Tjolöholms slott

Tjolöholms slott i Kungsbacka kommun sägs vara en av Sveriges märkligaste byggnader. Tjolöholms gods är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning, belägen på en vidsträckt halvö. Det påkostade slottet ritades i Tudorstil av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904. Slottets välbevarade inredning bjuder på brittisk ”comfort” samt för sin tid toppmoderna bekvämligheter såsom t ex rundspolande duschar och en av Sveriges allra första dammsugare med en vikt på ett ton.

Den vidsträckta slottsträdgården vetter mot havet och godset har milslånga promenadstigar bland ekskogar och längs strandängar. Slottsträdgården, slottsparken och den naturskyddade halvön är tillgänglig för besökare under hela året.

Godset består även av en slottskyrka i skotsk stil och en idyllisk allmogeby. Idag är Allmogebyn och slottets grindstuga ett kulturhistoriskt upplevelsehotell med möjlighet att bo på godset för en natt, långweekend eller en vecka.

Den nationalromantiska Storstugan från 1904 erbjuder mat- och kaffeservering. Här serveras hemlagad mat baserad på halländska råvaror från lokala producenter.

Vägbeskrivning och Tillgänglighet
Läs mer här

 

ÖPPETTIDER
Tjolöholms Slott håller öppet varje dag hela sommaren. I slottet finns möjlighet att på egen hand bese första våningen och andra våningen samt av utställningen ”Dresses & Decadence – The Stylish 1920s”. Kafé Manegen är öppet och serverar fika och lättare lunch. Här finns stora ytor och många bord utomhus! Slottsbutiken och sommarbutiker bjuder på härlig shopping. För barnen finns Tjolöholms lekby i Manegen, skattjakten Äventyrsrundan och lekskeppet vid stranden. På badplatsen kan du ta uppfriskande bad och spana efter krabbor. Glöm inte att slottsträdgården och naturen bjuder på blommor, skön avkoppling och hälsosam luft, och att det finns mängder av promenadvägar att välja mellan. Varmt välkomna!

TRÄDGÅRD
Upptäck Tjolöholms trädgårdar och naturområden! Trädgårdarna och naturområdena är normalt öppna varje dag, dygnet runt.

Varje dag kl 14.00 är det trädgårdsvisning med någon av Tjolöholms trädgårdsmästare. Köp biljett till trädgårdsvisningen här. Du kan också köpa biljett i Slottsbutiken.

MAT OCH DRYCK
Kafé Manegen är öppet kl 10.30-17 och serverar fika, pannkakor, smörgåsar, paj och matig sallad. Kaféet är inrett i godsets gamla ridhus, så här finns gott om ytor och högt i tak, dessutom finns det många bord utomhus. All mat går att få som take away.

Restaurang Storstugan är öppen varje dag kl 12-17.

Alla besökare är varmt välkomna att ta med egen matsäck och njuta av picknick i slottsträdgården eller i naturområdena. På badstranden finns grillplatser och picknickbänkar för allmänheten.

SHOPPING
Slottsbutiken i Manegen är öppen kl 10.30-17. Här hittar du slottets utvalda presentartiklar och delikatesser. I sommarbutiken Kvarnskafferiet finns nybakt fika och andra godsaker och FB Interiör erbjuder inredningsdetaljer, öppet kl 11-16.

BARN OCH FAMILJ
I Manegen finns Tjolöholms lekby. Här kan barn och vuxna leka i ett återskapat Tjolöholm från 1900-talets början – laga mat i allmogestugan, läsa läxor i skolan eller rykta hästarna i stuteriet. Det kostar 60 kr per barn att leka i lekbyn, inklusive karta med en utmaning att hitta saker längs en runda och en liten present. Lekbyn är kl 10.30-17. Max 15 personer åt gången får vistas i lekbyn för att undvika trängsel.

Lekskeppet vid badstranden är tillgängligt dygnet runt. Klicka här för att läsa mer om alla aktiviteter för barn.

MER ATT UPPTÄCKA
Museistugan Hemtrefnaden – kom in i ett av de idylliska byhusen som byggdes vid sekelskiftet åt godsets arbetare. Utanför huset finns det en frodig köksträdgård. Öppet 10.30-16, fri entré.

Slottskyrkan – stod klar samtidigt som slottet. Öppen varje dag kl 12-16, fri entré. Måndag-fredag kl 12.45 ges en kort andakt.

Vagnsmuseet – se godsets vagnsamling och slottets första dammsugare. Öppet kl 10.30-16, fri entré.

Missa inte mängderna av promenadvägar på godset som kan ta dig på långa promenader i skog och längs havet. Klicka här för att hitta kartor.

BOENDE
Att checka in på Tjolöholm är inte som att komma till ett vanligt hotell. Här bor man i eget hus, i historisk miljö som gäst på godset. Du får egen trädgård och kan sköta dig helt själv, vill du inte träffa eller komma nära någon under din vistelse går det utmärkt, så boendet är ett bra alternativ så här i virustider. Du kan stanna en natt, weekend eller veckovis. Välkommen att boka online eller på 0300-40 46 00

BILDERNA
Vinjettbilden, Bilden ovan; Barnen bjuds på fika framför slottet efter filminspelning inför Barnens sommarkalas på nationaldagen
Foto; Kajsa Sjölander

Bilderna i Galleriet
Klicka på någon av bilderna och se bildserien. Fotografens namn står på bilden.

Bilder

Videopresentation

Hitta hit

Tjolöholms Slott

Tjolöholms Slott
43974 Fjärås station

Information

Kontaktinformation

Tjolöholms Slott
Tjolöholms Slott
439 74 Fjärås

0300-40 46 00
https://www.tjoloholm.se/