Invigningen av Hallandsåstunneln den 8 december

OBS! Klicka på huvudbilden för större format….

Efter att Projekt Hallandsås i 23 år ha arbetat och levt med ett av Sveriges mest utmanande infrastrukturprojekt är de nu stolta över att få öppna Hallandsåstunneln. Dubbelspåret ökar kapaciteten från fyra tåg per timme till 24, höjer den möjliga godsvikten avsevärt och reducerar störningarna på Västkustbanan. Hallandsåstunneln kommer att betyda mycket för resenärer och näringsliv, lokalt, regionalt och nationellt.

Bilderna

Bild 1. Segmentupplag i Åstorp, där alla segmenten gjordes och sedan fraktades med tåg till Förslöv. Varje segment är 2,2 meter långt och väger 12 ton. Foto: Holger Staffansson.
Bild 2. SVM1000, lägger ut spår och makadam Foto: Trafikverket.
Bild 3. Utställningshall. Foto: Trafikverket
Bild 4. Tunnel med spår lagt av spårläggningsmaskinen SVM1000, Foto: Trafikverket.
Bild 5. Genombrottet innebar att den andra tunneln är färdigborrad och att det då finns två färdiga tunnlar genom Hallandsås.
Genombrottet. Foto: Göran Fält/Trafikverket.

Invigningstiderna den 8 december 2015

Kl 10.30

Invigning av Barkåkra station med tal av Lars Nyander, kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm. Ängelholms Blåsorkester medverkar. Trafikverket bjuder på glögg.

Kl 11.00

Invigning av Förslövs station med tal av Bo Wendt, kommunstyrelsens ordförande i Båstad. Ängelholms Blåsorkester medverkar. Trafikverket bjuder på glögg.

Kl 14.00

Underhållningen startar vid norra tunnelmynningen. Se karta. Johan Wester är vår konferencier. Barnkörer från båda sidor av åsen sjunger. Erik Saade underhåller med dans och sång. Trafikverket bjuder på glögg.

Kl 14.30

Den officiella invigningen av Hallandsåstunneln startar. Kommunstyrelsens ordförande i Båstad Bo Wendt, landshövding Margareta Pålsson, Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon och infrastrukturminister Anna Johansson medverkar.

Kl 15.00

Fackeltåg mot Båstads nya station.

Kl 15.30

Invigning av Båstad station med tal av Bo Wendt, kommunstyrelsens ordförande i Båstad. Festligheterna fortsätter vid stationen.

Se utställningen här

På utställningen berättar vi om det komplicerade tunnelbygget på ett enkelt sätt. Med hjälp av bild, film och installationer får du veta mer om Hallandsåstunneln och moderniseringen av den svenska järnvägen. Vi ordnar guidade besök i utställningen för skolelever, studenter, företag, föreningar, kompisgäng och konferensbesökare. Är man ensam eller några få, går det utmärkt att att komma hit utan förbokning. Vi erbjuder då filmvisning, utställningsbesök och promenad till vår utsiktsplats vid den södra tunnelmynningen. Besök på egen hand är gratis. Grupper kan boka egen guidning, hör av er till oss i utställningen.

Ordinarie öppettider, fri entré (utställningen stänger den 19 december 2015)
Telefon; 0101242500

Tisdag-lördag 10.00-16.00
Lunchstängt 12-13
(Öppet vissa aftnar och röda dagar)
Följande dagar är utställningen stängd pga av räddningstjänstövningar och utbildning av tågpersonal.
19 november
Följande dagar är utställningen stängd i samband med invigningen.
8 december
9 december

Mer info! http://www.trafikverket.se/nara-dig/Skane/projekt-i-skane-lan/Hallandsas/Utstallning/
Se även Facebook; https://www.facebook.com/projekthallandsas

Bilder

Hitta hit

Trafikverket

Vistorpsvägen 96
26971 Förslöv

Information

Kontaktinformation

Trafikverket
Vistorpsvägen 96
26971 Förslöv

http://trafikverket.se