Pilgrim² – en förhöjd upplevelse på Lödöse museum

Välkommen till en förhöjd upplevelse om pilgrimsresor genom alla tider – igår, idag och imorgon. 13 juni öppnar Lödöse museum Pilgrim² – en ny utställning om inre och yttre resor med utgångspunkt i museets arkeologiska samlingar, den lokala historien och berättelser om pilgrimsresor.

Att vandra som pilgrim är en global företeelse och vanligt inom världens stora religioner. På senare år har också intresset för att pilgrimsvandra ökat i Sverige. Vad ligger bakom detta nyvakna intresse? Med utgångspunkt i samtiden vandrar vi tillbaka genom historien och så småningom ut i landskapet på det nät av pilgrimsleder som korsar Lödöse.

På medeltiden var Lödöse en av Sveriges största städer och en knutpunkt för många pilgrimer. Med en arkeologisk skatt av pilgrimsmärken och spännande helgonberättelser kan pilgrimernas liv levandegöras – men också ställa frågor till samtidens rastlösa människor. Kanske är vårt behov av inre kontemplation och fysisk rörelse större än någonsin?

Pilgrimsvandring till Santiago de Compostela

Under april kommer Jessica Randén från Lödöse museum att vandra de sista 10 milen av den franska leden från Pied du Port i Frankrike för att slutligen nå en av kristendomens äldsta och viktigaste pilgrimsorter – Santiago de Compostela i Spanien. Erfarenheterna från pilgrimsresan kommer vara en del av underlaget till utställningen på museet.

– Nu är dagen inne för mig och min vännina att bege oss till norra Spanien. Vi vill vandra de sista 10 milen till katedralen i Santiago de Compostela, precis som pilgrimer gjort före oss sedan 900-talet. Det andliga behovet hos många människor är lika starkt idag. Vandringsdiplomet man kan få vid slutmålet är inte så viktig för mig. Huvudsaken är att få lägga ner stenen, som pilgrimer enligt traditionen ska plocka med sig från vandringsstarten, invid katedralens vägg vid vandringens slut. I mitt fall en symbol med löfte om förändring efter en turbulent tid med sjukdomsbesked, operation och strålbehandling.

Pilgrimsresan inleds idag, tisdag 14 april och vandringen pågår i sex dagar.

Lödöse – ett nav för pilgrimsleder

Lödöse har genom historien varit en viktig knutpunkt för pilgrimsresor, främst som hamnstad under medeltiden. Och genom Lödöse korsar nu tre färdigmärkta leder med de tre delsträckorna Göteborg-Lödöse, Lödöse-Skara och Lödöse-Vänersborg. I utställning kommer det finnas information om lederna, kartor och digitala hjälpmedel som väcker historien till liv för samtida vandrare.

Invigning 13 juni

Välkommen till en förhöjd upplevelse om pilgrimsresor genom alla tider – igår, idag och imorgon. Utställningen Pilgrim² invigs 13 juni och pågår till 27 mars 2016 på Lödöse museum.
Läs mer här! 

 

Västarvet är Sveriges största förvaltning för natur- och kulturarv. Genom förebyggande och konsultativa insatser med fokus på kulturmiljö, naturvård, arkeologi, konservering och slöjd bevarar vi natur- och kulturarvet – men bedriver också ett framtidsinriktat utvecklingsarbete i hela Västra Götaland.

Västarvet driver verksamheten på Bohusläns museum, Göteborgs Naturhistoriska museum, Lödöse museum, Forsviks Bruk, Slöjd & Byggnadsvård, Vänersborgs museum och Vitlycke museum. Läs mer om Västarvet på www.vastarvet.se

Bilder

Hitta hit

Lödöse museum

Museivägen 1
463 71 Lödöse

Information

Kontaktinformation

Lödöse museum
Museivägen 1
463 71 Lödöse

http://lodosemuseum.se/