Tågdagarna i Landeryd – en åkfest för hela familjen!

Evenemanget avslutat för i år. Återkommer 2020.
Då firar man 10-års jubileum med en ännu större folkfest!

Tuffande ånglok, rasslande rälsbussar, en pysande kunglig ångvagn, morrande veteranbussar och moderna Krösatåg – möjligheterna till unika reseupplevelser är många under Tågdagarna i Landeryd den 7 och 8 september. Dessutom erbjuds massor av kringaktiviteter för hela familjen!

Tågdagarna 2019, de nionde i ordningen, erbjuder mängder av veterantåg- och bussförbindelser Landeryd-Smålandsstenar, Landeryd-Torup, Torup-Hyltebruk, Landeryd-Burseryd, Landeryd-Hyltebruk och Landeryd-Falkenberg och vice versa. Allt i höstfagra gränstrakter Halland-Småland och längs f d Halmstad-Nässjö Järnvägar, HNJ.

Ångtåg även till Hyltebruk

– “Nytt för i år är dock att vi kör ångloksdragna tåg också till Hyltebruk och turer med veteranbussar från Burseryd och Falkenberg. Dessa bussar tillsammans med de extra och gratis Krösatåg som Hallandstrafiken kör Halmstad-Landeryd t o r båda evenemangsdagarna samt övrig pågående ordinarie tåg- och busstrafik, innebär att det finns goda möjligheter att åka kollektivt också till Tågdagarna”, säger Per-Yngve Bengtsson, ordförande för Föreningen Landeryds Järnvägsmuseum.

Och för den som kommer med bil till någon av de orter som Tågdagarna främst berör – Landeryd, Smålandsstenar, Kinnared, Torup, Rydöbruk och Hyltebruk – finns bra parkeringsmöjligheter.

Aktiviteter för alla åldrar
Programmet för Tågdagarna innehåller som vanligt även en stor mängd kringaktiviteter för hela familjen. Exempelvis kan man uppleva ett OS-kval i skateboard i Hyltebruk, beundra en arborist i arbete i Landeryd, bevista gudstjänst i lokstallet tillika järnvägsmuseet på samma ort, handla på höstmarknaden i Torup, avnjuta teater och spelmansstämma i Kinnared, ta del av brukshistorien i Rydöbruk och gå på antikrunda i Smålandsstenar. Infranord visar upp en lifträlsbil och informerar om spårunderhåll i Hyltebruk o s v. Till detta kommer en rad serviceerbjudanden på berörda orter, inte minst vad avser mat och dryck. Äta och dricka kan man också göra ombord i cafévagnarna på de lokdragna veterantågen.

Bygden sluter upp

– “Hela regionen sluter upp kring Tågdagarna på ett fantastiskt sätt, vilket sedan avspeglar sig i mängden nöjda besökare. Att ta del av denna glädjefyllda manifestation av fruktbärande samarbete för bygdens bästa och göra det kring järnvägens betydelse förr, nu och i framtiden brukar upplevas som en rejäl vitamininjektion inför vintern”, säger Per-Yngve Bengtsson och önskar alla välkomna till Tågdagarna 2019!

– “Och missa inte att ta en tur med Halmstad-Nässjö Järnvägars ångvagn från 1888, som haft Oscar II som passagerare. Ångvagnen gör turer på Landeryds station och med den kan man alltså åka riktigt kungligt under Tågdagarna”!

“Ångvagnen stannar för på- och avstigande framför det alldeles nyrenoverade stationshuset, numera statligt byggnadsminne. På andra våningen i stationshuset kan man göra en annan resa med förankring i gångna tider i en unik fotoutställning om Landeryds station på 1960-talet, signerad Bengt Spade”.

Tågen och veteranbussarna körs i samarbete med Nässjö Järnvägsmuseum respektive Magnus Knutsson, Jönköping. Fullständigt och detaljerat Tågdagarna-program med exempel på kringaktiviteter och erbjudanden från samverkande aktörer liksom alla tåg- och busstidtabeller finns på www.tagdagarna.se.

För ytterligare information, se kontaktuppgifterna nedan.

Landeryd ligger ca 59 km nv om Halmstad, längs järnvägen Halmstad-Nässjö/Jönköping och Nissastigen (riksväg 26) Halmstad-Jönköping. Landeryds Järnvägsmuseum, inrymt i f d Halmstad-Nässjö Järnvägars lokstation, är öppet i samband med olika annonserade arrangemang men visas på begäran av intresserade året runt.
Se även kartan nedan.

Landeryds Järnvägsmuseum tog hem priset Årets Landsbyggare 2019!

Bild 1:
Ångloket f d SJ E2 1333, byggt 1917, drar ett av veterantågen under Tågdagarna i Landeryd.
Fotograf; Per-Yngve Bengtsson

Bild 2:
Flera gamla järnvägsfordon rullar under Tågdagarna, bl a dessa typiska rälsbussar från 1950-talet.
Fotograf; Per-Yngve Bengtsson

Bild 3:
Halmstad-Nässjö Järnvägars ångvagn från 1888, som gör kortare turer i Landeryd, erbjuder alla att åka kungligt under Tågdagarna! Vagnen har nämligen haft kung Oscar II som passagerare.
Fotograf; Peter Folkeson

OBS! Klicka på bilderna för större format!

Bilder

Hitta hit

Landeryds Järnvägsmuseum

Hyltevägen 6
31494 Landeryd

Information

Kontaktinformation

Landeryds Järnvägsmuseum
Hyltevägen 6
31494 Landeryd

073-318 47 53
http://www.tagdagarna.se/

Öppettider
Se program via;
http://tagdagarna.se/program.html

Prisuppgifter
Se biljettinformation här;
http://tagdagarna.se/tidtabell.html