Medeltidsveckan på Gotland 30års-jubileum!

Bilden; Sammandrabbning under Battle of Wisby 2011. Battle of Wisby kommer att under Medeltidsveckan 2013, den 10 augusti, anordnas för andra gången. Som tidigare är Östergravar spelplatsen för det historiska skådespelet. Fotograf/Källa:BoGöran Kristoffersson

OBS! Klicka på huvudbilden för större format!

Den 4-11 augusti 2013 firar Medeltidsveckan på Gotland 30års-jubileum. Festligheterna kommer att märkas av runt omkring i Visby hela vecka 32.

Medeltidsveckan på Gotland startade år 1984 som ett folkbildningsprojekt med avsikt att sprida information om medeltidens liv och leverne. Denna grundtanke finns fortfarande kvar i en festival som nu går av stapeln för trettionde gången, och innehåller över 400 programpunkter över åtta dagar samt attraherar 40 000 besökare. Alltid v.32.

Marie Flemström, generalsekreterare för Medeltidsveckan säger: ”Den trettionde Medeltidsveckan skall gå i firandets tecken, och ingen skall kunna undgå att det är jubileum. Medverkande – artister, aktörer, riddare, entusiaster – ja alla är med på tåget för att skapa innehållet i denna potpurri av aktivitet som utgör Sveriges äldsta och största medeltidsfestival.”

Firandet kommer att kulminera i en storslagen medeltida rockkonsert på fredagen, då bandet Corvus Corax, ett av de äldsta och troligen det största medeltidsbandet av alla intar scenen i Östergravar med Europas längsta ringmur som bakgrund. Utöver detta är ruinerna som vanligt smockfulla med intressanta uppträdanden från såväl finstämda konserter till suggestiva eldshower och teaterföreställningar. Det finns något för alla att uppleva under ett besök på Medeltidsveckan.

Bilden; Gycklare med barn; Fotograf/Källa:Marie-Anne Björkman
Gycklaren Marcel från gruppen Narrarna uppträder på marknadsplatsen.

Bilden; Patrask – Det medeltida glamrockbandet Patrask uppträder på Medeltidsveckans invigningsfest vid strandscenen nere vid havet. 
Fotograf/Källa:Gunnar Holmgren

Fyra gånger under veckan (och ytterligare 7 gånger i juli) hålls Tornerspel med Sveriges bästa beridna riddarsällskap – Torneamentum. Det är en gotländsk klassiker, med också dem närmare 30 år av fart och fläkt bakom sig.

”Vi brukar benämna Tornerspelen som ”Medeltidens häftigaste sportevenemang”, för det är precis det som det handlar om. En fullsatt arena som kokar av förväntningar och jubel, riddare som spränger fram över arenan och trumpetstötar som hyllar dagens segrare. En upplevelse du inte får missa vid ett besök i Sommarvisby!” säger Marie Flemström.

Bilderna på riddarna: Foto: Fiona Basile

Det stora evenemanget Battle of Wisby, med hundratals kämpar från hela Europa som återskapar de dramatiska händelserna år 1361, när den danske kungen Valdemar Atterdag invaderade Gotland, är en av veckans nyheter och största händelser. Ett enormt projekt för att minnas dem som stupade den varma sommardagen för över 650 år sedan, och göra medeltidens liv mera begripligt. I det stora härlägret som slås upp för veckan i Östergravar just utanför ringmuren kan du uppleva en så autentisk tidsresa som det är möjligt. Där är allt som förflyttat till år 1361, ned till kittlarna där maten kokas och ullen som kardas, spinns och färgas till reparation och underhåll av fälttågets dräkter.

Medeltidsveckan är en medeltida festival på originalplats. Världsarvsstaden Visby skapar den ultimata scenen för den tidsresa som tusentals besökare år ut och år in återvänder för att uppleva. Som en besökare säger redan i trailern till den dokumentärfilm om veckan som har premiär mitt i staden på torsdagen under årets jubileum – ”Medeltidsveckan är helig, jag säger hellre upp mig än inte får ledigt v.32!”

Information om evenemanget:

Datum: 4-11 augusti 2013
Plats: huvudfokus på Visby men evenemang över hela Gotland
Biljetter: www.medeltidsveckan.se, www.destinationgotland.se, www.ticnet.se
Programmet: kommer på hemsidan under våren, färdigt slutet på maj
Medverkande: cirka 70 grupper som står för över 450 programpunkter

Skandinaviens största medeltidsevenemang – Gotlands största evenemang – Medeltidsveckan på Gotland! I år fyller vi 30 år av medeltid.

Medeltidsveckan på Gotland är ett av Sveriges äldsta, mest kända kulturevenemang. Sedan 30 år tillbaka har tusentals besökare rest från hela världen för att uppleva åtta magiska dagar på Rosornas Ö. Alltid söndag till söndag, alltid vecka 32.

Bilder

Hitta hit

Stiftelsen Medeltidsveckan på Gotland

Strandgatan 14
621 56 Visby

Information

Kontaktinformation

Stiftelsen Medeltidsveckan på Gotland
Strandgatan 14
621 56 Visby

http://www.medeltidsveckan.se/