Upplev Hälsingegårdarna!

Fogelsjö, foto: Jakob Dahlström

Hälsingland är de stora bondgårdarnas landskap. Med ryggen mot den milsvida skogen blickar de ut över sina bördiga jordar längs dalgångar och sjöar. Här har jorden brukats av självständiga, stolta och arbetsamma bönder i århundraden. De storslagna gårdarna berättar en framgångsrik historia om jord- och skogsbruk, djurhållning och handel.

De många husen från början av 1800-talet berättar i sin tur om en alldeles särskilt framgångsrik period. Då fanns både tid och pengar att bygga och inreda som på ingen annan plats i landet – ja kanske till och med i världen. Det är framförallt arkitekturen och inredningskonsten som har gjort hälsingegårdarna kända för en bredare allmänhet, och som så tydligt gjort intryck på besökare och genomresande.

Att tänka på inför besök
Var hälsingegård har sin unika profil med guidning, café eller gårdsbutik. De flesta är privatägda, men flera erbjuder boende, en spännande möjlighet att komma kulturarvet riktigt nära för avkoppling och inspiration. Information om vilka gårdar som är öppna för besökare samt ingångar till hälsingegårdarnas spännande historia hittar du som besökare enklast vid något av våra fyra besökscentrum.

Besökscentrum är belägna på Erik-Anders i Söderhamn, Ol Anders i Alfta Träslottet i Arbrå och på Stenegård i Järvsö. På samtliga besökscentrum finns utställning och försäljning av souvenirer. Kontakta oss gärna på förhand. Vi hjälper dig gärna med att planera just din hälsingegårdsupplevelse!

OM Hälsingland
Hälsingland låter sig inte beskrivas med en enkel slogan… Här finns en fantastisk fauna i ett vackert, böljande, produktivt jord- och skogsbruksland med 1000-tals ståtliga Hälsingegårdar. Livet på gårdarna med naturens säsonger som ständig följeslagare, och en stark berättartradition,  har genom generationer format ett rikt musik- och kulturliv. 2012 blev Hälsingegårdarna inskrivna på UNESCOs världsarvslista, tack vare de stora, unikt dekorerade byggnader, som uppfördes endast för att användas vid de största festerna i livet . Av de 1000-tals välbehållna gårdarna finns ett femtiotal som håller öppet för besök.

I Hälsingland finns en ständig närhet till det vilda. Vi är Sveriges skogstätaste landskap och i våra skogar finns alla de stora, svenska rovdjuren att skåda, som björn, lodjur, varg och järv. Vi kan erbjuda äventyr och aktiviteter för alla! Sjöar, älvar och forsar för bad, paddling och fiske. Ett lättillgängligt zoo med nordens vilda djur. Berg och dalar för cykelentusiasten. Den kulturellt intresserade hittar här ett myller av hantverk, konst och musik- och teaterevenemang.

Bilder

Hitta hit

Hälsingegården Erik-Anders

Asta 726
82661

Information

Kontaktinformation

Hälsingegården Erik-Anders
Asta 726
826 92 Söderala

0270-28 79 41, 072-728 79 41
http://www.regiongavleborg.se/halsingegardar

Öppettider
Under 2019 har vi öppet april, maj, juni och september på lördagar och söndagar kl 12-15.
Hälsingegårdsddagarna 25-26 maj kl 11-17.
Sommarsäsong 22 juni - 31 augusti, öppet alla dagar kl 11-17.
Onsdagar under juli månad har vi extra öppet till kl 21.