Skogsupplevelser på Eriksgården med Annelie Svensson!

Annelie Svensson är uppvuxen på en lantgård där det fanns mjölkkor, några grisar, hästar och jakthundar, vilket gjorde att hon redan från barndomen alltid haft ett stort djurintresse och i vuxen ålder blev hon även intresserad för skog och natur.

På Eriksgården (tidigare kallad Karl-Eriksgården, 1860-1900) som ligger inom Fjälster by i Tuna socken, Vimmerby kommun har Annelie bott sedan april 2006. Förutom henne själv finns på gården några hästar av rasen ardenner, en hund, en katt , 2 kaniner, 2 lamm och 20-tal höns. På somrarna finns fler hästar här på bete och även nötkreatur.

Annelie använder sin ardenner Isa till att köra hem timmer och ved, som hon själv hugger, ifrån skogen. Hon utför även uppdragskörningar i skog av skogsråvara. Kör ris, gödsel och stängselmaterial med hjälp av häst. Annelie harvar, plöjer, kupar potatis och kör ut rundbalar även med hjälp av sin häst.

Annelie vill vidareförmedla hur hästen användes förr och hur modernisering har skett. Hästen kan även i dagens samhälle vare till stor nytta. Ett nytt användningsområde är att använda dem till gräsklippning av stora allmänna gräsytor.
Hon har en vision att få fler att inse att man kan använda hästen till mer än vad den görs idag.
Alla djur även människan vill känna sig behövd och vara sysselsatt. Denna vision ligger till grund för de skogsdagar som jag har arrangerat.

Annelie erbjuder olika upplevelser på Eriksgården både till närboende och till turister. Här nedan några exempel:

En dag på Eriksgården
Ta med barnen och var med och upplev en dag på gården med alla olika sysslor. Mata hönsen och plocka ägg, mata lammen, kela med katt och hund. Vi borstar hästen och tar en tur med häst och vagn.

Guidning i Fjälster by
I Fjälster by (som är en levande by) finns lämningar ända från istiden. Kulturlandskapet och byggnader vittnar om hur människor i byn levt i generationer och berättelsen levandegörs med öden och anekdoter från bybornas egen historia. Vi samlas på gårdsplanen och förflyttar oss sakta genom byn med häst och vagn. Avslutning med fika på Eriksgården.

Trolsk skogstur
Tror du på vättar, trollgubbar och skogsrå? Vi möter dem i den trolska skogen i Fjälster. Vi grillar eller tillagar kolbullar/krabbelucker och lyssnar till lokala sägner. Mystiskt och mysigt! Vi förflyttar oss med hjälp av häst och vagn!

En arbetsdag i skogen
I en tid när människan blir allt mer beroende av maskiner är det lätt att glömma bondesamhällets ursprung och att hästen som redskap är ett fullgott komplement till maskiner även i dagens skogsproduktion! Följ med ut i naturen, upplev äkta hästkraft och inte minst samspelet mellan häst och kusk i skogs- eller jordbruksarbete. Fika runt öppen eld!

Andra upplevelser är “En sommarnattsdröm”, “Guidad fisketur”, “Barnkalas” och man kan även åka hästskjuts för en romantisk transport till sitt bröllop eller sin högtidsdag!

Läs mer om alla upplevelser på hennes hemsida nedan.

Boende
Vill du bo på lantgård i Vimmerby finns möjligheten att bo på Eriksgården.

Det finns två rum att hyra, totalt 8 sängplatser. Nyrenoverad toalett (maj 2011) och uppfräschat kök. Spis, ugn, micro, grill, utemöbler.
Boendet är i lugn och fridfull miljö. Ni får möjlighet att hjälpa till med gårdens sysslor, t ex plocka era egna frukostägg.
Du hittar hit genom att åka mot Tuna 15 km, svänga höger vid gul skylt Fjälster. Framme.

Kontakt
Annelie Svensson
Skogsupplevelser Eriksgården
Fjälster 610, 598 93 Vimmerby, Kalmar län
Mobil: 070-245 33 17

Hemsida: www.skogsupplevelser.se

Bilder

Hitta hit

Fjälster 610
598 93 Vimmerby

Information

Kontaktinformation


Fjälster 610
598 93 Vimmerby