Rolig skidåkning i Stöten

Rolig skidåkning har varit Stötens främsta kännetecken under många år. Stöten i Sälen är den nordligaste skidanläggningen, belägen i nordvästra Dalarna i Sälenfjällen och har också den högsta fallhöjden på 370 meter och 49 nedfarter, varav 11 st snökanonbelagda, med en yta som motsvarar ca 210 st fotbollsplaner! Ett skidområde utvecklat av skidåkare med en härlig blandning av varierande backar. Det ger en storlagen utsikt över flera svenska och norska fjäll. Här finns backar som passar alla skidåkare, allt från mycket lätta, gröna backar till utmanande svarta pister. Stöten i Sälen har 21 liftar och 47 nedfarter. För dig som vill ge dig ut i längdspåret finns 45 kilometer längdspår för både klassiskt och skate, varav 3 kilometer är elljusspår.

Vid fjällets vänstra del, vid Soltorget, ligger barnområdet med aktiviteter och lite flackare backar. Här kan du som nybörjare lära dig åka i din egen takt utan att trängas i långa liftköer. I mitten av fjället hittar du Stötens hjärta, Stötentorget. Det är här de flesta aktiviteter och event äger rum. Vid den högra delen av fjället, på Skidtorget, hittar du Sälens bästa skidåkning. Nedfarterna här är för dig som är lite mer rutinerad åkare och som söker fart och utmaning. Alla våra backar ligger nära våra boenden och det är enkelt att ta sig med lift vart du än önskar. Varje torg har knappliftar för barnen. Det är ingen slump att vi ofta har de svenska landslagen på besök. Utöver skidåkningen finns alla faciliteter som krävs för att få en trevlig vintersemester. 8 000 bäddar finns i området.

Ännu bättre skidupplevelser i Stöten i Sälen
Sveriges bästa skidort för barn och Sveriges bästa pist i bagaget och arbetar nu vidare för att vara Sveriges bästa skidort. Inför den kommande säsongen presenterar Stöten flera stora nyheter, däribland 1 000 nya bäddar och fortsatt utbyggnad av snösystemet, dessutom tas de första spadtagen för det nya Soltorget Ski Lodge, som kommer stå klart under 2023.

I våras vann Stöten hela tre guldmedaljer när destinationen blev framröstad som Sveriges bästa skidort, Sveriges bästa skidort för barnfamiljer samt Sveriges bästa pist av skidmediet Freeride:s läsare.

Utöver de fina utmärkelserna bjuder Stöten på flera nyheter i år. Stöten är bland annat i färd med att utöka sin bäddkapacitet då bygget av det nya skidhotellet, Soltorget Ski Lodge på populära Soltorget, påbörjas i år. Soltorget Ski Lodge blir Stötens enskilt största investering någonsin och beräknas kosta över 200 miljoner kronor. Soltorget Ski Lodge blir hela 6 500 kvadratmeter stort och inrymmer allt från restauranger, butikslokaler och 50 lägenheter med totalt 344 nya bäddar. Allt väntas stå klart i december 2023. Dessutom gör man plats för uppemot 1 000 nya bäddar med ski-in/ski-out läge runt omkring på anläggningen samt bygger en ny camping med 108 platser och servicehus.

Vi är väldigt stolta över de fina utmärkelserna och vi ser det som ett gott betyg på de långsiktiga investeringar som vi har arbetat med under föregående säsonger. Nu tar vi nästa steg i vår utveckling med vårt nya hotell, Soltorget Ski Lodge och alla de förbättringar som vi jobbar med för att fortsättningsvis erbjuda skidåkning i toppklass,” säger Johan Thorn, VD, Stöten i Sälen AB.

Fler boenden, högre fallhöjd och ännu mer snösäkert!

De senaste säsongerna kan inte sammanfattas som annat än en succé för Stöten. I takt med fortsatta investeringar i anläggningen har gästerna blivit ännu nöjdare. Något som i sin tur gett Stöten några av skidsveriges tyngsta utmärkelser, såsom Sveriges bästa skidort. Och kommande säsong ska inte bli något undantag.

– ”Kort sagt investerar vi nu ytterligare för att förbättra samtliga delar i anläggningen ännu mer. Allt för en än bättre skidupplevelse för våra gäster”, säger Johan Thorn, vd Stöten i Sälen.

”Vi har valt att lägga i ytterligare växlar och gasa framåt i stället för att bromsa vilket helt klart har skördat frukt. Att vi tog beslutet att satsa oss ur krisen är vi glada för idag. Vi slog nya rekord i antal gäster även under de gånga pandemisäsongerna samtidigt som gästernas nöjdhet ökade”, berättar Johan Thorn, Stötens vd.

De senaste åren har varit en lycklig framgångssaga för Sälenfjällens nordligaste skidanläggning.

Mångmiljoninvesteringar i nya snöläggningssystem, liftar, nedfarter, boenden och övrig kringservice som kaféer och restauranger har gjort att Stöten fortsatt att växa och därmed kunnat möta upp det ökande antalet gäster för varje år. Allt sammantaget har bidragit till mycket nöjda gäster. Och efter omröstningar i landets största skidmedia Freeride vann Stöten utmärkelserna ”Sveriges bästa skidort”, ”Sveriges bästa pist” och ”Sveriges bästa skidort för barnfamiljer” för andra året i rad, samt ”Sveriges bästa park”.

Och nu satsar Stöten vidare. Inför kommande säsong har cirka 60 friska miljoner investerats i skidprodukter, bland annat i snöläggningsystemet, som nu omfattar cirka 90 procent av alla nedfarter. Med andra ord är majoriteten av anläggningen snösäkrad, vilket skapar ultimata förutsättningar för ett bra underlag samt en tidig start på skidsäsongen. Ytterligare bonus med det uppgraderade systemet är att elförbrukningen minskar och att de positiva miljöaspekterna blir fler.

En helt ny lift, som får namnet ”Knapp 398”, öppnas. Hit kommer också en helt ny nedfart från Skidtorget att sträcka sig. Som alltid genomgår även samtliga restaurangers utbud en förfining med lite nya rätter och koncept.

 Sälens högsta fallhöjd – nu ännu högre!

Sälenfjällens högsta fallhöjd om 370 meter har nedfarten Älvan länge stoltserat med. Nu slås det egna rekordet då fallhöjden utökas till 398 meter! Detta då en helt ny nedfart, och den förra årets nya nedfart Nissen, anläggs och knyts an till Älvan, som för övrigt vunnit priset ”Sveriges Bästa Pist” två gånger.

 Framtiden är ljus!

Belysningen förbättras i Stötens nedfarter. Några av de ljusa nyheterna är att World Cup-backen nu får belysning på båda sidor, samtidigt som de som tränar i parken får bättre sikt, då belysning där satts upp från toppen och ner till första avstigning. Även WC-backens lite hemliga syster Parallellen samt nedfarterna Tomten, Tomteluvan och Granen får fullvärdig belysning av högsta klass.

 Fler laddstationer för elbilar!

Sedan tidigare finns det laddstationer för elbilar i Stöten. Men för att göra det ännu smidigare för elbilsägare att vistats i anläggningen har nu ytterligare tio platser uppförts på Stötentorgets övre parkering.

 Ännu mer av världens bästa Vargy!

Vargys äventyrsbana är en redan mycket populär skogsslinga för hela familjen. Till kommande säsong har upplevelserna i äventyrsbanan blivit fler, med olika figurer och möjlighet till skattjakt. En helt ny grillplats har också anlagts i banans slut. Och inte nog med det – en liten varg har viskat att nya låtversioner är på gång från allas vår favoritvarg. Nya heta versioner som det kommer att berättas mer om inom kort.

 Stöten Race Academy vässas!

Den omåttligt populära träningsarenan Stöten Race Academy har både breddats och blir längre, då den nu kommer att ha sin start från toppen. Dessutom blir den nu belyst från båda sidor!

Stöten Race Academy är ett skräddarsytt helhetskoncept för grupper som vill fokusera på träning, teknik samt få tillgång till skidbackar och en mängd andra faciliteter.

Flera nya boenden i Stöten!

Dalaviste, som beräknas stå bofärdigt från vecka 10, är ett exklusivt typ av boende med storslagna fjällvyer och ski in/ski out-läge. En fjällbostad för de kräsna gästerna med höga krav på boendestandard. Materialvalen är genomgående högkvalitativa och samtliga bostäder har fönsterpartier som sträcker sig från golv till tak. Samtliga har generöst tilltagna balkonger och uteplatser i sydvästläge.

Nya boenden finns även i Ranchenplatån. Här handlar det om lägenheter i tvåvåningshus med fjällkänsla om spatiösa 55 respektive 70 kvadratmeter. Samtliga med balkong/uteplats, braskamin, bastu, dubbla badrum med dusch och tvättmaskin.

Övre Nordklint utökas också. Här uppförs spatiösa premiumboenden för riktigt stora sällskap, kanske företaget eller hela släkten? Totalt fyra nya hus med 18, 14 respektive 10 bäddar som väntas vara bofärdigt till jul.

Ännu bättre träningsmöjligheter

Stöten har en lång historia i tävlingsåkning och har genom årens lopp haft både Världscuptävlingar, SM-tävlingar och Telemarks-VM. Med avstamp i Stötens goda skidförhållanden växte träningskonceptet Stöten Race Academy fram. Detta är ett skräddarsytt helhetskoncept för grupper som vill fokusera på träning, teknik samt få tillgång till skidbackar och en mängd andra faciliteter. Nytt för i år är att träningsarenan i World Cup-backen utökas i längd, vilket betyder ännu längre åkning i svart och röd lutning.

”Alla våra investeringar siktar på att ge våra gäster en bättre upplevelse. Våra förbättringar säkerställer att vi fortsätter leverera en komplett och prickfri skidupplevelse för alla typer av skidåkare, både barnfamiljer och erfarna skidåkare ska uppleva att deras behov tillgodoses hos oss. När vi utvidgar bäddkapaciteten ska vi även säkra att kapaciteten på pister och liftar följer med. Speciellt i dessa tider är det är avgörande att bevara och skapa utrymme på hela anläggningen,” säger Johan Thorn, VD, Stöten i Sälen AB.

Restaurang i backen

Restaurang Vildmarkskåtan restaurangen belägen i skidbacken, har omarbetat sitt koncept för i år. Restaurangen genomgår ett ansiktslyft i form av en större renovering och fokus läggs på vällagad mat, behaglig och inbjudande atmosfär samt middagspaket och konceptuella evenemang såsom fonduekvällar och nyårsfirande, under både låg- och högsäsong.

Längre slinga till hundspannsturerna

Stöten erbjuder inte bara Sälens bästa skidåkning, men också aktiviteter utanför pisterna. I år är det en ny hundspannsaktör som erbjuder hundspannsupplevelser hos Stöten. Destinationen har skapat en ny slinga som gör det möjligt att få en både längre och trevligare tur tillsammans med våra fyrbenta vänner ut i den orörda fjällmiljön.

Alla bilder; Foto; Magnus Dovallius – Klicka på bilderna för större format

Bilder

Videopresentation

Hitta hit

Stöten i Sälen AB

Stöten i Sälen
78067 Sälen

Information

Kontaktinformation

Stöten i Sälen AB
Stöten i Sälen
780 67 Sälen

0280 - 75 000
https://www.stoten.se/

Öppettider
Säsongen 2021/2022
Startar den 9 december

Bokning (0280-75 000)
Måndag - fredag: 09.00-16.00

Kontakta Stöten för aktuella priser!