ICEHOTEL i Jukkasjärvi

En mer än tjugo år lång resa från en igloo på 60 kvadratmeter till världens största hotell av is och snö på ca 5 500 kvadratmeter. Berättelsen om ICEHOTEL är sagan som blev sann.

Den strömmande Torne älv är ursprunget och pulsådern. Ur älven lånar ICEHOTEL sin is varje tidig vår, förvarar den kallt under sommaren och återskapar ICEHOTEL så snart kölden tillåter. Det är här, på strandkanten i byn Jukkasjärvi som vår historia börjar.

Sedan 70-talet har företaget Jukkas (idag ICEHOTEL) bedrivit turistverksamhet i området. Under många år fokuserade man på sommarhalvåret och de fantastiska naturupplevelser som midnattssolens rike har att erbjuda. Vi var bland annat först och störst i Europa med forsränning. Men under det mörka vinterhalvåret vilade älven och människorna i den lilla orten.

I slutet på 80-talet bestämde man sig för att vända nackdel till fördel. Att se vintern som en tillgång och att skapa upplevelser av de naturmaterial som fanns tillgängliga – kyla,mörker, is, snö och norrsken.

Inspirerade av besökande japanska konstnärer som skulpterade i is bjöd man 1990 in konstnären Jannot Derid att hålla vernissage i en specialkonstruerad igloo som byggts upp mitt på Torne älv. Den 60 kvadratmeter stora byggnaden fick namnet Arctic Hall. Nyfikna människor vallfärdade för att få sig en titt på galenskapen.

En natt övernattade ett par utländska gäster i den cylinderformade igloon. De sov i sovsäckar på utbredda renfällar. Entusiastiska berättade de om en fantastisk upplevelse som enligt deras utsago saknade motstycke. Idén till ICEHOTEL föddes.

Sen dess har mycket hänt. Dagens ICEHOTEL är världsberömt för sitt unika koncept, sin fantastiska konst och sina enastående upplevelser. Förundrade besökare blir som barn på nytt under de höga snisvalven. Många är de som återvänt hem och känt att de just varit en del av en saga.

Torne älv i svenska Lappland har stannat av och fryser sakta på. ICEHOTEL tar, för tjugonde året i rad, form i den lilla byn Jukkasjärvi. Varje år reses hotellet i ny tappning. Tack vare sina gästande konstnärer och kreatörer från världens alla hörn är ICEHOTEL en lika unik plats att besöka från år till år. Det är en parentes i tiden som du kan åka hur långt som helst för att komma till.

ICEHOTEL är innovationskraft och modern design korsbefruktat med genuina kunskaper om arkitektur. Det är ett projekt med höga ambitioner som inte lämnar någon oberörd. Att skapa i snö och is är en ny konstform som ger tillåtelse att utforska, experimentera och ta ut svängarna. Låt dig inspireras genom att själv ta plats i konsten.

Att bo på ICEHOTEL är en upplevelse som inte kan liknas vid någon annan hotellvistelse – ett måste för den moderne upptäcktsresenären.

När utomhustemperaturen sjunker, möter den varma luften i ICEHOTEL dig så snart du kliver in genom portarna klädda med renskinnsfällar. Det blir aldrig kallare än –5° C här inne, oavsett hur kallt det är ute.

Innan du kryper till kojs, klär du dig i varmt underställ, drar ner mössan över öronen och glider sedan in i en skön sovsäck på en bädd uppbyggd av isblock, en tjock madrass och renskinn.

Natten spenderas naturligtvis bäst med den som står dig närmast. Dagtid är ICEHOTEL öppet för allmänheten och alla som vill kan följa med på guidad tur genom pelarsalen, sviterna och isrummen.

ICEHOTEL har 62 rum och uppta en yta på 5 500 kvadratmeter. Byggmaterialet, 21 500 kubikmeter snö och 900 ton is, lånas från naturen.

Missa inte att besöka ABSOLUT ICEBAR Jukkasjärvi när du befinner dig i krokarna. Ett hundratal gäster och lokalbor samlas för att smälta intrycken av mötet med snö och is.

Drinken får du ”in the rocks”, inte ”on the rocks” och atmosfären är i hög grad internationell. Ta del av det breda urval av aktiviteter som ICEHOTEL erbjuder, ät gott i någon av restaurangerna och utforska den unika, subarktiska miljön i Jukkasjärvi.

Häng med på skoter-, ren- och hundspannssafari tillsammans med erfarna guider. Låt dig fascineras av norrsken och vinterljus, förslagsvis nedsjunken i en bastutunna fylld av varmt ångande vatten som får dina hårtestar att bilda små istappar i mötet med den klara luften.

SOMMAREN
ICEHOTEL stänger i slutet av april när midnattssolen börjar urholka dess tak och väggar. Men vi välkomnar solljuset envist lyser i 100 dagar och 100 nätter. Nu är det dags plocka fram fiskespö, bege sig ut på vandring i fjällen och forsränna på Torneälvens brusande farleder. Vi vänder på dygnet och beger oss ut i sommarnatten.

Isen som skördades under våren, finns att beskåda i isfabriken där du även kan ta del av vår historia och prova på isskulptering.

Bilderna;
Huvudbilden.
 Foto: photobigben.com
Bild 1. 
Icehotellets kyrka, Foto: photobigben.com
Artist/s: Cindy Berg, Marjolein Vonk, Jan Willem van der Schoot and Marinus Vroom
Ice church: Linnea Borealis

Bild 2. Foto: photobigben.com
Bild 3. Foto; Maria Sirviö
Bild 4.  Foto: Hans Olof Utsi

Kontakt:
Boka online, eller slå den alltid lika tillmötesgående bokningsavdelningen en signal:
0980-668 00.

Mer information: http://www.icehotel.com

Bilder

Hitta hit

Marknadsvägen 63
981 91 Jukkasjärvi

Information

Kontaktinformation


Marknadsvägen 63
981 91 Jukkasjärvi