Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg

Sofiero – en kunglig bröllopsgåva som blev Europas vackraste park 2010.

Historien om Sofiero börjar 1864. Då bygger kronprins Oskar och hans hustru Sophia sitt sommarslott. 1905 får Sofiero nya ägare då sonsonen Gustaf Adolf gifter sig med Margareta från England och får Sofiero i bröllopspresent. Det är också då som trädgården får en mera framträdade roll.

Huvudbilden: Fotograf: sydpol.com, Copyright, skane.com©sydpol.com
Bild 1, 2,3 & 4: Foto: skane.com © Lena Birgersson

Margareta är mycket kunnig om trägårdar och på Sofiero anläggs helt nya områden av rabatter, stenläggningar och planteringar under henns tid på Sofiero. När Margareta går bort 1920 fortsätter kronprins Gustaf Adolf arbetet i trädgården varje sommar. Även efter att han blir kung 1950 fortsätter han att pyssla om sin slottsträdgård och utvecklar med tiden ett unikt intresse för rhododendron. Ett arbete som idag uppskattas av tiotusentals besökare varje år.

Park och trädgård sköts numera av Sofieros skickliga landskapsarkitekter och trädgårdsarbetare. 2010 utnämndes Sofiero till Europas vackraste park.
Rhododendronblomningen på våren är en stor dragningskraft. Att passa in besöket lagom till blomningen är en sport får många. Nu gör vi det lite lättare att hålla koll på parken, för du kan följa det dagliga arbetet med växterna och deras omvårdnad i Sofieros blogg. Här kommer vi med jämna mellanrum att ta bilder från parken, givetvis med specialbevakning på rhododenronblomningen under våren.

Lite som händer 2012
Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg öppnar för säsongen den 31 mars 2012. Det kommer att bjudas på välbekanta programinslag och ny inspiration inom konst och trädgård. Gustaf VI Adolfs tiotusentals blomstrande Rhododendron uppmärksammas lite extra i maj – juni. Bland årets utställningar finns Märta Måås-Fjetterströms världsberömda textilier, samtida hantverk från Svenska Konsthantverkarna och Hannu Sarenströms utsökta vårflor.

Sofieros säsong inleds med en utställning av Momoko Takamatsu som är en skicklig porträttkonstnär med särskilt intresse för den svenska regentlängden. Takamatsu målar akryl på pannå med gammaldags grisailleteknik. Till vardags är hon verksam vid Inuti, ateljé för personer med intellektuella funktionshinder. 31 mars – 20 maj.
En vecka efter att vi öppnat grindarna för säsongen står våren i full blom på Sofiero. Hannu Sarenström är en av landets mest engagerande inspiratörer inom trädgård. I vår fyller han Sofieros orangeri med tidiga vårblommor och blomsterlökar i en sinnlig utställning. 6 april – 1 maj.

Konsthantverkarna startade sin verksamhet på 50-talet och har gjort sig kända för nyskapande design och form i toppklass. I sommar visas gruppens samtida konsthantverk i Sofieros orangeri. Bruksföremål, exklusiva objekt och konceptuellt konsthantverk presenteras i betong, glas, keramik, metall och textil.
Objekten är även till försäljning. 17 maj – 26 augusti.

När Sofieros tiotusentals rhododendron blommar är försommaren här på allvar. Sofieros första rhododendron planteras redan 1907 av kronprinsessan Margareta. Gustaf VI Adolf tog över intresset för rhododendron och påbörjade den stora rhododendronsamling som vi kan njuta av idag.

En nyhet i år är att vi satsar lite extra på rhododendronen – hela tre veckor med blomsterslingor, guidade turer, inspirationsrabatter med mera. 26 maj-17 juni.

Naturen, skånsk textiltradition och orientaliska mönster var Märta Måås-Fjetterströms inspirationskällor.
Märta Måås-Fjetterström var och är en av de främsta konstnärerna inom svensk textilkonst och hennes världsberömda mattor och vävnader fyller slottet i sommar. Bland hantverken finns flossamattan Kustlandskap efter en förlaga av H.M. Dronning Margrethe av Danmark. 9 juni-30 september.

Sveriges svar på Chelsea Flower Show gör Den stora trädgårdsfesten till en av landets viktigaste trädgårdshändelser. Nyskapande trädgårdskonst och trender presenteras från Berlin, London och Alnarp.
Festen får bland annat besök av anrika Hidcote Manor Garden som bygger ett litet engelskt växtparadis. 24-26 augusti.

För hela programmet 2012 se www.sofiero.se

Kontakt
Sofierovägen 131
251 89 Helsingborg
Telefon: 042-13 74 00

Läs mer på hemsidan; http://www.sofiero.se/

Bilder

Hitta hit

Sofierovägen 131
251 89 Helsingborg

Information

Kontaktinformation


Sofierovägen 131
251 89 Helsingborg