Rolig skidåkning i Stöten

Rolig skidåkning har varit Stötens främsta kännetecken under många år. Stöten i Sälen är den nordligaste skidanläggningen, belägen i nordvästra Dalarna i Sälenfjällen och har också den högsta fallhöjden på 370 meter och 30 nedfarter, varav 11 st snökanonbelagda, med en yta som motsvarar ca 210 st fotbollsplaner! Ett skidområde utvecklat av skidåkare med en härlig blandning av varierande backar. Det ger en storlagen utsikt över flera svenska och norska fjäll. Här finns backar som passar alla skidåkare, allt från mycket lätta, gröna backar till utmanande svarta pister. Stöten i Sälen har 21 liftar och 47 nedfarter. För dig som vill ge dig ut i längdspåret finns 45 kilometer längdspår för både klassiskt och skate, varav 3 kilometer är elljusspår.

Vid fjällets vänstra del, vid Soltorget, ligger barnområdet med aktiviteter och lite flackare backar. Här kan du som nybörjare lära dig åka i din egen takt utan att trängas i långa liftköer. I mitten av fjället hittar du Stötens hjärta, Stötentorget. Det är här de flesta aktiviteter och event äger rum. Vid den högra delen av fjället, på Skidtorget, hittar du Sälens bästa skidåkning. Nedfarterna här är för dig som är lite mer rutinerad åkare och som söker fart och utmaning. Alla våra backar ligger nära våra boenden och det är enkelt att ta sig med lift vart du än önskar. Varje torg har knappliftar för barnen. Det är ingen slump att vi ofta har de svenska landslagen på besök. Utöver skidåkningen finns alla faciliteter som krävs för att få en trevlig vintersemester. 8 000 bäddar finns i området.

Liftar:
Stängt för säsongen, öppnar 12 december

Alpint
För dig som vill börja utforska den alpina skidåkningen i de snällare regionerna börjar äventyret på Soltorget med flera gröna backar, stolbana och knappliftar. Backarna heter Haren, Losvängen, Mormors Störtlopp mm. Här finns också barnområdet. När du växer med uppgiften tar du mot Skidtorget och de centralaste delarna av systemet. Worldcup-backen, Parallellen och Funparken i Dvärgen finns här, skulle inte de räcka rekommenderar vi Branta Torget och exempelvis Älvan, godkänd för World Cup i storslalom, här har vi bl.a. kört flera internationella tävlingar och 2007 körde vi SM i slalom och storslalom

Snowboard och jibbing
I tider då många vill dela på snowboardåkare och skidåkare hävdar vi att vi har plats åt alla. Vårt största big jump har vi exempelvis på bästa plats i World Cup-backen precis ovanför restaurang Ladans uteplatser. I Dvärgen hittar du Stötens Funpark med rails, boxar och olika linjer med hopp. I vinter blir vi dessutom först i Sverige med en Big Air Bag, en jättelik uppblåsbar kudde att landa på. Experter har hjälpt oss att få en riktigt bra park för alla jibbers och nybörjare också för den delen.
info

Telemark
Stöten har alltid varit känt för sina fina möjligheter till telemark. Ett bra bevis fick vi då vi hade VM i telemark och världseliten samlades här. Skidskolan har genom åren blivit lite av experter på att lära ut telemark.

Barn & Föräldrar
För dig som är förälder är det skönt att veta att dina barn är sysselsatta, har kul och dessutom är i trygga händer. Vargy håller i de flesta barnaktiviteter.
Ja, han är vår egen barnmaskot och världens snällaste varg!

After Ski
Mätt och belåten efter middagen? Dags att gå och lägga sig? Nej, knappast, kvällen har ju knappt börjat. Stöten har ett brett utbud på nöjen och underhållning.
Dagligen After Ski i Vinteridet från kl 15.00, då vi mönstrar upp coverband under fredag-lördag. Under veckodagarna står trubadurer för after ski-underhållningen. Onsdag till lördag har vi även en dj som piskar upp stämningen på after skin.

Aktiviteter
Här i Stöten har vi ett stort urval av spännande aktiviteter som kittlar alla sinnen. Vad sägs om hundspann rakt ut i vildmarken? Kanske en fjällkamp, vinterfestival eller skidtur till Närfjället?

Skotersafari
En färd fylld av upplevelser och äventyr. Kör skotern själv eller dela den med någon. Vi åker upp på Granfjället och tar Kungsleden vidare bort mot Hundfjället om vädret tillåter.

Hundspann
För dig som vill prova på hur det är att åka bakom ett ivrigt hundspann och känna på kraften från vältränade slädhundar. Turen är ca 1,5 km och tar mellan 5-10 minuter beroende på föret. Efter turen får vi chans att klappa om hundarna. Stöten i Sälen har 21 liftar och 47 nedfarter. Mormors störtlopp är Dalarnas- och Sälens längsta nedfart med 3 060 meter åkglädje.

 ÅRETS SKIDANLÄGGNING 2019

“Vi är så stolta och glada över att vara Årets skidanläggning! Det är ytterligare ett kvitto på att senaste årens satsningar och hårda arbete gett resultat”! Säger Johan Thorn vd, Stöten i Sälen AB.

Svenska Skidanläggningars Organisation, SLAO, är skidanläggningarnas bransch- och intresseorganisation och utser varje år vinnare i tre olika kategorier varav ”Årets Skidanläggning” är en. Vinnarna korades den 21 maj.

Årets Skidanläggning tilldelas en anläggning som med utomordentligt engagemang, modiga satsningar och/eller stor idérikedom bidragit för att utveckla branschen långt utöver det vanliga, enligt SLAOs egen beskrivning.

Och i år var det Stötens tur, som även ifjol var nominerade till samma pris, att ta hem den åtråvärda utmärkelsen.

Nomineringen lyder: ”Som den nordligaste anläggningen i Sälenfjällen utvecklas Stöten lite i skuggan av de andra anläggningarna i området. Här drivs ett ambitiöst förbättringsarbete, förra årets stora liftsatsning har i år följts upp med nya fina nedfarter, bättre snöupplevelser och en imponerande skilodge. Utan att förlora sin själ fortsätter Stöten en spännande bana, till stor del tack vare engagerade medarbetare och hög servicekänsla. Stöten är en frisk uppstickare som gör skidåkningen i Sälenfjällen ännu mer attraktiv”.

Vi är stolta, hedrade och obeskrivligt glada över att vara årets skidanläggning! Vi har de senaste åren investerat stort och jobbat hårt med att utveckla hela Stöten vilket gett många mycket positiva resultat. Inte minst har vi våra fantastiska medarbetare att tacka! Vi har många som återkommer år efter år vilket gett en genuin kännedom och kunskap om Stöten, vilket märks väl i servicen till gästerna. Att vi nu dessutom officiellt blir utsedda och prisade som årets skidanläggning är ytterligare ett kvitto på att det! Johan Thorn vd, Stöten i Sälen AB.

Alla bilder; Foto; Magnus Dovallius

Bilder

Hitta hit

Stöten i Sälen AB

Stöten i Sälen
78067 Sälen

Information

Kontaktinformation

Stöten i Sälen AB
Stöten i Sälen
780 67 Sälen

0280 - 75 000
https://www.stoten.se/

Öppettider
Liftar:
Stängt för säsongen, öppnar 12 december

Huvudreception:
Måndag-Fredag: 9-15

Bokning (0280-75 000):
Måndag-Fredag: 9-15

Prisuppgifter
Kontakta Stöten för aktuella priser!
Bokning (0280-75 000)
Måndag-Fredag: 9-15