Laholms stadspark – En av Sveriges vackraste stadsparker!

Text & Bilder; Carl Stridsberg, listitsweden.se

1996 gick sista tåget genom centrala Laholm och tidigt togs beslut om att anlägga en park på den gamla banvallen. 2001 schaktades banvallen ner och 2007 började man på allvar forma parken. Tidigt kopplades landskapsdesignern Peter Gaunitz in och han fick fria händer att skapa en helt ny park från grunden. Tyvärr fick Peter inte uppleva parkens färdigställande, då han gick bort strax innan.Peter Gaunitz trädgårdsmotto löd ”Vilt är vackert” och Laholms stadspark är inget undantag.

Här finns något för alla, stor som liten, allmänt nyfiken eller trädgårdsentusiast. Efter att första spadtaget tagits 2007 tog man en etapp per år, och det tog ungefär 5 år att får den till vad den är idag. Parken är uppdelad i olika avdelningar, exempelvis Vilda skogen, Woodland och Vårbacken. Alla unika med olika teman på växter och planteringar.Laholms Stadspark är ett under av växtlighet med en rik flora..

Vad vore en stad utan en park? 

Under väldiga bokar och ekars tysta grönska slingrar sig stigen fram över små mysiga repbroar som passerar över porlande bäckar. I snart sagt vartannat träd sitter det en färgglad fågelholk. Parkbänkar finns placerade utmed stigen. Runt om i parken olika träskulpturer gjorda av laholmskonstnären Anders Ölund. Nedan; Ett fantasifullt skapande av Anders, en träbänk med en liggande dam.

Årets park
Laholms stadspark har satts på kartan mycket tack vare den framlidne landskapsdesignern och konstnären Peter Gaunitz. Sommaren 2013 anmälde Stefan Persson, parkansvarig i Laholm, Laholms Stadspark i den nyinstiftade tävlingen Park Inspira. Parken utsågs där till Sveriges vackraste nyanlagda park och kunde ståta med att vara det ända till 2015. Intresset för parken har i och med detta ökat och lockar än i dag många turister. Är man intresserad kan man följa med på någon av de öppna guidningarna som anordnas under sommaren och hösten.

Större grupper kan boka in enskilda visningar. Guidade turer i stadsparken är väldigt populära och om ni vill veta mer om parkens flora och fauna kan ni som grupp boka en guidad tur i Stadsparken. Som enskild hänvisas till de öppna guidningarna som anges ovan. Guidningen brukar ta cirka en timme (beroende på hur många frågor som uppstår under vandringen) och är kostnadsfri. Laholms Kommun tar emot bokningar från april månad. Bokning görs via Caroline Dahlman på Planeringskontoret, e-post; caroline.dahlman at laholm.se

Skillatrollet
I sommar finns det möjlighet för barn att följa med Skillatrollet på upptäcktsfärd i Laholms prisbelönta stadspark. Skilla och barnen letar efter småkryp, hälsar på biodlaren och lär sig om växter och träd. Samling sker vi lekplatsen i Stadsparken kl. 10:00. Upptäcktsfärderna är kostnadsfria men föranmälan krävs. Anmälan görs till Caroline Dahlman på planeringskontoret via e-post: caroline.dahlman at laholm.se Minst fem föranmälda barn behövs för att upptäcktsfärden ska genomföras.

Lite mer om parken
Skolungdomar och förskolor använder parken på olika sätt. Skolungdomar från Lagaholmsskolan joggar med sina lärare på de slingrande stigarna.

Mat, dryck, utställare, försäljning kommer finnas runt om i parken sommarhalvåret.

Parken betyder också mycket för pensionärer som kan få en rofylld promenad genom den lummiga grönskan, kanske rasta sina hundar, stanna upp och vila vid en parkbänk, språkas vid lite och beundra någon vacker blomma..

Ebbaredstugan är en ryggåsstuga från 1824. Intill finns bygdemuseum med keramik och saker från gamla apoteket i Laholm. Försäljning av fika på sommaren..

LITE HISTORIA
Det finns alltid något att upptäcka i Stadsparken i Laholm, ja till och med på vintern blommar det på sina håll i parken. Landskapsdesignern och konstnären Peter Gaunitz tänkte på både stora och små när han förvandlade den gamla banvallen till prunkande park. Ett riktigt mästerverk som 2013 prisades med utmärkelsen Årets Park.

Allt började när den forna Västkustbanans passage genom Laholm skulle läggas om utanför stadskärnan. Eftersom banvallen låg strax intill stadskärnan, låg det nära till hands att låta göra en stor park av banvallen och den gamla Stadsparken.

Bilder

Hitta hit

LoveLaholm.se

Stadsparken
31294 Laholm

Information

Kontaktinformation

LoveLaholm.se
Stadsparken
31294 Laholm

https://lovelaholm.se/sevardheter/laholms-stadspark-sveriges-vackraste/

Kategorier