Tivedens nationalpark – här är naturen lag!

Genom den trolska naturen på hästryggen
30 mil genom trolsk och fantastisk natur – Tivedens ridleder binder samman bygderna Finnerödja, Gårdsjö, Tived och Granvik. Längs vägen finns platser med övernattning, mat, hästlogi och andra typer av service. Ta med egen häst eller delta på turridning.

Naturen bjuder in till stora upplevelser
I Tiveden bjuder naturen in till äventyr och upptäcktsfärder. Utforska Sveriges sydligaste vildmark till fots, på cykel eller till häst. Här finns ett rikt utbud av upplevelser, sevärdheter och kulturhistoriska platser. Möjligheterna är oändliga, upptäckterna tar aldrig slut.

Tivedens nationalpark är en av Sveriges vackraste.
Till stor del stiglös och otillgänglig men också oändligt inbjudande. Mjukaste mossa, klara sjöar och hänförande utsikt omger stigar som använts sedan urminnes tider.
Nationalparken nås enklast från riksvägen mellan Karlsborg och Askersund. En mindre väg, Tivedsleden, går genom området och passerar Stenkällebergen, där det finns en parkering och en utställning. En P-plats finns intill Vitsand vid sjön Trehörningen.

Det finns 25 kilometer vandringsleder i nationalparken, som passerar de intressanta sevärdheterna.
Tivedens nationalpark är en av Sydsveriges vildaste skogar. Det är ett kuperat, bergigt och blockigt område. Parken ligger i den mest otillgängliga delen av skogen, den del som kallas Trolltiven. Ändå är det inte så orört, som man tror vid första anblicken. Här har förekommit svedjebruk, kolning och avverkning, men det har aldrig bott människor här.
I nationalparken finns flera vackra vildmarkssjöar. Du hittar också imponerande klippblock, upp till 10 meter höga, som har transporterats av inlandsisen. Flera grottor finns, den mest kända är Stenkälla, en gammal offerkälla från hednatiden. (Källa: Naturvårdsverket)

Rikt djurliv i mäktig natur
Tivedens natur är vild, vacker och väldigt varierad. Det starkt kuperade landskapet ger ett storslaget och mäktigt intryck – kristallklara skogssjöar, jättelika flyttblock, djupa sprickor, hisnande utsiktsplatser och vidsträckta badstränder. Fagertärns unika röda näckrosor lockar folk från när och fjärran under blomningen.
I skogarna är djurlivet rikt . Älg, rådjur, räv och hare finns det gott om men också både varg och lo förekommer. I vattendragen stortrivs bävern och sjöarna hyser många fågelarter.

Kontakt
Turistinformation Tiveden
Besöksadress: Tiveds skola i Sannerud, 695 97 Sannerud
Telefon: 0584-47 40 40
E-post: info@tiveden.se
Hemsida: www.tiveden.se

 

Bilder

Hitta hit

Tiveds skola i Sannerud
695 97 Sannerud

Information

Kontaktinformation


Tiveds skola i Sannerud
695 97 Sannerud