hedersprojekt till erfarna konstnärer som medverkat på ICEHOTEL under flera år och har den tekniska kunskapen och erfarenheten som krävs för att skulptera de stora utrymmena. Det slutliga momentet är ljusdesignen. Ett team av ljusdesigners, ljussätter konstverken i nära samarbete med konstnärerna, för att lyfta fram uttrycket och syftet med dem på bästa sätt. När hotellet smälter i den intensiva vårsolen, rinner vattnet tillbaka till Torneälven – till samma plats som det en gång lånades ifrån. Kvar finns de 20 sviterna av is och snö i den permanenta delen av ICEHOTEL, som kan upplevas året om.

ÅRSTIDERNAS KONTRASTER

Samerna delar in året i åtta säsonger för att återspegla naturens mäktiga skiftningar i Jukkasjärvi. Norrsken, snötäckta landskap och extrema temperaturer ner till 40 minusgrader står i direkt kontrast till midnattssolens konstanta dagsljus och milda temperaturer under sommaren. Sedan kommer hösten med septembers glödande färger och säsongens första norrsken. Varje årstid bär på väldiga kontraster och sedan november 2016 när ICEHOTEL 365 öppnade kan alla årstider kombineras med en natt i minusgrader.

Höst: Augusti till september

Efter nästan två månader av konstant dagsljus välkomnar vi mörkrets återkomst framför brasan. Säsongens första norrsken visar sig, björkar och buskar ger de ständigt gröna granarna gyllene accentfärger. Krispiga morgnar när solen går upp dansar en magisk dimma över älven. Höstens svala och klara dagar gör vandring, fiske och forsränning till populära aktiviteter.

Vinter: Oktober till februari
Temperaturen kryper nedåt och landskapet bäddas in i ett tjockt snötäcke. På himlen kan du se norrsken och det pastellfärgade midvinterljuset – Kaamos. Gästerna får prova på den arktiska livsstilen med snöskoteråkning, hundspann eller racing med renar.

Vår: Mars till april

När vårdagsjämningen närmar sig blir dagarna längre och mildare. Detta är den bästa tiden på året för de flesta kirunabor, då det är perfekta förutsättningar för längdskidåkning, isfiske eller bara njuta av vårsolen på ett renskinn. Våren är också skördetid för isen – efter att ha växt sig tjock under månader av vind och snö är naturisen från Torne älv redo att skördas. Stora isblock skärs ut och lyfts upp från älven och förvaras i islagret för tillverkning av de nya isrummen.

Sommar: Maj till juli
En sommar du aldrig upplevt förut. Moder jord vet hur snabbt den flyger förbi, och tack vare midnattssolen har snön knappt smält bort förrän björkarna slår ut. Milda dagar, soliga nätter, vilda bär, nyfödda renkalvar och doften av nytjärade träbåtar. Natur, äventyr och tystnad

ICEHOTEL blir Nordic Hotels & Resorts TREDJE svenska hotell som får Tripadvisor Travellers’Choice Awards 2021!
ICEHOTEL är nu bland de 10% bästa av hotellen över hela världen!
Grattis Malin Franck, Therese A. & Team ICEHOTEL!


Bilderna; Foto/Källa; Asaf Kliger/www.icehotel.com
(Klicka på bilderna för större format)

Bilder

Videopresentation

Hitta hit

ICEHOTEL Jukkasjärvi

ICEHOTEL, Marknadsvägen 63
98191 Jukkasjärvi

Information

Kontaktinformation

ICEHOTEL Jukkasjärvi
Marknadsvägen 63
981 91 Jukkasjärvi

0980-668 00
https://www.icehotel.com/sv

Öppettider
Besök ICEHOTEL 10.00 – 18.00, året om
ICEHOTEL är öppet för dagsbesök dagligen kl 10.00 – 18.00. För att få ut det mesta av ditt besök rekommenderar vi att du deltar i någon av våra guidade turer som går dagligen. Biljetter köper du på plats i vår shop, i receptionen eller i Riverside Lobby.

Entré och guidad tur ingår för alla våra övernattande gäster.

Prisuppgifter
Kontakta ICEHOTEL för aktuella prisuppgifter
Boka din resa hit
Vi rekommenderar att du bokar online;
https://www.icehotel.com/sv/om-oss/oppettider/
Bokning via elefon; 0980-66899
Du når bokningen på telefon vardagar 08.30 – 16.30