Örnahusens Snickeri

Örnahusens Snickeri ligger precis så långt ut på Österlen som man kan tänka sig. Man får leta sig fram till det lilla fiskesamhället Skillinge. Strax där utanför gömmer sig gården i en väl uppväxt trädgårdsdunge som skyddar från havets friska vindar .

Kanske är det inte en slump att Anna Agger hamnade så helt nära kustlinjen i sydöstra Skåne, i en trakt där sjöfart och fiske präglat de små samhällenas framväxt. Efter sin uppväxt i Vaxholm arbetade hon till en början med segelmakeri, det var så hon kom underfund med att hon ville bli hantverkare av något slag.

Sen gick jag en inspirerande sommarkurs på Capellagården på Öland och kom in på Nyckelviksskolan på Lidingö. Där blev det 2 år som bestämde vägvalet, jag ville bli skulptör eller konsthantverkare! Valet föll på Konstfacks linje för industridesign. Intensiva konstnärliga studier följde och med det frihet att prova på en mängd olika material och tekniker. Viktiga år som präglade utvecklingen av den egna yrkesidentiteten:
– De var på alla sätt fantastiska utbildningar. Ibland kan jag sakna den tiden, men antagligen har jag förskönat allting konstaterar Anna lite krasst.
info
Möjligheter till en hållbar tillvaro på landsbygden
Det var sedan i Skillinge som Anna Agger fann vägen till en hållbar tillvaro. Hennes man Pelle Larsson, snickare och kompanjon i företaget, är från Skåne och det kändes på alla sätt enklare att starta upp en verksamhet här. På landet fanns också möjligheten att kombinera boende, företagande och familj. Efter dryga tio års verksamhet är det just hållbarhet som präglar hennes tankar kring inredning:
– Det som driver mig är att få utveckla hållbar design; både med lång livslängd, miljömedvetet och närproducerat. Att hitta svenska material och få upp värdet på det svenska hantverket. Konsthantverket förtjänar högre status, så att vi kan leva på vår produktion.

Ändå är det förhållandevis tacksamt att bo och verka som egenföretagare på Österlen. Det är inte bara en vacker miljö, här finns också en tradition av kreativa verksamheter, fullt med kollegor och en aktiv besöksnäring:
– Vår och sommar med full fart, och sen höst och vinter med arbetsro och återhämtning.

info
Med fokus på problemlösning
Idag jobbar Anna Agger mest i trä med utgångspunkt i att de driver ett snickeri inom familjen. Men Anna har också öppnat ett eget kombinerat showroom och kontor i den gamla bankens lokal i Skillinge. Ibland är det skönt att komma hemifrån. Det ger tydligare fokus. Med sin bakgrund som industridesigner kombinerar hon gärna material i sina produkter, till exempel glasdörrar på skåp, en stenskiva till ett bord eller galondyna på en utelåda.
– Jag vill att det ska känneteckna mina produkter, roliga och praktiska materialkombinationer på funktionella möbler som varar länge och inte minst åldras vackert.
Ibland kan nya idéer innebära att svåra eller tråkiga arbetsmoment måste lösas. Det kan vara något som man drar sig för att ta tag i, samtidigt är det tillfredställande att lösa problem:
– Till slut har man inga fler ursäkter, utan tar tag i jobbet under stor vånda. Man pustar och suckar, men så blir det klart. Det är då man sätter sig med en kopp kaffe och njuter, och känner sig så där larvigt nöjd. Sen får självförtroendet en kick av att idén som man har, faktiskt blir bra. Så bra att man kan sälja produkten, och det kanske rentav blir en bästsäljare!

Fotograf/Källa:Anette Åberg och Eva Levin

Kontakt:
Adress: Örnahusens Snickeri, 276 36 Borrby, Skåne
Tel/fax: 0414-311 43
E-post: info@ornahusen.se

Hemsida: http://www.ornahusen.se/

Bilder

Hitta hit

Hävdav. 47
276 36 Borrby

Information

Kontaktinformation


Hävdav. 47
276 36 Borrby